Naar aanleiding van de goede prestatie van Stefan Kuipers in het toernooi in Gibraltar vond de redactie van de KoningsGroepKillers het een goed idee om hem uit te nodigen voor een gesprek en een partij-analyse.

Interview Stefan Kuipers

stefan_kuipers

foto chessvibes

Algemene informatie:
Leeftijd: 22
Woonplaats: Apeldoorn
Lievelingseten:  simpel, aardappelen, groente en vlees.
Muzieksmaak: Top 40, niet te extreme muziek, radio.
Studie: 3e jaar Psychologie
Rating: 2421
Titel: IM, sinds 01-03-2012

Wat zijn je schaakidolen?
Morozevich is mijn held. Hij heeft een mooie speelstijl en wanneer hij een tijd uit het schaken is geweest weet hij nog steeds goed te presteren.

Op welke leeftijd ben je begonnen met schaken?
Toen ik 5 was, het schaken heb ik op de club geleerd en niet van mijn ouders.

Voor welke clubs heb je allemaal gespeeld?
ASG, Schaakmaat en nu Schaakstad en in Duitsland bij SK Turm Emsdetten.

Je was al heel vroeg heel goed, aan hoeveel NK’s en WK’s heb je precies meegedaan?
Als je de Pupillendag meerekent een boel NK’s, vanaf mijn 6e of 7e jaar tot en met mijn 20e elk jaar op misschien een of twee keer na. Ik heb me helaas nooit weten te plaatsen voor een EK of WK.

Hoe kwam het dat je goed was?
Er is veel tijd in me gestopt door trainers, ze merkten al snel dat ik het spelletje makkelijk oppakte.

Heb je ook veel landelijke trainingen gehad?
Ja, heel veel. Onder andere van Eddy Sibbing, Rob Brunia (een genie in alles wat hij doet), Arthur van der Oudeweetering, Jop Delemarre, Yge Visser, Stefan van Blitterswijk en van Loek van Wely.
Ik heb zelf liever rustigere trainingen dan trainingen waarbij ik constant moet rekenen en na elke training met hoofdpijn thuis kom. Dat is ook de reden dat ik met sommige trainingen eerder gestopt ben.

Aan Merijn van Delft heb ik ontzettend veel gehad, alle credits gaan naar hem. Hij is zowel mijn privé coach als vriend. Ik was er blij mee dat er eindelijk iemand was die eerlijk tegen me zei dat ik minder lui moest zijn. Door hem heb ik nieuwe connecties gekregen binnen de schaakwereld en met spelers die me verder kunnen helpen.

Deed je zelf thuis veel aan schaken? En hoe zit dat nu?
Eigenlijk deed ik niet veel thuis, en nog steeds niet. Wat voor mij werkt is veel toernooien en wedstrijden spelen en daarbij de trainingen.

Heb je veel schaakboeken?
Ik heb inmiddels best veel schaakboeken, voornamelijk openingsboeken.

Heb je tips voor ambitieuze schakers om verder te komen?
Het belangrijkste vind ik is dat je lol moet hebben in het schaken en je moet het leuk houden. Je moet het niet doen voor anderen maar voor jezelf. Maar goed, met ambitieuze schakers is dit vaak al het geval. Het is belangrijk om achteraf je partijen te analyseren, zowel zelf als met een trainer. Daarom raad ik een privé trainer aan als je echt  verder wilt komen, ook al analyseer je daarmee je partijen maar 1 keer in de 2 maanden met diegene. Andere mensen kunnen je altijd meer leren dan de computer analyse.

In wat voor competitie speel je momenteel?
In zowel de Nederlandse als de Duitse competitie. In Duitsland schaken ze op zondag dus dat ik makkelijk om ernaast te doen. Er zit wel een groot verschil in schaakcultuur tussen de landen, in Nederland heerst het veel meer. Ik vind het in Duitsland iets te droog, er heerst niet echt een sfeer. Toch gaat er daar veel meer geld om in het schaken.

Op wat voor manier bereid je je voor op een toernooi of wedstrijd?
Vooral doelgericht op de opening, ik probeer zoveel mogelijk mijn openingsrepertoire weer op de rails te krijgen. Tussen de partijen door probeer ik naast het voorbereiden ook zoveel mogelijk te relaxen en een leuke tijd te hebben. Voor de partij wil ik liever niks met schaken te maken hebben, maar gewoon even rust en ontspanning.

Wat is je beste resultaat tot nu toe?
Dat was natuurlijk mijn toernooi in Gibraltar. Mijn sterkste tegenstander waar ik van won was een GM met een rating van 2654, met zwart in de eerste ronde. Op de heenweg naar het toernooi was mijn laptop ook nog eens gecrashed, maar ik dacht dat ik nog wel op tijd vervanging daarvoor kon regelen, omdat ik een zwakke tegenstander had verwacht in de eerste ronde. Toen we nog eens gingen kijken bleek mijn tegenstander tot mijn verrassing een sterke Grootmeester te zijn. Vlak van te voren hebben we nog snel de opening voorbereid. Tijdens de partij zag mijn tegenstander dat ik me had voorbereid en probeerde me te verrassen door iets ander te spelen wat iets minder uitpakte en waardoor ik uiteindelijk won.

Je bent sinds kort IM, zijn er plannen voor de Grootmeester titel?
Nee nog niet echt, ik zie wel hoe het gaat.

Heb je er wel eens stiekem aan gedacht om schaakprofessional te worden?
Ja, natuurlijk heb ik daar wel eens aan gedacht, maar er zit te weinig geld in het schaken.

Zie ook:

Toernooi site Gibraltar

Uitslagen Gibraltar  Stefan Kuipers n.52 (tussen 51. GM A.Varuhan 2617 en 53.GM Vachier-Lagrave M 2699)

Mees wint Zwolle

T4j vs Variant

KoningsGroepKillers Redactie: Steven Glasbeek en Vincent Vleeming.