Na maanden van voorbereiding was dan uiteindelijk de dag waarop het moest gaan gebeuren aangebroken. Op 10 december was de officiële opening van het kennis- en cultuurcluster De Rozet. Het Levend Schaak gaat door. Een droom komt uit. Vele kinderen, maar ook ouders hebben hier naar uitgekeken!

Wat ging vooraf...

naaien1Op 14 november werd een officieel persbericht ontvangen dat H.K.H. Prinses Beatrix de opening zou verrichten en aanwezig zou zijn bij het Levend Schaakspel. Daarna is zeer intensief en zorgvuldig (samen)gewerkt aan het uitnodigen van kinderen voor het Levend Schaak. Een koninklijk bezoek geeft natuurlijk een speciaal effect, naast het feit dat de twee wethouders Martijn Leisink en Gerrie Elfrink van de gemeente Arnhem elkaar hadden uitgedaagd. Maanden waren verschillende mensen bezig met het maken van een draaiboek van zoal het bestellen van materiaal, kleding, versieringen en dies meer. Ook de nodige protocollen moesten na geleefd worden, waaronder het vrij vragen van school, educatie, veiligheid, etc. het moest allemaal geregeld worden. Het is allemaal gelukt door de tomeloze inzet van de vrijwilligers!

Ines, de wite dameOpening de Rozet met levend schaak: het lijkt wel een sprookje...

Er was eens............................................

in het vroege ochtendgloren ca. 8.30 uur een verzamelpunt in Arnhem voor een bijzonder evenement. Kinderen verzamelden zich bij de blikken bioscoop in hartje Arnhem voor de opening van de Rozet. Nadat iedereen zich present had gemeld wandelden we gezellig gezamenlijk naar de dienstingang van de Rozet. Het was een hele stoet. Vervolgens mochten de kinderen en hun begeleiders via de lift zich vervoegen naar omkleedzaal 4.30. Al bij het binnentreden van het gebouw de Rozet, werd het nieuwe gebouw van alle kanten bewonderd. In zaal 4.30 werden alle kinderen nog eens geteld. De echte voorbereiding voor het schaakspel was begonnen. De kinderen gingen zich omkleden in een prachtige outfit in het wit of zwart. Ze vermomde zich in de rol van pion, paard, loper, toren, dame of koning en speciaal voor deze dag ook de extra rollen van raadsheer of page.

JacquelineDe Twee teams. Intussen werden de twee teams van raadsheren van de wethouders samengesteld. Te weten team financiën en team sport die de twee wethouders moesten bijstaan in hun twist. Want de twee teams hadden onenigheid over geld in de sport en dat werd uitgevochten op het schaakslagveld. Binnen het team waren er verschillende rollen, de een moest de partij opschrijven, de ander had weer een adviserende rol als raadsheer en weer een ander gaf de orders via de microfoon door naar het slagveld, beneden in het dal. Nadat elk kind was omgetoverd tot schaakstuk werd geoefend hoe het een en ander gespeeld en geslagen moest worden. De rollen werden doorgenomen en iedereen was er klaar voor. Voor echter de strijd aanving, eerst pauze met tijd voor wat drinken en een sanitaire stop. Vervolgens stelden het zwarte en witte leger zich op richting hal, naar het auditorium; de plaats van het grote schaak-slagveld.

jacquelineTatataaa

Heraut Kaj, blies op zijn trompet en trompettergeschal klonk door het dal. Ten teken dat de strijd kon beginnen!

Opeens boven aan het dal verscheen H.K.H. Prinses Beatrix. Het werd stil op de berg en in het dal. Ze was diep onder de indruk van de gelijk opgaande strijd. Waarschijnlijk omdat er ook kinderen in de strijd waren betrokken. De twee kemphanen waren geschrokken en stonden stokstijf stil. H.K.H. Prinses Beatrix en de kinderen in het dal hadden oogcontact en zwaaiden naar elkaar. Het was nog steeds stil in het dal. Door tussenkomst van H.K.H. Prinses Beatrix werd de strijd gestaakt, een remise. En er heerste weer vrede in het dal. Maar voor hoe lang...? Tja, dat vroeg iedereen zich af...

Ines, zwart pionHet zwarte en witte leger maar ook de kinderen van Kunstrijk verlieten daarna gezamenlijk de bergen om verder af te dalen naar de rivier Momento (bar en restaurant van de Rozet), alwaar de hal begint. In die grote hal stonden aan de ene kant de kinderen van Kunstrijk en aan de andere kant alle kinderen van het schaken. Je kon zien dat het vrede was, want zowel wit als zwart stonden gebroederlijk naast elkaar om H.K.H. Prinses Beatrix uit te zwaaien.

jacquelineIedereen stond te wachten op Heraut Kaj. Want hij moest trompetteren als Prinses Beatrix er aan zou komen. Op een gegeven moment: Tatatataaaa! Daar kwam ze aan met haar gevolg. Allen zetten in: “Lang zal ze leven, lang zal ze leven in de gloria”! Prinses Beatrix was verrast door zoveel empathie en alle vrolijke kinderen die voor haar zongen. Opeens week ze van haar pad. Alle ridders (beveiliging) in rep en roer. Ze liep naar enkele kinderen toe en gaf hun een hand. Ze wisselde vriendelijke woordjes uit. Dit zijn onvergetelijke momenten! Prinses Beatrix werd nog lang na gezwaaid en na gezongen. Iedereen was onder de indruk van haar aanwezigheid. Want je moet niet vergeten zij heeft vrede gebracht in het dal! Maar ja, het is al eerder gezegd, voor hoe lang? Alle kinderen gingen zich omkleden en weer veilig naar huis, naar hun pappa en mamma. …..

En ze leefden nog lang en gelukkig.

De avond partij blind schaak

Omdat de ochtend schaakpartij alleen te bezoeken was voor een besloten groep, konden avond partijen “Levend Schaak” bezocht worden door het publiek. Al moesten ze daar wel kaarten voor reserveren. Omdat er veel vraag was voor de avond schaak partij, werd er een 2e ingelast. De drie koningen, Malcom lok, Jorick Laan en Rembrandt Bruil moesten het opnemen tegen grootmeester Ruud Janssen. Als blind schakend nam Ruud het op tegen de drie torenkoningen die wel het bord konden aanschouwen. De presentatie was in handen van Hans Bohm.

Kunstwerk

EstherDe zaal zat afgeladen vol en er klonk trompettergeschal van heraut Kaj en iedereen was stil. Opeens klonken er prachtige klanken van Ikira op haar altviool. Het is Elegie wat de mensen horen. Mensen zitten met open mond, anderen weer helemaal in trans en anderen zitten te genieten van de melodieuze klanken. Als het muziekstuk is afgelopen stromen de verklede schaakstukken de zaal binnen en iedereen neemt zijn plaats in. Er werd een mooi mozaïek kunstwerk van Jacqueline uitgepakt en overhandigd aan de directie van de Rozet. Het is prachtig gemaakt en heeft eeuwige waarde. Alles is er in terug te vinden, een muziekstuk “Immergrüne” een schaakpartij uit 1852, schaakstukken, Rozetlogo, spiegelstukken en nog veel meer. Zelfs de achterkant is versierd en bewerkt. Heel erg mooi. De mensen van Rozet namen het kunstwerk ook dankbaar aan. Het zal een mooie plaats krijgen.

Blind schaak

Inmiddels waren de drie koningen en GM Ruud Janssen op hun plaats gaan zitten. Hans Bohm legde het e.e.a uit aan het publiek en wist deze te vermaken. Bij Ruud werd ook een echte blinddoek om gedaan, zodat het publiek ook kon zien wat hij niet zag en het publiek wel. Hans Bohm legde het publiek uit wat dat nu betekent blind schaken. Terwijl de partijen werden gespeeld, kon het publiek allerlei vragen stellen aan Hans Bohm. Al die tijd dat de partij werd gespeeld en de schaakkinderen zich over het schaakveld bewogen, had Ruud nog steeds het schaakbord en de schaakstukken in zijn hoofd zitten.

EstherHij wist precies waar alle 32 schaakstukken zich bevonden. Naast de blinddoek zat Ruud ook nog eens met de rug naar het bord. Knap allemaal dat Ruud zo kan spelen. Op aandringen en aangeven van Hans Bohm was op een gegeven moment het zo dat het publiek mocht beslissen of door spelen of op geven. Ruud had met de laatste partij dusdanig voordeel, dat verder spelen eigenlijk geen zin had. Zoals in een echte arena vroeger mocht het publiek ook beslissen met een duim omhoog of naar beneden. Het werd een duim omhoog en de partij werd opgegeven. Ruud won!

Einde

Om ongeveer kwart over negen was het afgelopen en na een ovationeel en staand applaus van het publiek, die zichtbaar hadden genoten, konden de familie hun kinderen ophalen en mee nemen naar huis. Naar huis met een zeer indrukwekkende ervaring rijker zullen ze goed en voldaan zijn gaan slapen. Allemaal en iedereen bedankt voor deze mooie ervaring en fijne tijd!

Voor meer verslagen ga naat het overzicht van verslagen en nieuwsbrieven.

Foto's van Jacqueline Lincewicz en Esther IJs