Toren 8 moest op donderdag 14 april in de slotronde aantreden tegen het Beuningse Koningswaal. De strijd vond ditmaal plaats bij gastheer SV Wageningen, die had gezorgd voor een uitstekende sfeer deze avond. Koningswaal staat bovenaan in klasse 3e. Ondanks de zware strijd aan onze borden was deze zee van schaakgeweld te wild om te trotseren voor onze Torenaren.

Aan bord 1 zat, zoals altijd onze rots in de branding, Roland van Witteveen. Roland kwam via een verbluffend schijnoffer een volle, prachtig uit hout gesneden, pion voor te staan. Uiteraard was het de bedoeling van Roland om deze houten pion in het daaropvolgende eindspel te verzilveren om uiteindelijk goud binnen te halen. Maar helaas bleek de tegenstander voldoende chemie te bezitten om deze mooie pion van Roland te verstenen op het bord. Remise was het uiteindelijke resultaat. Maar vergeleken met de uitslagen van de andere Torenborden, hieronder beschreven, is de uitslag van Roland het enige wat je als resultaat kan bestempelen.

Redelijk veilig achter de golfbreker Roland zat Rolf Hendriks. Maar de tsunami van sterke spelers die Koningswaal had ingezet in deze klasse deed Rolf meesleuren in de stroom van daaropvolgend verlies aan alle borden.
Rolf kwam al snel in de problemen na de opening zeer slecht gespeeld te hebben. Hij moest daarna voortdurend tegen de stroom inzwemmen maar deze was helaas te sterk. Een draaikolk van sterke zetten van zijn tegenstander deed Rolf verdrinken, ruim voor de kant.

Normaal zou je denken dat voor Jan Looijen geen zee te hoog is. Stevig verankerd in zijn boot streed hij als Moby Dick tegen de walvis. In een open strijd won hij een stuk tegen twee verbonden pionnen. Veel onderwatervissen zetten hierop hun klinkende munten in op Jan. Helaas overzag Jan de laatste vloedgolf van zijn tegenstander niet en moest hij het zinkende schip verlaten. De bus was nu het enige alternatief voor Jan om vroegtijdig huiswaarts te keren.

Bord 4 werd bezet door Franke van Netten. Door een welgemikte golf van zijn tegenstander verloor Franke een pion. Vervolgens werden er enkele zeedemonen op Franke losgelaten door de Koningswaalse tegenstander en deze dwongen Franke zijn goede loper af te geven. Zijn slechte paard mocht hij in ruil daarvoor houden. In de kabbelende golfjes van het eindspel werd deze ruil zonder reddingsvest Franke toch fataal. Met zijn 0 onder de arm mocht ook Franke naar huis.

Peter Hamers overzag de tsunami en zette met wit een dijk van pionnen op zijn bord tegen de aanvalsgolf van zijn tegenstander. Even leek het te helpen, maar er was geen doorkomen aan. Peter zag een kansrijk offer om de lijnen te openen en eventuele waterpompen te plaatsen om zijn tegenstander droog te zetten. Maar helaas sloeg hij in met een kwaliteit in plaats van een lichter stuk dat op hetzelfde doel gericht was. Een vinger in de dijk stoppen had helaas geen zin meer voor Peter. Een watergolf drong zijn stelling binnen en mat was onvermijdelijk.

En dan aan bord 6 tot slot ondergetekende. De golven hadden aan het einde van de tafel flink aan kracht ingeboet. Een scherpe stelling op het bord en aan beide kanten kansen. Maar ook ik kon het tij niet keren. De laatste aanvalsgolf kwam als een mokerslag binnen en mijn koning kapseisde.

Toch mag Toren 8 blijven in de 3e klasse. Rhenen 2 deed het over het gehele seizoen slechter dan Toren 8. Rhenen 2 kwam precies 1,5 punt te kort om Toren 8 te overtreffen. Toch is het de vraag wat Toren 8 met dit team te zoeken heeft in de derde klasse. Over het algemeen waren de spelers van de Toren op papier veel zwakker dan hun tegenstanders. Met dit laatste in gedachte kun je stellen dan Toren 8 het uiteindelijk helemaal niet zo slecht gedaan heeft en dat het volgend jaar wellicht stukken beter kan.

Hier de standen en uitslagen op de OSBO site van klasse 3e.