Maandag 19-11 was onze tweede match van het seizoen. Onze tweede match was tegen Ons Genoegen 1. Het was spannend tot het einde toe, maar na 5 gespeelde wedstrijden was de matchwinst al binnen!

Eerst maar de opstellingen en uitslagen (T7 1516 - Ons Genoegen 1 1568):

Mark van Gemert  1588   -  J. te Linde        1558
Rolf Hendriks        1589   -  H. Lebbink       1652
Cor Lindeman       1573   -  L. Stronks        1649 
Eric Roelofs          1546   -  J. Marcus         1407
Arie Schouten       1528   -  J. van Dijk        1499
Franke van Netten 1452  -  D. van Rikxoort 1613

De gemiddelde rating van onze tegenstander was dus een stuk hoger. Matchwinst behalen was dus geen gemakkelijke opgave. Aangezien je van te voren niet weet wie welke tegenstander tegenover zich krijgt moet je derhalve ook een beetje geluk hebben met de bordopstellingen.

Afgesproken was dat elk van de teamleden zelf een indruk van zijn gespeelde partij op papier zou doorgeven en ook de partij wereldkundig kon maken. Voor zover ik niets heb ontvangen van een teamlid staat onderstaand een algemene indruk van de partij, die ik tussentijds heb waargenomen.

Mijn partij was als eerste ten einde. En dat in een tempo dat mij volgens mij nog niet eerder is overkomen in de interne en externe competitie. Vóór 21.00 uur was het al over en uit. Gelukkig wel in mijn voordeel. Een mooie binnenkomer voor ons team. Nou kun je zeggen,  zie de stuk lagere rating van mijn tegenstander. Maar ook tegen dit type tegenstander heb ik het ook nog wel eens moeten afleggen. Ik wilde deze keer geen zandmannetje na elven tegenkomen die mijn ogen weer zou vertroebelen. Dus ik ging als een razende speedy van start. Snel de e en d pion naar voren, De Dame, 2 Lopers en een Paard in de aanval brengen op de Koningsstelling van mijn tegenstander en het incasseren kon beginnen. Op zet 15 gaf mijn tegenstander op. Hierdoor hield ik nog wat energie over voor de rest van de avond en kon de partijen van mijn teamgenoten aardig goed gaan volgen.

Franke was als tweede klaar met zijn partij. Nou is Franke al een geroutineerde schaker met al zijn schaakervaring, maar tegenover zijn tegenstander was Franke maar een "groentje".Zijn tegenstander was nog eens 20 jaar ouder (of moet je nu zeggen Franke was 20 jaar jonger?) bracht nog wat meer schaakervaring in. Geboren in 1920 en dus al de negentig gepasseerd. Ik heb even naar de KNSB rating van deze meneergekeken en de afgelopen jaren (sinds 2010) was hij zelfs nog gestegen in rating. Dus wie wil nou nog beweren dat je boven de 40 (van horen zeggen) op de top van je schaakkunsten zit???

Ook de partij van Franke begon als een wervelwind en al snel waren heel veel stukken van het bord verdwenen. Met ieder zo'n 5 pionnen, maar Franke met een Loper minder, ging het eindspel zinderend verder. Franke moest het in dit vroege eindspel de meerdere erkennen in zijn tegenstander en zo stond het 1-1. Franke, gezien de rating van jouw tegenstander, hoef je echt niet te schamen dat je het in deze wedstrijd moest afleggen tegen een schaker met zeer waarschijnlijk nog meer schaakervaringen. Volgende keer beter en hopelijk een wat minder sterke tegenstander.

Rolf bouwde een goede partij op en dit bood hem de mogelijkheid om remise aan te bieden. Na wat doorspelen kwamen Rolf en zijn tegenstander uiteindelijk remise overeen. Gezien de rating van de tegenstander van Rolf een mooi resultaat en het onderlinge treffen bleef in evenwicht. 1,5-1,5.

Arie was deze avond weer van de partij en kwam volgens mij goed uit de opening en al snel op een pion voorsprong. Even later 2 pionnen voorsprong. Arie kon op een gegeven moment zelfs een Toren van zijn tegenstander winnen tegen afgifte van een Loper, maar Arie wilde meer. Tussendoor zag ik dan ook dat Arie op een gegeven moment 3 pionnen voorstond en niet veel later was de voorsprong nog maar 1 pion. Maar wel een pion die kon gaan promoveren. Arie's tegenstander wilde het eerst zien en dan pas geloven en speelde door totdat Arie bijna kon promoveren met de overgebleven g pion. Klasse gedaan Arie en prima voor het moreel van ons team. 2,5-1,5.

Mark was als vijfde klaar met zijn partij. Zoals ik wel vaker heb gezien, bouwde Mark zijn partij rustig en gedegen op. Ondanks zwart had Mark op een gegeven moment de regie over het verdere verloop van zijn partij. Eerst won Mark een belangrijke centrum pion en even later nog 1. Met de mooie Torenzet Tc2!! had Mark's tegenstander enkel de keus tussen zijn Dame verliezen (tegen een Toren, maar dan was het niet veel  later ook over en uit geweest) of anders mat gaan. Mark's tegenstander gaf op. Mark kan ik aanwijzen als onze matchwinnaar, want door de fraaie zege van Mark was het 3,5-1,5. Chapeau!

Deed de laatste partij er niet meer toe dan na onze binnengehaalde matchwinst? Natuurlijk wel. Als teamcaptain wil ik niet alleen de matchwinst, maar ook zoveel mogelijk bordpunten binnenhalen. 

Cor kreeg een dikke 1600 ratingspeler tegenover zich. En dit maakte het niet gemakkelijk voor Cor om er snel iets moois van te maken. Cor kwam volgens eigen zeggen wat minder fortuinlijk uit de opening en dit bleef in het verloop van zijn partij toch in zijn nadeel. Op een gegeven moment in de partij stond Cor 2 pionnen achter. Om wat initiatief terug te nemen in de partij offerde Cor zijn Paard en kreeg er 3 pionnen en een iets betere stelling voor terug. Niet veel  later had Cor een pion meer tegen een Loper minder. Helaas zette Cor's tegenstander de stukken steeds beter in stelling en
kreeg de Koning steeds minder ruimte. Cor kreeg wat minder bewegingsruimte en dan kom je plotseling erg in het nauw als je Toren in de penning komt te staan van je Koning door een irritante Loper van je tegenstander.  En toen was het gauw over en uit voor Cor. Helaas. Cor baalde flink en dit kan ik me erg goed voorstellen want zo'n vervelende penning situatie overkwam mij de vorige partij ook en daar wordt je als schaker niet echt vrolijk van. Kop op Cor, we hebben gewonnen als team en de volgende keer maar weer beter.

Einduitslag 3,5-2,5. Gezien de hogere gemiddelde rating van onze tegenstander een mooi resultaat!

Ontvangen, zelf ingevoerde, partijen zijn toegevoegd ter lering en vermaak.

Tot de volgende match op 17 december a.s., thuis, tegen Schaakstad 6.

Groet, Eric Roelofs, teamcaptain T7