Het schaakboek van Willy Hendriks “Move First, Think Later, sense and nonsense in improving your chess” is de winnaar van de English Chess Federation Book of the Year Award 2012.

De zin en onzin over het boek door de ogen van een schaakmoeder.

mftlprijsIn september was er een lijst met genomineerde schaakboeken bekend gemaakt met onder andere het boek van Willy, maar ook één over Gary Kasparov. (de short list). Maar verrassende winnaar werd dus het boek “Move First, Think Later”. Het origineelste boek sinds jaren aldus de jury (de bekendmaking). De schaakbond weet te melden dat Willy erg blij is met de prijs. Wat een dooddoener. Nou dat is het boek in elk geval niet. Anders dan anders te beginnen met de titel.

Begin januari hoorde ik tijdens het Olympustoernooi voor het eerst de titel van het schaakboek. Ik vroeg me af of ik het wel goed had verstaan: Move First, Think Later. Nu wist ik het zeker, ik had geen verstand van schaken, want deze titel snapte ik echt niet. De maanden erna kwamen er her en der kleine voorstukjes met informatie los. Ik had het goed verstaan en begreep uiteindelijk zelfs de titel. Gevolg was een nieuwsgierigheid naar de echte inhoud. Toch duurde dat nog tot begin juli. In ben begonnen met het laatste hoofdstuk, want ik wilde de kloe weten. Vervolgens ben is kris, kras door het boek gegaan. Deze leeswijze sluit prima aan bij de schaaktrainingsfilosofie van Willy. Geen structurele aanpak, maar een aanpak vanuit het gevoel en gewoon wat uitproberen.

cartoon2Het leerzame deel van het boek “de diagrammen” is ongeveer de helft van het boek. Dat stuk heb ik niet bestudeerd, misschien iets voor in een volgend leven. Maar mijn jongens wel. Zij vonden het best aardig, maar ze kenden al redelijk veel van de diagrammen. Het klopt dus dat Willy, vanuit zijn ervaring heeft geschreven en de diagrammen heeft gebruikt in zijn trainingen. Dus als je net zo hard vooruit wil gaan als Frank en Geert, dan zijn de diagrammen een prima start punt voor een zelfstudie. Het boek is absoluut leerzaam.

Het boek is meer dan alleen leerzaam. Het is ook interessant en leuk voor een schaakmoeder zoals ik. Het boek is voor de helft gevuld met tekst, die makkelijk te lezen is en met gevoel voor humor geschreven is. Willy kijkt ook kritische naar zichzelf. Deze openheid maakt het boek menselijk. Twee passages uit mijn favoriete hoofdstuk: het sadistische examen.

Als Willy het druk heeft, weet ik waarom:

Drinking, smoking and blitzing on ICC until late every night.

klokWilly is IM, geen grootmeester, misschien heeft dit te maken met het fenomeen tijdsdruk.

When I look around me in the tournament hall, I see the same guys struggling with the clock as twenty years ago. And if I speak to them about it, they tell me that they ‘really should do something about this time pressure’ just as they told me twenty years ago. I’m not laughing at them; unfortunately, I’m a member of this club!

willy_met_de_grootNaast zelfkennis, maakt Willy ook veel gebruik van diverse onderzoeken. O.a. de Groot maar ook vele andere. Ik denk dat alle belangrijke onderzoeken die met denken en schaken te maken hebben wel langs komen. Maar ook kansberekening komt aanbod. Een eigen onderzoek naar bijvoorbeeld de stelling: The best reaction to an attack on the wing is a counterattack in the centre. Het boek is zwart-wit in zijn stellingen en er zullen vast mensen op hun tenen getrapt zijn. willyanimatieMoet kunnen, ik hou wel van boute uitspraken.Glimlach

Ofwel het schaken wordt heel breed uit gemeten.

Nu vraagt U zich af of ik alles zo leuk en goed vindt aan dit boek. Een duidelijk min punt is de foto op de achterkant van het boek. Waarom is zijn hoofd zo schuin? Ik weet als hobby fotograaf hoe moeilijk het is, Willy goed op de foto te krijgen, maar… de foto op de achterzijde …...Is dat echt Willy? Mijn tekening lijkt beter.Tong uitsteken

Gelukkig gaat het niet om het uiterlijk, maar om de inhoud en die is “simple the best”. Een prima combinatie tussen leerzame diagrammen en aanvullende leuke tekst met controversiële uitspraken. Gedurfd want het boek is anders dan anders ………. en dat is nu beloond met een prijs.


schakende_poezen_gefeliciteerd