Afgelopen woensdag moest Toren 7 naar Apeldoorn om de eerste wedstrijd van het seizoen te spelen tegen Schaakstad 7.

De opstellingen waren als volgt. De Toren heeft op de oneven borden wit, en op de even borden zwart.

 

Schaakstad 7 (1321)

De Toren 7 (1327)

Ed Blankestijn (1447)

Gerjan Brands (1193)

Theo Meulmeester (1400)

Khaled Saad Mohammed (1344)

Frits Mooibroek (1317)

Marco Vastenhout (1405)

Maarten ter Bals (1311)

Peter Hamers (1390)

Nanno Brattinga  (1240)

Rene Reulink (1341)

Kees Pieterse (1209)

Reinier Heinz (1291)

 

Na ongeveer 10 minuten spelen besloot ik om een eerste rondje te gaan maken. Op bord 5 bij Rene was de klok uitgevallen. Nadat er een nieuwe klok was gehaald besloten beide spelers weer met de begintijd de beginnen. Nu kon ik even gaan kijken bij de andere borden. Op bord 1 t/m 5 was er nog niet veel te vertellen over de borden. Op bord 6 kon Reinier al een stuk winnen. In eerste instantie zag Reinier  het niet en speelde hij een andere zet. Gelukkig zag de tegenstander de dreiging ook niet, waardoor Reinier nog een kans kreeg om een stuk te winnen. De tweede kans greep Reinier wel aan, stuk voorsprong tegen 2 pionnen.

Rond 20:30 ging ik weer een rondje lopen.  Gerjan, een van de twee invallers, staat volgens mij positioneel  iets beter, maar het staat nog gelijk, dus er kan van alles gebeuren.  Op bord 2 speelt Khaled, over zijn stelling kan ik nog steeds niet veel melden, behalve dat hij een rustige opening speelt. Op bord 3 speelt Marco een goede partij, ook hier vind ik Marco iets beter positioneel staan, maar ook hij staat nog gelijk. Op bord 4 speelt Peter, de tweede invaller, snel met zijn pionnen naar voren. Zijn tegenstander heeft alles op de onderste rijen staan. Op bord 5 speelt Rene goed, hij heeft zijn tegenstander goed onder druk staan. Op bord 6 heeft Reinier het knap lastig, mede doordat hij een winnende aanval miste, kan zijn tegenstander ondertussen al een 3e pion pakken voor het stuk en heeft nu ook meer dreiging, waarmee hij misschien het stuk terug kan pakken.

Ongeveer 10 minuten later heeft Marco op een mooie wijze twee pionnen gepakt, dit  hoort Marco normaal gesproken wel te winnen. Reinier heeft ook de dreiging overleeft en heeft zelfs een pion terug gewonnen. Peter heeft ook een pion gewonnen.

Na een uur ging ik weer een rondje lopen langs alle borden.Op bord 1 speelt Gerjan een goede pot, hij staat ook nog steeds iets aanvallender, het is wachten op een winnende aanval van Gerjan. Khaled speelt een heel rustige partij, zijn tegenstander ook, daarom kan dit dus wel een lange partij worden. Marco heeft 2 pionnen voorsprong, verder heeft Marco 3 vrijpionnen op de damevleugel, dit kan dus niet meer mis gaan. Peter staat nog steeds een pion voor, hopelijk kan hij het rustig uitspelen, wat gaat lijden tot een overwinning. Ik vind Rene op bord 5 iets beter staan, hij heeft in een gesloten stelling zijn dame en toren op de enige open lijn staan. Op bord 6 is er bij Reinier vrijwel niets veranderd, Reinier gaat nu voor een dameruil om in een eindspel te komen. Ik denk op dit moment dat Marco, Peter en Reinier gaan winnen, en over de andere stellingen kan ik nog niets zeggen. Ik verwacht dus een overwinning voor de Toren.

5 minuten nadat ik het vorige stukje had opgeschreven zie ik ineens dat Marco heeft gewonnen, de tegenstander had verplicht dame-ruil, maar dacht weg te komen met een zet waarbij hij zijn dame niet hoefde te ruilen, maar had niet gezien dat hij daardoor een stuk verloor. Het eerste punt is dus een feit, het staat dus 0-1 voor de Toren en het is wachten op de 0-2. Peter komt een kwal voor terwijl ik bij Marco kijk hoe hij heeft gewonnen. De tegenstander geeft gelijk op, de 0-2 is nu dus ook een feit.

Er is nu ongeveer 70 minuten gespeeld. Rene heeft nu ook zijn open lijn  niet meer, waardoor een overwinning ver weg lijkt, al is een remise niet slecht met een 2-0 voorsprong, en een verwachte overwinning van Reinier. Op bord 1 heeft Gerjan een pion gewonnen, het begint er steeds beter uit te zien voor de Toren. Ik heb blijkbaar niet gemerkt dat Reinier heeft gewonnen, want toen ik langsliep zei Reinier dat hij had gewonnen, na terug kijken van de stelling heeft Reinier het goed uitgespeeld. 0-3 voorsprong voor de Toren.

Ongeveer 20 minuten later heeft ook Gerjan gewonnen, waardoor hij de overwinning zeker maakt voor de Toren. Gefeliciteerd met de overwinning heren! Ik heb zelf trouwens niet gezien hoe Gerjan heeft gewonnen. Toen ik ging navragen hoe Gerjan heeft gewonnen, bleek dat zijn tegenstander had opgegeven nadat Gerjan het pionnetje had gewonnen. De tegenstander vond de druk van Gerjan te groot om nog door te spelen. Nu zijn alleen  Khaled en Rene nog bezig. Bij Khaled kan er nog van alles gebeuren, terwijl er bij Rene een potremise stelling op het bord staat.

Ik had het vorige stukje nog niet op papier staan of ik vind Khaled ineens wat minder staan, de tegenstander lijkt geen genoegen te nemen met remise en kiest vol voor de aanval.

Na ongeveer 2 uur heeft Rene een remise behaald, dit zat er al een tijdje aan te komen. De stand is nu 4½-½ in het voordeel van de Toren 7. Khaled is toen net bij mij geweest of hij remise mocht aanbieden, aangezien ik zijn stelling had beoordeeld als minder mocht hij dit aanbieden van mij. Toen ik 5 minuten later ging kijken had hij ineens een stuk gewonnen, dit gaat Khaled normaal gesproken ook wel uitspelen.

Na 2 uur en 15 minuten bied Khaled ineens remise aan, dit zag ik niet aankomen. Nadat zijn tegenstander even had overlegd met zijn teamleider besluit hij het remise aanbod aan te nemen. Als ik dan vraag aan Khaled waarom hij de remise aanbod deed, antwoordde hij dat we dan snel klaar waren en dat het team dan niet zolang hoefde te wachten, en verder vond hij de stelling lastig . Al met al een keurig resultaat van Toren 7. Ze winnen met 5-1 van Schaakstad 7.

Succes heren met de volgende wedstrijd!

Schaakstad 7 (1321)

De Toren 7 (1327)

Uitslag

Ed Blankestijn (1447)

Gerjan Brands (1193)

0-1

Theo Meulmeester (1400)

Khaled Saad Mohammed (1344)

½-½

Frits Mooibroek (1317)

Marco Vastenhout (1405)

0-1

Maarten ter Bals (1311)

Peter Hamers (1390)

0-1

Nanno Brattinga  (1240)

Rene Reulink (1341)

½-½

Kees Pieterse (1209)

Reinier Heinz (1291)

0-1