Vorige week heb je kunnen lezen over Etienne zijn ervaring als jeugd speler, maar aan zijn IM titel  kwamen we nog niet toe. Tijd voor het vervolg.

IMhoogeveenIn Hoogeveen behaalde je, je laatste IM norm, wanneer (datum en toernooi naam) haalde je de andere 2 normen?

Mijn eerste IM norm haalde ik in het grote open toernooi van Capelle la Grande (Frankrijk) in Maart 2012. Twee maanden later (Mei 2012) haalde ik mijn tweede norm in een hotel aan zee op Mallorca. Hier speelde ik samen met Stefan Beukema mee aan een gesloten tienkamp. Dit was echt ongelofelijk. Ik begon met 3.5 uit 6 en 6.5 uit 9 nodig voor een IM norm. Ik wist achtereenvolgens in een partij van 17 zetten van een GM te winnen. In een remise eindspel van een FM te winnen en met een kwaliteit minder van een jonge WIM te winnen. Dus lukte het toch nog.

dieren2 In ONK (Dieren, aug 2013) zat je dicht bij de IM norm, net niet. Zijn er nog andere toernooien waarbij je de afgelopen jaren ook dicht bij de IM norm zat, maar net niet haalde?

Ja, in Wijk aan Zee 2012 haalde ik bijna mijn eerste IM norm. In ronde 10 stond ik gewonnen tegen een GM en dan had ik mijn eerst norm gehaald. Ik liet het echter verzanden in remise en wist de laatste 3 rondes niet goed genoeg te scoren om alsnog een IM norm te halen. Ook had ik deze zomer een TPR van 2600! (genoeg voor een GM norm zelfs) in het Amsterdam Chess Tournament, dat ik won. Ik had echter niet genoeg buitenlanders als tegenstanders gehad om in aanmerking te komen voor een IM of GM norm.

dieren4

Hoeveel uren per week schaak/train je gemiddeld?

Dit is een vraag die ik wel vaker krijg van mensen, maar die ik eigenlijk amper kan beantwoorden. Ik train namelijk eigenlijk nooit echt op de manier van: Nu ga ik iets aan schaken doen. En ik neem de tijd dus niet op. Ik speel vooral heel veel en volg regelmatig partijen via internet. Ook analyseer ik altijd al mijn partijen en bestudeer ik een stuk van mijn openingen als ik ergens niet tevreden mee ben (En er zin in heb, dat blijft toch een belangrijk deel van de motivatie). In de WK match periode, ben ik veel met schaken bezig. Ik volg al die partijen aandachtig. Ook speel ik op het moment wel elke week 2 partijen (The Next level toernooi en Duitse of Nederlandse competitie). Maar er zijn ook periodes dat ik in 2 maanden maar 2-3 partijen speel en het niet zo veel volg. Het verschilt dus nogal. Kan de ene week 20+ uur zijn en de andere week 2 uur.

982Najdorf300Wat is je favoriete opening?nimzoindian

De Najdorf (Siciliaans), met zwart tegen e4. Nimzo-Indisch vind ik ook leuk en speel ik met zowel zwart als wit.

Wat voor soort schaker ben je?

Ik begin met een rustige opbouw en dan wordt het chaos. Ik ben niet een tactische speler, wel scherp. Ik loop regelmatig even van mij plek af. Dat ontspant. Daarnaast praat ik graag ook met vrienden tijdens de partij, dat is ook een reden voor mij om te schaken, de gezelligheid. Van tijdnood heb ik geen last.

R-8-Carlsen-vs-Aronian-2013Welke schaker(s) bewonder je en waarom?

Ik heb niet echt een groot voorbeeld, dus ik respecteer heel veel sterke spelers. Aronian vind ik bijvoorbeeld een hele leuke speler en Carlsen bewonder ik om zijn doorzettingsvermogen. (klik hier voor fimpje Carlsen versus Aronian)

Hoe belangrijk is schaken in jou leven?

Zeker wel belangrijk. Maar vooral omdat ik het gewoon erg leuk vind om te doen. Ik zie mijn vrienden vaak weer bij elk toernooi en daarnaast vind ik het gewoon een heel leuk spel. Ik kan dus ook plezier hebben in het thuis uitpluizen van een opening dus ik ben er redelijk vaak mee bezig. Waar anderen zitten te gamen, kijk ik in mijn vrije tijd naar schaakpartijen van de wereldtop en zit ik dingen te bekijken. Natuurlijk niet elke dag, ik game ook, ga ook naar school en ga ook wat drinken met vrienden. Maar het is vrij regelmatig dat ik met schaken bezig ben. Ook speel ik in de zomervakantie meestal wel 1 toernooi.

Wat was de belangrijkste schaak les/tip die je ooit kreeg?

De belangrijkste les/tip die ik ooit heb gekregen is zeker weten dit: Speel door! Van snel remise maken omdat je daar wel tevreden mee bent is nog nooit iemand beter geworden. Ik leerde dit op de harde manier: Ik besloot ooit remise in paard + loper tegen koning omdat ik dacht dat dit remise was. Ik hoorde bij de analyse met een begeleider dat dit gewonnen was. Vervolgens wist ik in de analyse keer op keer dit gewoon mat te zetten. Ik had mijn tegenstander dus gewoon een half punt cadeau gedaan. In stellingen die zonder risico wat beter zijn speel ik dus altijd door. Ook speel ik het liefst gewoon zoveel mogelijk uit. Van veel spelen wordt je ook nog beter. Dit betekend natuurlijk niet dat ik nooit remise maak, maar in principe zal ik het niet vaak aanbieden of aannemen.

doorspelen remise

Welke schaaktip/les wil je nu doorgeven aan de schaakjeugd van de Toren (via dit interview)?

De beste manier om beter te worden is wat mij betreft veel spelen en je partijen analyseren. Of dit met je tegenstander is of met een trainer of zelf maakt niet uit, de beste manier om een goede schaker te worden is gewoon veel schaken. Zelf analyseer ik elke partij die ik speel eerst met mijn tegenstander en daarna nog thuis met de computer. Als je de mogelijkheid hebt om met een goede trainer er bij te analyseren zou ik dit ook zeker doen.

IntouchablesEven wat anders dan schaken. Wat is je favoriete film of acteur of serie of....?

Pff.. lastige vraag. Films: Ik vind Intouchables heel erg goed of Eternal Sunshine of the Spotless mind. Maar ik houd ook heel erg van fantasy: Lord of the Rings bijvoorbeeld. Ook Despicable Me (animatiefilm) is een van mijn favoriete films. Qua series kijk ik niet heel veel maar ik vind Game of Thrones wel heel gaaf.

Wat eet je het liefst?

Wat eten betreft, ik eet al mijn hele leven geen vlees. Ik heb niet echt een favoriet eten, ik vind heel veel dingen lekker. Zo eet ik graag gewoon de standaard pasta met tomatensaus en vind ik salades (liefst met tomaat en mozzarella) lekker. Ook risotto vind ik heel lekker.

saladesmozzaBen je een echt meesterkok?

Ik kan zelf een beetje koken, maar zal mezelf geen meesterkok noemen. Wel kan ik voldoende dingen maken om elke dag van de week wat anders te kunnen eten.

Ga je vaak uiteten?

Ik ga ook redelijk vaak uit eten. We gaan namelijk altijd met het eerste team uit eten na de wedstrijden (en bij thuiswedstrijden gaat het 2e meestal mee.) Dit is erg gezellig. Daarnaast ga ik ook nog wel af en toe met vrienden uit eten of bij wijze van date. Ik vind dit altijd wel erg leuk en gezellig. (En vaak is het eten nog goed ook!)

Nog een paar vragen en dan stoppen we. Weer terug naar het schaken en kijkend naar de toekomst.

knsbHoe gaat Toren/VSV 1 dit jaar scoren? Wie wordt de top score in het team?

Ergens in de middenmoot/subtop. Ik denk 5e, misschien 4e. Als topscorer, nou ik word het in ieder geval niet :) Vorig jaar was ik het met 7.5 uit 9 wel maar na de dramatische start met 0 uit 2 ga dat niet meer lukken. Gelukkig ging het daarna beter en heb ik nu 2½ uit 5. Ik denk dat Ruud topspeler wordt. Ruud deed het vorig jaar ook al heel goed en lijkt weer wat meer in vorm te komen.

En volgend seizoen…? Gaat het op korte termijn lukken dat De Toren naar de meesterklasse kan promoveren.

Volgend jaar verwacht ik dat we zeker richting de top 3 kunnen komen. Maar willende we meer dan moeten de jongens op de lage borden wel wat meer gaan trainen. Hun niveau moet dat richting de 2200 gaan. Dan kunnen we in kunnen we misschien over een paar jaar wel in de meesterklasse spelen.

nextlevel3etiennetegenruudWil je vast wel GM worden…. Hoe denk je dat te bereiken?

Ja ik wil absoluut de GM titel. Ik ben natuurlijk al IM en pas 23. Ik ga er dus vanuit dat ik zeker nog een jaar of 5 heb om beter te worden. De aanpak is gewoon dezelfde als de afgelopen jaren: Veel spelen en analyseren en zorgen dat ik altijd nieuwe openingsideeën heb. Daarnaast wil ik wat meer aan het eindspel gaan doen aangezien ik het idee krijg dat dat misschien een beetje een achtergesteld iets begint te worden bij mij.

Wil je prof schaker worden?

Nee. Ik ben niet goed genoeg om echt veel geld met schaken te verdienen. (Dan zou je echt 2650 minimum en eigenlijk wel 2700 moeten halen, dat haal ik echt nooit.) En het lijkt me een heel onzeker bestaan als redelijke Grootmeester. Dat lijkt me helemaal niks, dat het feit of je eten in huis hebt en je huur kan betalen afhangt van je schaakresultaten. Dan gaat de lol er, denk ik gauw vanaf.

En prof schaaktrainer dan?

Nee ook niet, denk ik. Ik heb wel schaaktraining gegeven in Zutphen, maar heb niet zoveel geduld. Het moeten wel echte talenten zijn en al redelijk goed zijn voordat ik het leuk vind om training te geven.

nieuws-homeNaast het schaken een ander leuk beroep?

Ik wil wel graag blijven schaken, het kan best een aardige bijbaan worden. Ik ben nu bezig met een opleiding in de media en ik zou graag later iets met nieuws doen. Dus werken bij een journaal of bij een (online, in de toekomst?) krant. Niet alleen achter een bureau zitten, dat lijkt me saai. Lekker de staat op, met mensen praten en natuurlijk weer eens wat achtergrond informatie opzoeken over actualiteiten of zo…..

Wat zijn je levensdoelen, denk je wel eens aan het vaderschap?

Ik zou later graag een leuke baan hebben, waarbij ik wat met mensen in contact. Wat betreft kinderen weet ik het nog niet. Ik wilde vroeger altijd wel kinderen maar aangezien ik al een jong halfzusje en halfbroertje heb, heb ik voorlopig wel weer even genoeg kinderen in huis gehad. Ze zijn natuurlijk heel erg lief en leuk maar ik merk wel hoeveel tijd je er aan kwijt bent. Voordat ik zelf aan kinderen ga denken is het denk ik wel 10 jaar later :)

Dat was het dan. Aangezien Etienne grotendeels zelf zijn antwoorden heeft opgeschreven is het verslag in co-schrijverschap de website opgegaan. Etienne, bedank voor je openhartigheid. Veel succes in het schaken en een mooi en fijn leven in je toekomstige banen en het privé leven.