De zesde ronde in groep 1A van de KNSB competitie bracht ons de uitwedstrijd tegen Amstelveen. Bovenin deze groep is het niet meer spannend, Groningen wordt fluitend kampioen. De degradatiestrijd belooft wel veel, maar zonder ons, want dankzij de winst die wij boekten zijn we met 8 matchpunten nu veilig.

Wij speelden in het Europees Go Centrum. In het verleden heb ik daar niet alleen een aantal keren geschaakt maar ook, alweer lang geleden, meegedaan aan het NK Go. Voor wat het waard is deel ik de lezer met gepaste trots mee dat ik de enige Nederlander ben die zowel aan het NK Go (2x) als aan het NK Schaken (eveneens 2x) heeft deelgenomen.

Het eigenlijke decor voor het gebeuren deze zaterdag was wat mij betreft echter de Zuidas. Wij arriveerden op station Zuid en keerden daar ook weer terug na gedane zaken om te eten in wat ik vermoed een Japans restaurant was, we dronken in ieder geval sake.

Dit verslag heeft onvermijdelijk een hoog ‘opa is met de jeugd op stap’ gehalte. Dat is mijn lot in dit team, maar geen reden tot somberheid, ik houd zo nog voeling met de moderne omgangsvormen. Inmiddels ben ik een beetje gewend aan het vocabulaire van de jeugd en kan ik voorzichtig meedoen aan het gesprek. Ik leer nog iedere keer bij, zal echter de lezer maar niet meedelen welk Engelstalig equivalent mijn teamgenoot Joost naar voren bracht toen ik vertelde over een avondje met ‘mannen onder elkaar’.

Joost gaat binnenkort aan de slag bij een klein financieel bureau in Veenendaal en ik zal ook maar niks meedelen over wat hij van plan is qua vermogensbeheer van de goedgelovige Veense gemeenschap. Maar het lijkt me beter als hij spoedig naar de Zuidas getransfereerd wordt.

De jongens in mijn team zijn allemaal fan van Bernie Sanders. Kort samengevat is het programma van deze presidentskandidaat het verplaatsen van de macht van Wall Street naar Main Street. Naar onze situatie verplaatst: van de Zuidas naar de Dorpsstraat. Ondanks de support voor Sanders zie ik onze jongens nog wel op de Zuidas belanden. Want het zijn slimme jongens.

Dat merkte ik onder andere bij de analyse van de partij van Joost. Hij won van Stan van Gisbergen. Jarenlang was Stan mijn teamgenoot bij SMB, net als Fitzgerald Krudde. Sterke spelers naar mijn mening. Met ons drieën namen we het in de analyse op tegen Joost maar verder dan beweren dat hij verschrikkelijk stond kwamen we niet, met de varianten was hij ons telkens te slim af. Niet voor niets is Joost onze topscorer.

Hij liet wel de opening mislukken. Toen hij weer een beetje terug was gekrabbeld, bood hij remise aan maar Stan weigerde. Meteen zijn laatste goede daad van deze partij. Over dat remise aanbieden heb ik mijn bedenkingen. Van Friso Nijboer leerde ik lang geleden al dat remise aanbieden uit den boze was. Onlangs speelde ik mee in Wijk aan Zee en van mijn gelegenheidscoach Jan van de Mortel kreeg ik een nog strenger regime opgelegd. Niet alleen mocht geen remise aangeboden worden, ook elk voorstel hiertoe van de tegenstander moest direct afgewezen worden. Bij voorkeur nog voor hij goed en wel uitgesproken was. Dat kon met een resoluut nee maar verder denkend leek ons het moderne alternatief ‘jij gaat neer’ ook heel bruikbaar. Of: ‘jij gaat hangen’. Beide zegswijzen zijn ook geschikt als alternatief voor het wat afgezaagde ‘prettige partij’ bij aanvang van de wedstrijd.

Van Noud vernamen we op de heenreis dat hij begonnen is als medewerker in een winkel voor rechtshulp. Op deze zaterdag kon hij echter vooral zelf rechtshulp gebruiken want om een of andere reden had hij de toorn opgewekt van teamgenoot Bart. En die laat in zo’n geval, weet ik uit ervaring, niet snel los. Een stalkverbod aanvragen lijkt mij het beste. Overigens zou Bart met zijn pokertalenten ook heel goed op de Zuidas op zijn plaats zijn. Of hij als pokeraar een model is in de ideale wereld van Bernie betwijfel ik maar anders dan de parasitaire gokkers van Wall Street pokert hij in ieder geval wel op eigen risico.

De reeds genoemde Fitzgerald Krudde nam tegen Bart ook veel risico maar kwam daar ongestraft mee weg. Noud scoorde een degelijk halfje.

Samen met zijn broer Joost loste Tjaart tussen de bedrijven door ook nog de cryptogram op. Ook een slimme jongen dus, zo zag hij feilloos dat ik nog veel sneller kon winnen dan ik deed en overtrof hij zijn tegenstander door diens blunder te beantwoorden met een nog veel grotere. Toen kon hij meteen opgeven. Die cryptogram was al van een week geleden en die had ik toen al opgelost maar ik dacht dat er een fout in zat. Tjaard wist mij hier te corrigeren. Proefpersonen, zeven letters: c . . . i . i, ik dacht dat dit critici moest zijn maar dat combineerde niet want de derde letter moest eigenlijk een e zijn. Ziet de lezer ook wat het wel moet zijn? Ik had ook beter kunnen weten want het is het bekende excuus van luie schaakstudenten als ze een probleem niet kunnen oplossen: ‘het diagram zal wel verkeerd zijn’.

Tjaart is dokter dus voor hem lijkt geen rol weggelegd op de Zuidas. Of het moet zijn als ondernemer in de zorg, eventueel ziekenhuiseigenaar, nu we toch steeds verder gaan in de commercialisering van de zorg, laat Bernie het maar niet horen. Ik weet toch al niet goed of ik een echte dokter in Tjaart kan zien, ja, wel zo een uit een tv-serie waar alle verpleegsters achteraan fladderen.

Onze teamcaptain Ruud zit qua leeftijd zo halverwege mij en de rest van het team maar maakt de verstandigste indruk. Zijn bekende vrolijk-spottende blik deed mij haastig mijn vraag inslikken of hij niet ook mèt de pion op c7 had kunnen spelen. Een diepzinnig offer dus en een mooie overwinning.

Van de zege van Etienne heb ik niks meegekregen, ook voor hemzelf was dat een nuttig punt want hij vijzelde daarmee zijn magere 1 uit 4 tot dusver flink op. Eén wedstrijd heeft Etienne verstek laten gaan omdat hij als onderhandelaar bij de klimaatconferentie in Parijs moest aanschuiven. Als minimum onderhandelingsresultaat hadden wij hem twee graden erbij meegegeven, en dan niet in de winter maar in de zomer. Afijn, daar is dus weer niks van terecht gekomen. Nee, voor Etienne zien we geen rol weggelegd op de Zuidas.

Onze staartborden hadden een moeilijke dag. Invaller Malcolm deed het in de opening niet handig en Geert had de pech tegen ‘invaller’ Matthew Tan te moeten aantreden, met afstand de sterkste speler aan Amstelveense kant. Geert bood dapper verweer maar het was niet genoeg.

Het belangrijkste punt kwam op conto van Tijmen tegen de flink hoger gerate Sybolt Strating. Jaren durende rampspoed in de KNSB competitie speelt hij dit seizoen helemaal van zich af. Van Tijmen moest ik het wedstrijdverslag op de site van Amstelveen verbeteren. Daar lezen we “Sybolt Strating stond aardig maar miste vervolgens van alles”. Mij leek het dat Tijmen een modelpartij speelde en dat bevestigde hij persoonlijk na afloop. Bij deze dus!

T Zukertort Amstelveen 2264 De Toren Arnhem - VSV 2187
1. Fitzgerald Krudde 2306 FM Bart von Meijenfeldt 2337 1 0
2. Martijn van der Eijk 2268 GM Ruud Janssen 2488 0 1
3. FM Stan van Gisbergen 2287 Joost Offringa 2270 0 1
4. CM Christopher Brookes 2257 IM Willy Hendriks 2394 0 1
5. Jelmer Sminia 2212 IM Etienne Goudriaan 2342 0 1
6. FM Sybolt Strating 2315 Tijmen Kampman 2102 0 1
7. FM Sander Los 2248 Noud Lentjes 2228 ½ ½
8. IM Matthew Tan 2438 Geert van Hoorn 1803 1 0
9. Colin Stolwijk 2137 Malcolm Lok 1825 1 0
10. Tjark Vos 2173 Tjaart Offringa 2082 1 0