Verslag TEN to TEN, De toren vs Elster Toren op 20 januari 2020
Na een hartelijk welkom, door de voorzitter van SV De Toren, voor de leden van de Elster Toren werd de indeling door de wedstrijdleider Arie Schouten bekend gemaakt.
En kon de happening beginnen.
Bord 1, zwart Laurens Storms 2092, wit Marc Groenhuis 1918 , resultaat ½ – ½
Het was een leuke partij, thematisch ook, waarin de torens een belangrijke rol speelden!
Zwart koos voor het Botwinnik-systeem (daar zal in de komende clubtraining op worden ingegaan).
Zwart deed dat te nonchalant en verloor daardoor de belangrijke c-pion.
Wit koos gelukkig niet de beste voortzetting en zwart kwam in de stelling terug.
Daar miste zwart 2 keer een scherpere zet die winst had kunnen brengen.
Door heel secuur spel wist wit, toch nog heel knap een remise-stand op het bord te creëren.
Bord 2, wit Ron Engelen 1887, zwart Martin Weysenfeld 1842 , resultaat 0 – 1
Helaas hebben we van deze partij geen verslag ontvangen.
Bord 3, zwart Hans Donker 1697, wit Hans Polman 1789 , resultaat 0 – 1
In een Hollandse opening, liet zwart iets te gemakzuchtig, wit een paard posteren op g5.
Achteraf gezien was dat de beslissende figuur op het bord, het bond de zwarte stukken aan de dekking van gevoelige velden in de buurt van de zwarte koning. De penning die wit op die koning had staan werd ook al een bron van zorg voor zwart, door wit werd daarna vakkundig de druk op de zwarte stelling opgevoerd, en uiteindelijk gaven twee witte kracht zetten met een toren, die de zwarte dame weglokten van de verdediging van f7, de doorslag! Een mooie partij met een leuk combinatorisch eind voor wit !
Bord 4, wit Tom Brans 1573, zwart Jo Engels 1639 , resultaat 0 – 1
Wit begon deze partij zeer klassiek (1. D4 d6 2. C4 Pf6 3 Pc3 Pbd7 4. Pf3 e5 etc.)., waarbij we in alle rust onze stelling opbouwden. Rond de 14e zet stonden we beiden op een kruispunt van wegen, en moest wit een knoop doorhakken, wit besloot een paard tegen twee pionnen te geven, dit zag er kansrijk uit en zou in elk geval de stelling openen. Helaas liet wit zowel bij het terugslaan als in het verdere vervolg de nodige steekjes vallen, waardoor wit uiteindelijk een stuk achter bleef, waarvoor wit nog maar één pion compensatie had. Ondanks het feit dat dit een redelijk ver opgerukte vrijpion was, slaagde mijn zwart er in de pion te stoppen en een soort van mat-net te vlechten. Hierdoor was wit genoodzaakt om de vlag te strijken en bleef wit dus met lege handen achter ….
Bord 5 , zwart Ad Braam 1403, wit Jo Engels 1657 resultaat 0 – 1
Ad Braam speelde met zwart, een Siciliaanse verdediging. Hij kwam de gehele partij onder druk te staan, uiteindelijk probeerde hij een loper te ruilen tegen drie pionnen. Dat ging niet helemaal goed , Jo Engels kon de derde pion gewoon behouden. en ook vanwege tijdnood verloor zwart de partij.
Bord 6, wit Thomas van Diggelen 1420, zwart Peter Bongers 1598 resultaat 1 – 0
Het werd een Siciliaanse partij waarbij zwart beduidend beter uit de opening kwam. Dit kwam voornamelijk doordat wit verzuimde op de goede momenten actiever te spelen.
Wit kwam met zijn stelling vast te zitten, er dreigde stukverlies en zijn stukken konden niet goed meer bewegen. Wit offerde daarom een pion om lucht te krijgen. Helaas pakte dit niet helemaal uit zoals gepland, daardoor kreeg zwart een sterk pion in het centrum.
Doordat wit veel tijd had verbruikt was de situatie op de klok ook niet gunstig. Omdat wit veel moest doorrekenen en zwart de voor de hand liggende zetten kon doen, had wit op dat moment een uur meer bedenktijd verbruikt dan zwart. Remise leek voor wit met een beetje geluk het hoogst haalbare.
Wellicht voelde mijn opponent zich door het verloop van de wedstijd ,zich te zeker van zijn zaak, en begon daardoor ietsje onnauwkeuriger te spelen. Uiteindelijk won wit zijn dame (tegen een toren) en kon daardoor afwikkelen naar een gewonnen eindspel.
Bord 7, zwart Lennard Harris 1300, wit Henk Russens 1235, resultaat ½ – ½
Er ontstond een standaard d4e4 opening voor wit en een Franse verdediging voor zwart. Zwart koos ervoor om een nieuwe variatie uit te proberen d5xe4. Dit leide tot een interessante opening die wit goed wist uit te spelen. Uiteindelijk had zwart 2 pionnen voorsprong, met open koning voor wit.
Daardoor kon wit doormiddel van wat dreiging en een sterk eindspel in combinatie met de tijdsdruk voor zwart er toch een remise afdwingen.
Bord 8, wit Tim Schlechter 1300, zwart Ton Overeen 943, resultaat 1 -0
Wit koos in de opening tegen Ton Overeen veilig voor het London Systeem te gaan. Na 1. d4 Nf6 2. Nf3 e6 3. Bf4 d5 4. e3 c5 5. c3 Nc6 6. Bb5 Be7 7. O-O O-O 8 Re1, speelde zwart Qb6. Achteraf bleek dit geen heel groot probleem, maar tijdens de partij schrok wit hier wel van. Uiteindelijk loste wit dit op met 9 De2, waardoor helaas het witte paard op b1 vast stond. Wellicht was voor wit 9 a3 beter geweest. Voortaan zal Tim in ieder geval eerst 8 Pd2 spelen, voordat hij Te1 gaat spelen. In het vervolg van de partij werd enorm nauwkeurig gespeeld, er werden eigenlijk geen echte fouten gemaakt. Gelukkig deed Ton wel enkele onnauwkeurige zetten, wat hem in zet 21 een pion kostte. Dit bleek in het eindspel de doorslag te geven, waarna na zet 45 zwart zich gewonnen gaf.
Bord 9, wit Franke van Netten 1387, zwart Rob van Dongen 1367, resultaat 1 – 0
In de opening ging het niet geheel naar wens. Maar op een of andere manier na een slagenwisseling won wit een stuk. Enkele zetten later gaf mijn tegenstander op.
Bord 10 wit René Reulink 1298, zwart Johan van Noort 1300, resultaat ½ – ½
Meteen na de aftrap begon wit manmoedig in de aanval. Tegenstander Johan v. Noortwijk opende volgens wit niet zo sterk maar trok daarna tijdens de partij zijn hele verdedigingsregister open.
Hoewel wit het gevoel had dat hij ergens onderweg de beslissende doorbraak was vergeten te maken wist wit dat niet geheel zeker. De partij zou dan ook wat wit betreft voor een stuk les/analyse in
aanmerking kunnen komen. Uiteindelijk eindigde partij in een remise.
Het was weer een gezellige schaakavond, de einduitslag was uiteindelijk 4½ tegen 5½