Eindelijk onze eerste match van het nieuwe seizoen 2012-2013. Onze eerste match was een plaatselijke derby tegen onze schaakvrienden in het Noorden van Arnhem. 2 kapiteins in 1 plaats gaat vaak niet goed, maar het was een gezellig treffen met een gemoedelijke sfeer.

Helaas begon deze eerste match minder goed dan het vorige seizoen. We konden niet naar huis gaan met 2 matchpunten want de uiteindelijke uitslag bleef steken op 3-3. Maar goed, mijn doelstelling is om met ons team in de derde klasse te blijven, dus op zich is er nog niets verloren.

Eerst maar de opstellingen (ASV 8 1491 - T7 1516):
Hub Kusters                    1642 - Mark van Gemert          1588
Ton van Eck                    1567 - Rolf Hendriks                1589
Lion de Kok                     1437 - Marco Vastenhout          1350
Frans Veerman                1494 - Eric Roelofs                   1546
Jonathan van der Krogt    1500 - Cor Lindeman                1573
Thijs Stomphorst             1307 - Franke van Netten          1452

Qua gemiddelde rating ontliepen de 2 teams elkaar dus niet veel.

Wie goed oplet ziet dat Marco heeft ingevallen in ons team, want Arie kon helaas niet meespelen.  Marco bedankt voor jouw invalbeurt.

Afgesproken was dat elk van de teamleden zelf een indruk van zijn gespeelde partij op papier zou doorgeven en ook de partij wereldkundig kon maken. Voor zover ik niets heb ontvangen van een teamlid staat onderstaand een algemene indruk van de partij, die ik tussentijds heb waargenomen.

Onze kopman Mark speelde een uitstekende wedstrijd. Met een Loperoffer kon Mark al vroeg in de partij een pion winnen. Na het afruilen van de Dames kon Mark beginnen aan het oprollen van zijn tegenstander. In de problemen is Mark nooit echt gekomen. Nadat Mark een Loper dreigde voor te komen staan met een dreigende f-pion die al ver gevorderd was naar de overkant, gaf Mark's tegenstander op. 1-0. (partij bijgevoegd)

Rolf had volgens zijn zeggen aardig wat openingen bekeken, dus dat moest goed komen. Rolf stond volgens mij op een gegeven moment een pion voor en qua stelling leek het in evenwicht. maar niet veel later deelde Rolf mij mee dat hij had verloren. Misschien was het uitgangspunt "Move first, think later" (titel boek Willy, en nee ik krijg hier geen bonus voor) wel beter geweest. Hoe dan ook Rolf,  jammer deze verliespartij en de volgende keer meer succes. 1-1.

Marco heeft zelf een indruk van zijn partij doorgegeven. Hierna volgt dan ook zijn tekst:
"Marco begon goed aan zijn partij, hij won in de 5e zet een pion door een mooi loper offer om daarna een loper terug te winnen.  Marco speelde verder rustig verder en had zelfs een tijdsachterstand van 15 minuten, in een toren/dame eindspel maakte Marco een klein foutje waardoor hij een pion weg gaf, daardoor stond het gelijk in een pionnen eindspel. Allebei hadden ze nog 5 pionnen, waardoor Marco en zijn tegenstander uiteindelijk tot een remise kwamen." (partij bijgevoegd)

Gezien de rating van Marco's tegenstander een mooi resultaat. 1,5-1,5.

Dan mijn partij.
Ik begon de partij aardig en door een foutje van Frans stond ik al snel een pion voor. En niet veel later stond ik zelfs 2 pionnen voor. Geen vuiltje aan de lucht? Helaas liep het toen al tegen elven en een irritant zandmannetje strooide mij te vroeg zand in de ogen.  In een moment van onoplettendheid van mijn kant plaatste ik een Toren naar f2, terwijl mijn Dame op e1 stond. Oude schaakrot Frans rook zijn kans en plaatste met zijn Loper mijn Dame in een vervelende penning. Frans kwam zo ijzersterk terug in de partij en per saldo kostte mijn ondoordachte actie een kwaliteit. Mijn winstkansen waren hierdoor zo goed als weg en mij bekroop het gevoel "als ik dit nog maar remise kan houden". Ik bleef matpogingen ondernemen maar Frans bleef goed verdedigen. Frans bood zelfs als eerste remise aan en eerlijk is eerlijk, volgens had hij meer kans om de partij te winnen dan ik. Gezien de partij van Cor zijn Frans en ik uiteindelijk remise overeengekomen. Het had beroerder kunnen aflopen.
2-2.

Cor speelde een goede,  aanvallende partij en leek met een mooie aanval de overhand te krijgen. Maar ergens pakte de aanval niet helemaal goed uit en langzamerhand leek het een remisestelling. Op een gegeven moment stond Cor zelfs 2 pionnen achter, maar niet veel later opeens 1 pion voor (je hoeft maar 1 keer te knipperen met je ogen en gelijk mis je van alles bij een ander). Het eindspel was een h-pion en een Loper voor Cor en een Paard voor zijn tegenstander. Ook zij kwamen uiteindelijk remise overeen. Cor bedankt voor de mentale ondersteuning van het doorspelen door jou. Voor jou en mij zat er helaas niet meer in dan een remise. 2,5-2,5.

Van de partij van Franke eigenlijk maar weinig meegekregen. Volgens mij werd een aardige tijd de partij rustig opgebouwd. Opeens leek alles in een stroomversnelling te zijn gegaan. Over en weer werden diverse stukken afgeruild en uiteindelijk ook remise overeengekomen.

Uitslag 3-3. Het kan vriezen, het kan dooien. Je kunt verliezen of winnen, maar gezien de gespeelde partijen van ons allen is een 3-3 uitslag wel gerechtvaardigd.

Tot de volgende match op 19 november a.s., thuis, tegen Ons Genoegen 1.

Groet,
Eric Roelofs, teamcaptain T7