Afgelopen maandagavond was ons vijfde match. Ons standaardteam mistte Arie wegens ziekte (beterschap Arie). Gelukkig hadden we in Jan Straatman een waardige vervanger, waarvoor dank Jan.

Onze tegenstander De Cirkel 2 (C2) had gemiddeld 100 rating meer dan het team van the good guys. Het werd een zeer spannende schaakavond. De belangen waren groot want beide teams hadden 8 matchpunten doch C2 had na 4 gespeelde ronden 2 bordpunten meer. Ik rekende nergens op maar hoopte uiteraard wel op een zege.

Het eindresultaat van 2 bordpunten voor C2 en 4 bordpunten voor de T7 mag gezien worden als een fantastisch resultaat.

Dick was als eerste gereed met zijn schaakpartij. Wegens vermoeidheid laat aanwezig en wellicht speelde deze vermoeidheid een rol bij zijn verlies. Dick stond met zijn Koning op h1 en wilde met 1 van zijn volbloedpaarden een mooie zet doen. Maar het Paard was nukkig, vergaloppeerde  zich en het Paard maakte een vreemde sprong naar e1.  Dick's tegenstander kon hierna mat zetten met zijn Dame op f1. Na amper een half uur spelen was Dick's schaakavond voorbij. Ik moet bij het schrijven letten op de jonge lezers, maar het was echt kl....e  voor Dick. Wat een pech. Hoe dan ook sterkte ermee en probeer weer scherp te zijn bij de volgende match.

Gelukkig speel je in een team met meer mensen en als een teamlid eens een mindere schaakavond heeft kunnen de overige teamleden dit nog altijd compenseren. Stephan bracht de spanning in de onderlinge match weer helemaal terug. Voor zover ik kon zien stond Stephan al snel een pion voor en kreeg even later nog een stuk cadeau van zijn tegenstander.
Stephan stond goed aanvallend met zijn stukken en na het oprukken van de c-pion naar veld c7 gaf Stephan's tegenstander op. Goed gespeeld Stephan en de winst was goed voor ons moreel.

Toen waren er nog 4 partijen over. Alle partijen bleven spannend tot het einde toe en eindigden volgens mij allemaal na 23.30 uur. The good guys stonden bij alle partijen voor in tijd en dat gaf deels natuurlijk ook de doorslag voor de matchwinst.

Rolf bood bij een stand van Koning, een Loper en 6 pionnen, tegen een koning, een Paard en 6 pionnen remise aan wat zijn tegenstander echter afwees. En dit was maar goed ook. Rolf speelde het pionneneindspel goed uit en verdiende terecht de winst. Balen voor zijn tegenstander (door de klok) natuurlijk als je een aangeboden remise afwijst. En Rolf, ik heb het al vaker gezegd. Met al jouw schaakervaring ben jij menig tegenstander nog steeds de baas.  Ga zo door!Mijn partij was als vierde over. ik had geen beste opening met zwart en stond eigenlijk van begin af aan in de verdrukking en verdedigend te spelen. Gelukkig bleef het qua stukken erg lang gelijk opgaan. Mijn tegenstander speelde scherp
en elk klein foutje van mijn kant zou genadeloos worden afgestraft. Ik vond de opening in de partij door eerst de Koning schaak te zetten door zet Da7. Mijn Loper stond op h8. Ik offerde mijn c-pion (waardoor mijn loper op a8 een vrije
lijn kreeg). Mijn tegenstander pakte de pion met zijn Dame en ik ruilde toen mijn Dame af. Mijn tegenstander moest mijn Dame terugslaan en hierdoor verloor hij zijn Toren. Hierna was het nog wel even precies doorspelen maar met een
Paard en 2 pionnen voorsprong was de partij eigenlijk niet meer te winnen door mijn tegenstander. Even later gaf hij op. Stand voor the good guys inmiddels 3-1. De match konden wij dus al niet meer verliezen.De partij van Jan was als vijfde ten einde. Ook zeer spannend tot het einde toe. Met gelijke Lopers een dichtgeschoven pionnenstelling, was deze pot
gewoonweg remise. Jan's tegenstander moest echter wel even doorspelen gezien de stand. Maar doordat Jan's tegenstander weinig tijd over had en Jan kalm, rustig en goed bleef verdedigen werd het uiteindelijk remise. Zodoende is Jan voor mij onze matchwinnaar.

Doordat Jan ook  minder dan 5 speelminuten over had ging ik voor Jan noteren. Hierdoor verloor ik de partij van Cor uit het oog. Cor speelde een goede partij, maar in het eindspel ging het helaas wat minder. Het laatste wat ik zag, voordat ik bij Jan ging noteren, was dat Cor een stuk achterstond en de partij dreigde te verliezen.
Cor's tegenstander had echter maar heel weinig tijd over en met 7 seconden op de klok werd remise overeengekomen. Cor baalde hier wel van want hij wilde winnen. Nu is het zo, ook al sta je slechter, de tegenstander moet het wel
kunnen afmaken binnen de 2 uren speeltijd. Dus kijk je puur naar het teambelang dat zeg ik als teamcaptain doorspelen, want elk half of heel bordpunt is er 1.
Voelt het niet lekker om je tegenstander door de klok te laten gaan, dan moet je maar je eigen schaakgeweten aanspreken en accepteren dat je remise bent overeengekomen. Rolf's tegenstander ging ook door de klok, maar bij deze partij stond Rolf toch wel gewonnen. Op dit soort situaties zal ik in teamverband nog wel een keer terugkomen. Cor's tegenstander zag volgens omstanders een matcombinatie over het hoofd dus dan zeg ik wees blij met je remise. Als je verliest sta je helemaal met lege schaakhanden.Zodoende werd de eindstand 4-2 voor the good guys en werd onze vijfde
matchwinst een feit. Derhalve een grote pluim voor ons team, want wij versloegen de koploper en dit had ik toch niet echt niet zonder meer verwacht.

Tot de volgende match, uit, tegen ASV 9, op donderdag 15 maart aanstaande.

Groet,

Eric Roelofs

teamcaptain T7

Opstellingen:

Z JAN STRAATMAN            1538 - H. BOOM                 1700     ½ - ½
W DICK SPLIT                  1656 - H. V/D WETERINGH  1685      ½ - ½
Z ROLF HENDRIKS            1598  - B. ZEE                    1707      1 -  0
W STEPHAN ANTONIJEVIC 1537  - A. BOOTSMAN         1606      1 - 0
Z ERIC ROELOFS               1508 - H. V/D AKKER                       1 - 0
                                                                               (GEEN RATING TPR NA 3 RONDEN 1571)
W COR LINDEMAN             1516 - J. VAN SWIETEN      1739     ½ - ½