Afgelopen zondag organiseerde schaakvereniging O&O uit Kampen voor de 3e maal een kroegentoernooi voor viertallen in Zwolle.

schaken

In de historische binnenstad van Zwolle mochten 11 teams gaan strijden om de prijzen. Het concept was simpel: per persoon 5 minuten op de klok en speel met beide kleuren een partij tegen de tegenstander.

Dit betekent dat er door ieder viertal per speelronde 8 partijen gespeeld worden en er 8 bordpunten te verdelen zijn. Matchpunten zijn op deze dag niet relevant.

De organisatie had overigens wel een eigenaardigheid ingebouwd in het spelschema. Sommige teams speelden 6 ronden, sommige teams 7. De teams die in alle 7 ronden actief waren, mochten achteraf hun slechtste uitslag laten wegvallen. Vreemde opzet!
Het Arnhemse team bestond voor de gelegenheid uit Niels Matser, Bob Beeke, Mathieu Roskam en Ben McNab.
In de eerste ronde mochten we in Cafe ’t Fluitje aantreden tegen een team uit Zwolle. Een 5-3 overwinning werd behaald, ook al had De Toren duidelijk moeite om op gang te komen. Meteen daarna mochten we uitrusten in de Zwolse nazomerzon, de tweede ronde betekende een vrije ronde voor de Torenaren. Na deze heerlijke rustpauze mochten we wederom in ’t Fluitje aantreden, ditmaal tegen een sterke tegenstander uit Hoogland (Amersfoort). Met dit team werd afgerekend door een klinkende 6½-1½ overwinning.
Ronde 4 werd door ons gespeeld in de Belgische Keizer waar een team uit Ermelo mocht opdraven. Op meerdere borden hadden we tegenstanders zitten met 200 ratingpunten meer dan onze eigen bescheiden rating. Na een pittige strijd werd de strijdbijl begraven met een 4-4 eindstand, alle partijen eindigden in 1-1.

Onder het genot van een broodje döner togen we naar de Grizzly waar we de torenhoge favoriet zouden ontmoeten. Een team van Philidor uit Leeuwarden, een vereniging met een rijke historie en goede schakers. De Friezen werden compleet verrast door de vechtlust van de Arnhemse tegenstander en met 6-2 aan de zegekar gebonden.

In Cafe de Harmonie mochten we in de 6e en 7e ronde nog aantreden tegen zwakkere tegenstanders, waarbij tweemaal een 8-0 bijgeschreven mocht worden.

We eindigden op 37½ bordpunt, een nette score in 6 partijen. Aan de jurytafel bleek al snel dat de Friezen toch nog een geduchte tegenstander waren. Ze hadden immers de luxe dat ze 7 partijen speelden en daarbij het slechtste resultaat mochten laten wegvallen (uiteraard de 6-2 nederlaag tegen De Toren). Snel rekenwerk leerde dat de Friezen via deze constructie aan de slotronde begonnen met 33 bordpunten, en dus aan een 5-3 overwinning voldoende zou hebben voor de eindzege. We zagen de bui al hangen, een fantastisch toernooi spelen en door een organisatiekronkel tocht de eindzege missen.

Even later bleek echter dat onze Friese vrienden mochten aantreden tegen het enige team waar wij NIET van gewonnen hadden, ofwel Ermelo. Leeuwarden werd getrakteerd op een 5-3 nederlaag en de eindzege was binnen.

We mochten allen een flinke fles bier of wijn uitzoeken van de prijzentafel, waarna er bij een loterij (gesponsord door schaakshop.nl) ook nog eens prijzen waren voor Niels en Ben. Aan het eind van de middag, vele biertjes waren inmiddels geconsumeerd, stapten de Torenaren tevreden in de trein, om te beginnen aan de terugreis naar Arnhem. Het was een geslaagde dag geweest, immers de locatie was prima, het weer gelukkig ook en ook de sfeer was dik in orde.

Zeker voor herhaling vatbaar!!!


Ben McNab
foto’s Mathieu