In oktober 2013 haalde Etienne zijn IM titel binnen. Wie is hij? Tijd voor nader onderzoek. Ik vroeg of ik hem mocht interviewen. En hij zei ja en nog veel meer.....

etienne_portretWat wilde ik weten en wanneer konden we elkaar spreken? Dat heeft bijna 4 maanden geduurd, maar het is gelukt. Vrijdag 21 februari zat ik met Etienne aan tafel nadat we al heel wat heen en weer hadden gemaild en ik ondertussen al een aardig beeld had. Tijd voor het slotakkoord met een live gesprek.

Laten we beginnen met wat algemene persoonlijke gegevens. Ik stel de vragen en Etienne antwoord.

Wat zijn je volledige namen? Etienne Goudriaan

Verder niks? Nee, niet gedoopt of zo vandaar maar 2 namen.

Wanneer ben je geboren en waar? 25 juli 1990 in Hoorn.

Hoe is de samenstelling van het gezin van jou?

Ik heb gescheiden ouders en bij mijn moeder een (half)zusje van 10 jaar en bij mijn vader een (half)broertje van 5 jaar.

Partner?

Ik heb sinds 1.5 maand een leuk vriendinnetje, veel leuke dingen al samen gedaanZoenen

201312_schakendepoezen_PaHuisdieren?

Op het moment niet, maar heb vroeger wel katten, cavia's en konijnen gehad.

Welke school/studie heb je gedaan?

Ik zat op de Basisschool in Hoorn en daarna op het Gymnasium in Apeldoorn en later de HAVO. Nu studeer ik in Amsterdam HBO media, Informatie en Communicatie.

Geen Gymnasium maar HAVO.........Hoe zit dat?

Toen ik een jaar of 15 was, was ik met andere dingen bezig dan met school. Dus lukte het niet.

Ahá. En tussen het eindexamen en je huidige studie…Volgens mij zit daar een gat tussen?

Ja, dat is niet zo makkelijk kort uit te leggen. Eerst heb ik in Zwolle journalistiek gevolgd. Dat ging niet helemaal goed. Omgeving was ook niet helemaal top. Daarna heb een HBO opleiding in Nijmegen gevolgd. Hierin was economie en talen gemixt. Echter het beeld dat tijdens de voorlichtingsdagen was gegeven bleek niet te kloppen. Hoeveelheid economie was veel meer dan ik had verwacht en na 3 maanden wist ik dat dit het ook niet was. Ik baalde vreselijk. Gelukkig heb ik ne een studie gevonden die wel voldoet aan mij verwachting en die veel leuker is dat journalistiek. Nu zit ik echt goed en woon in Diemen in een studentflat. Dat is ook fijn. Lekker dichtbij Amsterdam.

amsterdam1Bewust gekozen voor Amsterdam?

In eerste instantie wist ik niet wat ik van Amsterdam zou vinden, het leek me wel druk voor mij, maar tot nu toe bevalt het me goed. Vind dat er wel veel leuke mensen in Amsterdam en omgeving zijn, ook bij mijn studie.

Wat doe je in je vrije tijd, heb je nog andere hobby’s dan schaken?

Ik houd weinig tijd over naast het schaken en de studie. Ik breng graag tijd door met mijn vrienden. Gewoon…. een beetje chillen……O, ja ik ben gek op muziek. Ik heb altijd muziek aan.

muse1Welke muziek?

Ik luister eigenlijk bijna elke dag wat anders. Bij voorkeur rock of elektronische muziek. Muse is wel echt een favoriete band. Al vind ik David Bowie, Depeche Mode, Arctic Monkeys ook goed om wat andere bands te noemen.

1984-george-orwell-sourceWat is het mooiste boek?

1984 van George Orwell denk ik. Al vind ik alle Harry Potter boeken ook geweldig. De laatste jaren heb ik weinig gelezen. Af en toe een heel spannend of interessant boek. Nu ik op kamers woon en een opgeruimde kamer heb, kan ik boeken beter opruimen en lees ik ook weer meer. Afgelopen maand zeker 2 boeken gelezen.

Het wordt tijd dat we gaan praten over iets anders namelijk “het schaken”.

Wie leerde je schaken?

Mijn vader, hij speelde zelf op een club toen ik jong was.

Wanneer ben je begonnen met schaken?

Ik kon schaken vanaf mijn zesde en ben op mijn zevende op een club gegaan.

thinker3Welke schaak verengingen ben je lid geweest? Wanneer ben je bij de Toren terecht gekomen en door wie/wat?

Ik ben lid geweest van Caissa (Hoorn) , de Schaakmaat (Apeldoorn), SG Zutphen, Veenendaalse SV en nu de Toren (en Veenendaal). Ik begon bij Caissa en door verhuizing werd ik daarna lid van de Schaakmaat en van Zutphen. Op een gegeven moment was ik alleen te goed voor het eerste van Zutphen en ging ik op zoek naar een club die in een hogere klasse speelde. Via een paar goede vrienden van mij (Joost Offringa, Tijmen Kampman en Stefan Bekker) kwam ik uit bij de Veenendaalse SV. Daar heb ik een paar jaar gespeeld tot we niet genoeg spelers hadden en we gefuseerd zijn met de Toren.

torent1Dat vonden we wel een goede oplossing aangezien we wisten dat het een leuk team was en we bijna iedereen kenden. Nu speel ik dus al een paar jaar in het eerste van de Toren.

Wat vind jij van de schaakclub "De Toren"? Wat vindt je er goed aan (of leuk)? Wat zouden we kunnen verbeteren?

In ieder geval vind ik dat alle begeleiders/vrijwilligers/trainers heel enthousiast en goed zijn bij de Toren! Ik ken veel van de begeleiders/trainers al langer en moet zeggen dat het goed voor elkaar zit bij de Toren. Verder kan ik er niet heel veel over zeggen. Ik speel natuurlijk alleen extern voor het eerste team en af en toe op vrijdag het Next level toernooi, ik weet dus bijvoorbeeld niks over de interne competitie bij de volwassenen.

Aan welk succes/toernooi in je jeugd heb je de mooiste herinnering?

Ik denk het ONJK in Hengelo in 2006. Het ONJK was sowieso altijd al mijn favoriete toernooi, zeker toen het nog in Hengelo was. Dit was echt een super leuke locatie. Daarnaast wist ik dat toernooi 3e te worden in de B groep (t/m 16). Dit was wel een prestatie aangezien ik al tijden niet echt meer een goede prestatie had neergezet in een toernooi. Ik had juist voor dat toernooi eens serieus wat aan schaken gedaan (eigenlijk voor het eerst sinds ik begonnen was). En wist met een prachtige score van 7 uit 9 (7 overwinningen en 2 verliespartijen, geen remise spelen was voor mij toen nog heel normaal) de 3e plek te bemachtigen.

Aan welk wedstrijd/toernooi in je jeugd heb je de slechtste herinnering?

Echt heel slechte herinneringen heb ik niet, maar het NK Jeugd is een toernooi wat eigenlijk bijna altijd tegenviel qua prestaties. Het laatste jaar toen ik 20 was hoopte ik nog een keer mee te doen voor de titel maar eindigde ik op een beschamende 4.5 uit 9. Ik sloot het toernooi af met remise tegen Robin van Kampen (had bijna gewonnen). Die wedstrijd was wel een lichtpuntje. Robin eindigde ook op 4.5 op dat NK jeugd.

Wat was je beste schaakresultaat in je jeugd?

Mijn beste resultaat in mijn jeugd was de overwinning bij het ONJK in Enschede in 2010. Ik won in het laatste jaar dat ik mee mocht doen eindelijk het toernooi een keer met een score van 7.5 uit 9. Ik deed toen voor de 13e keer op rij aan het toernooi mee.

ONJK_2010

Ik had vanaf mijn 8e elk jaar meegespeeld. Een ander heel goed resultaat was mijn allereerste NK Jeugd. Op mijn 7e werd ik 3e van Nederland bij het gesloten NK. Dat was een van mijn eerste toernooien en als ik de laatste ronde had gewonnen, was ik eerste geworden. Bij het NK Jeugd heb ik dat niveau nooit meer kunnen evenaren.

Wat vindt je heden (afgelopen 2 jaar) het leukste toernooi om aan mee te doen?

Dit is een lastige... Eigenlijk vind ik het altijd bijna wel leuk om te schaken. Ik denk dat ik dan kies voor het weekendtoernooi in Maastricht. Daar ga ik al een paar jaar elk jaar heen met een groepje vrienden en dat is echt een feesttoernooi. Een andere optie is bijvoorbeeld Wijk aan zee waar ik in 2012 de C groep speelde. Dat was een fantastische ervaring.

Kijk naar interview van toen. Lachen

Ook het kersttoernooi in Groningen (echt een feestweek en een fantastische stad) en het toernooi in Amsterdam van dit jaar (mooi weer, goede locatie) komen in aanmerking.

Nu we het zo over plaatsen en weekenden hebben….Gaan jou vakanties op aan schaaktoernooien?

Liever niet. Of en toe een vakantie combineren, maar niet te vaak. Vroeger deed ik wel eens 3 toernooien in de zomervakantie, Afgelopen jaar nog twee. Maar eigenlijk wil ik wel wat meer andere dingen gaan doen in de vakantie. Qua toernooien: blijft wel eentje hoor... Maar er moet ook gewoon vakantie gevierd kunnen worden

budapestWat is je favoriete vakantie bestemming?

Overal! Mijn favoriete vakantie is namelijk om elke keer ergens anders heen te gaan, heel veel landen gezien te hebben. Wel zou ik graag nog een keer naar Azië gaan, een rondreis of naar Japan, dat lijkt me heel erg gaaf. Tot nu toe vond ik Budapest bijvoorbeeld een erg mooie stad.

Hoe zou je jezelf karakteriseren.

Ik ben in ieder geval vrij druk, ik praat veel. Wel wil ik iemand een beetje kennen, voordat ik uitgebreid met een persoon begin te praten. Maar meestal, als er iemand bij is die ik ken, praat ik mensen de oren van het hoofd. Ik ben zeker geen ochtendmens. (Als er geen verplichtingen zijn slaap ik dus ook altijd uit.) Ik vind het gezellig om in groepen te zijn, maar ook wel fijn om af en toe even alleen thuis te zitten. Ik doe een Alfa studie, maar had toen ik jong was meer aanleg voor de Beta vakken. Toch zou ik Alfa zeggen omdat ik dit gewoon leuker vindt.

Etienne het gaat een lang verslag worden. We hebben het nog niet gehad over het behalen van de IM norm en ik zit nu al op ruim 3 A4’tjes. Ik stel voor dat we het interview gaat splitsen in 2 delen. Volgende week gaan we verder. Ok?

Prima idee.