Gepubliceerd: 30 oktober 2015, geschreven door de redeactie
Op Woensdag 28 oktober sprak ik thuis met Peter. Hij vertelde honderduit over zijn afkomst, zijn beste resultaat, wanneer hij schaaktrainer werd en nog veel meer.
Peter heet voluit: Werner Anton Peter Lincewicz. Ondanks dat Peter zijn derde naam is, heeft hij altijd zo geheten. Zijn vader had bij de geboorte aangifte de namen per ongeluk omgedraaid. De vader van Peter kwam uit Oost Polen (heden Wit Rusland), zijn moeder was Duitse, ze kwam uit Pommeren (heden Polen). Peter is in Bramsche (bij Osnabruck) op 20 juni 1947 geboren. Zijn vader emigreerde eerst als vluchteling naar Nederland en in 1950 werd het gezin herenigd toen ook Peter en zijn moeder naar Leiden verhuisden. In Leiden kreeg Peter 2 zussen. Peter heeft op 6 jarige leeftijd leren schaken van zijn vader. In die tijd waren er nog geen jeugdschaakafdelingen, maar voornamelijk schoolschaakclubs. Daar was Peter lid van. Hij was bijna Leids schoolschaakkampioen geworden in zijn laatste jaar op het Lyceum. Hij schaakte in de finale tegen Daan Samkalden. Peter had winstkansen, grote winstkansen. De partij glipte uit zijn vingers. Hij kan zich de partij nog goed herinneren. Het was waarschijnlijk zijn grootste persoonlijk succes.
Op 19 jarige leeftijd werd Peter echt lid van een schaakclub: Philidor in Leiden. Peter reisde op en neer naar Delft waar hij Civiele techniek (weg en waterbouwkunde) studeerde aan de Technische Hogeschool (heden: Technische universiteit).
Na zijn studie vertrok hij voor zijn werk naar Arnhem waar hij 2 jaar lid was van ASV. Toen verhuisde hij naar Gouda en werd lid van Messemaker. Dit was de club waar hij voor het eerst jeugdschaaktrainer werd. Het is dan 1976. Peter volgde de trainersopleidingen van de KNSB. In die tijd was Cor van Wijgerden bezig met de ontwikkeling van de stappen methode. Tijdens de trainersopleiding werden de
kinderen bij Messemaker af en toe als proefkonijnen gebruikt. Toen hij jong was heeft Peter eigenlijk nooit echt schaaktraining gehad. Je studeerde uit boeken, vertelde hij. Peter kocht ooit alle boekjes van Max Euwe over schaakopeningen.
Dat was geen goede investering aangezien de boekjes heel saai waren en er niet echt in uitgelegd werd wat de strategie is van een opening. Maar het boek “Oordeel en Plan” van Max Euwe draagt Peter op handen. Hierin wordt heel duidelijk gedefinieerd wat schaakstrategie is en schaaktactiek. Simpel uitgelegd is strategie: het overkoepelende plan en tactiek, kleine trucjes om dit plan te realiseren. Een keuze voor een opening is strategie en stapboekje 2 staat vol met tactiek, ofwel heel veel trucs.
Peter heeft grote bewondering voor aanvallender schakers, zoals Kasparov. Wellicht komt dat, omdat hij zelf behoudend en degelijk speelt. Volgens hem kom je met aanvallend schaakspel verder, maar dat lukt hem nog steeds niet.
Terug naar het levensverhaal.
Peter was ondertussen getrouwd met Anneke en werd in 1977 vader van dochter Pennie en in 1979 kwam daar zoon Iason bij.
Peter verhuisde weer voor zijn werk (hij werd verkeerskundige bij de provincie Gelderland) naar Arnhem en ging naar ASV. Hier ging hij ook aan de slag als schaakjeugdtrainer en jeugdcoördinator. Dit heeft hij gedaan tot het moment dat hij actief de politiek in ging in 1994. Hij werd raadslid voor de PvdA in de gemeenteraad van Arnhem. Op een bepaald moment kwam hij Bart van Onzen tegen in de bus. Bart en Jeroen hadden van Peter schaaktraining gehad bij ASV. Bart vertelde dat hij samen met zijn broer bezig was een jeugdafdeling op te zetten bij De Toren. Peter was razendenthousiast en beloofde Bart te komen helpen zodra hij zich uit de actieve politiek terug trok. En zo kwam het, dat Peter in 2002 bij De Toren kwam en daar schaaktrainer en jeugdcoördinator werd.
Schaken is zijn lust en zijn leven. Hij vindt het heerlijk om schaakkennis over te brengen aan kinderen. Ondanks dat Peter met pensioen is, werkt hij als schaaktrainer bij 2 scholen en heeft hij zijn handen vol aan de IJSCO cyclus waar hij nog steeds de drijvende kracht achter is. Peter is dit jaar geen jeugdcoördinator meer bij de Toren. Het was alles bij elkaar, wel heel druk, de jaren gaan tellen en hij wilde ook wel eens tijd hebben voor wat anders. Hij was heel blij dat Jeroen van Onzen het stokje van hem heeft overgenomen. Peter is heel blij dat hij nog altijd schaaktrainer kan zijn en nu weer een eigen schaakgroepje heeft. Zijn stokpaardje is met de Toren mat zetten. Konings- en Torenhek, paardenstand, grote en kleine plaagzet. Hij heeft het mij ook geleerd. Peter legt het bijna elke keer als hij mee gaat naar een jeugdschaaktoernooi wel uit aan een startende jeugdschaker. En Peter gaat naar heel veel jeugdschaaktoernooien.
Het Torenhek en Het Koningshek
Het leukste toernooi voor de jeugd vindt hij het Open NK Rapid Jeugd In Eindhoven (21 november 2015, zet maar alvast in de agenda). Peter is dan apentrots als de Toren als Club meedoet voor de clubprijs. En dat doen ze bijna altijd.
Naast schaken, gaat Peter graag tennissen. Hij is na zijn pensioen weer begonnen met lessen. Hij besteedt ook veel tijd in de tuin. En ik heb mogen aanschouwen dat hij een prachtig tuin heeft waar veel vogels op bezoek komen. Deze worden dan ook door Anneke het hele jaar door verwend. En als Anneke Peter wil verwennen dat zet ze biefstuk met doperwten op tafel.
Peter zou graag meer tijd willen besteden aan fietsen (moet hij eerste een nieuwe race fiets kopen), wandelen, tekenen en programmeren. Maar met een schaakweek van 40 uur, lukt dat niet echt. Hij heeft wel tijd voor zijn favoriete game COC (Clash of Clans) en is dol op detective series/films op TV. Peter maakt ook tijd voor vakantie. Momenteel heeft hij een voorliefde om te fietsen in Duitsland. Vroeger heeft hij veel gewandeld in Zwitserland. Europa heeft zijn voorkeur, maar zijn vakantie in de USA was ook heel leuk.
Binnenkort krijgt hij er een nieuwe tijdbesteding bij, Peter hoopt eind november Opa te worden.
Peter bedankt voor je boeiende verhaal. Ondanks dat ik ongeveer de helft heb weggelaten is het nog een erg lang verhaal geworden.Peter herkent dit probleem vast wel, en jullie ook.Sorry maar ik had geen tijd voor een kortere versie.