Op een regenachtige dinsdagavond vertrokken we in een ontspannen mood richting Nijmegen. We besloten om met een dobbelsteen op mijn telefoon de bordvolgorde te bepalen. Daaruit kwam een prima opstelling voor ons:

SV deToren (1998)

1. Rik Roelofs (1875)

2. Jeroen van Onzen (2051)

3. Bob Beeke (2218)

4. Noud Lentjes (1848)

 

Helemaal geen gekke 'tactische' opstelling gezien de op rating dik 100 punten sterkere tegenstander:

 

SMB (2108)

1. Hans Klip (2366)

2. Jaap Houben (2260)

3. Roy van den Hatert (1936)

4. Jeroen Clermonts (1869)

 

Daar kwam nog 2 'voordelen' bij voor ons: De kleurloting was voor ons prima, Jeroen en Noud wit en Rik en Bob zwart. Daarnaast kwam Rik er pas in de auto op de terugweg achter dat hij op bord 1 tegen 2300+ aan het spelen was de hele avond. Als hij dat eerder had geweten was alles wellicht heel anders gelopen...

Om maar meteen met Rik te beginnen, hij had al vrij snel in zijn partij de afruilmodus aangezet en kwam met zwart in een ietwat passief Frans eindspel terrecht met beide witveldige lopers + torens nog op het bord. Onder het motto "slechte lopers dekken goede pionnen" bleef Rik stug verdedigen tot er een dubbel toreneindspel met pluspion (!) voor hem overbleef. Wit bleef echter meer dan genoeg initiatief houden. Remise had er voor zover ik heb gezien zeker ingezeten maar helaas wist Rik het net niet bol te werken in de technische afwikkeling. Kwestie van ervaring, dat komt nog wel.

Jeroen speelde een erg aardige pot op bord 2 tegen Jaap Houben. Natuurlijk was het binnen de kortste keren een zooitje op het bord maar na zijn tijd te hebben genomen en nauwkeurig te hebben gemanouvreerd wist Jaap de boel in zijn stelling bij elkaar te houden. Uiteindelijk sloegen Jeroens pogingen niet door en kon hij aan het bier wegens de achterstand van een berg stukken.

Noud had inmiddels remise afgeslagen en won in een technisch middenspel door sneller dan zijn tegenstander gebruik te maken van zijn verbonden vrijpionnen.

 Ikzelf speelde een niet zo'n boeiende gesloten Siciliaan met zwart. Na een tamme opening had zwart geen problemen maar voordeel was ook de hele partij ver te zoeken. Pas in het gelijke lopereindspel met beide 5 pionnen begon wit fouten te maken, mede door weinig tijd op de klok. Ik kon uiteindelijk met mijn koning binnenkomen en een pion winnen maar moest nog even nauwkeurig spelen doordat ik een linke vrijpion van mijn tegenstander tot de 7de rij moest toelaten. Remise had er vast wel ingezeten voor mijn tegenstander maar praktisch gezien blijft het lastig, zeker met weinig tijd op de witte klok. 2 - 2 dus vluggeren!

Van de overige snelschaakpartijen heb ik niks meegekregen omdat ik zelf in een, van mijn kant, slechte partij een hevig tijdnoodduel uitvocht van D + P tegen 2T + P. Uiteindelijk wist het matnet rond mijn koning zich net niet te sluiten en kon ik winst claimen op tijd. Even daarvoor had mijn tegenstander gemakkelijk eeuwig schaak kunnen nemen. Hij dacht echter dat hij perse moest winnen voor het teamresultaat. Communicatiefoutje op dat moment blijkbaar. Een gelukje voor ons dus en een duur foutje voor SMB.

Op dat moment had Noud al gewonnen op bord 4 en Jeroen verloren op bord 2. Stand dus 2-1 voor ons!

Toen ik bij Rik op bord 1 kwam kijken zag ik beide klokken op 0 seconden staan. Rik was eerder door zijn tijd gegaan en in eerste instantie dacht de wedstrijdleider dat dit dan ook winst zou betekenen voor de SMB-er (waardoor wij zouden verliezen omdat onze overwinning op bord 4 in geval van 2 - 2 stand bij het vluggeren zou worden weggestreept). Maar gelukkig haalde Jeroen voor ons toch nog het beslissende halfje binnen door op de regelementen te wijzen die expliciet aangeven dat bij snelschaken remise moet worden gegeven wanneer de beide vlaggen gevallen zijn. Het maakt daarbij niet uit welke vlag eerder viel. Bij een claim moet namelijk (bij mijn weten) de klok stilgezet worden door de claimende partij. 2.5 - 1.5 voor de Toren dus bij het snelschaken!

Eerst wilden we Jeroen tot matchwinner uitroepen wegens het halfje dat hij scherp voor ons binnenhaalde op het eind. Maar we besloten toch dat alle eer uiteindelijk gaat naar Rik die op bord 1 hevige weerstand bood en uiteindelijk de match voor ons heeft binnengehaald! Glimlach

Zuur voor de SMBers maar een erg leuke prestatie voor onze club natuurlijk, tegen een team met gemiddeld ruim 100 punten meer!

Op naar de volgende uitdaging. Zelde team, zelfde strategie. En Rik vertellen we dan gewoon wéér niks over de sterkte van zijn volgende tegenstander Knipogen

{jcomments on}