Eindelijk onze eerste match van het nieuwe seizoen 2011-2012.
Onze team was gelijk in volle sterkte aanwezig. Na het uitdagende avontuur vorig seizoen in de tweede klasse (meer zeg ik er niet meer over), mag ik dit seizoen met onze 7de team in de derde klasse,

proberen hoge ogen te gaan gooien. En om maar gelijk positief te openen, na 1 ronde al meer matchpunten dan het vorige seizoen (oeps, begin ik er toch weer over; wie helpt mij om over dit trauma heen te komen?).

Onze tegenstander Wageningen 6 (W6) kwam met een gemiddelde rating van 1341 opdagen (met 1 speler zonder rating, jammer voor Arie) en de T7 kwam, zag en overwon uiteindelijk met een gemiddelde rating van 1554. Op papier leek het een makkelijke match maar dit gold zeker niet voor alle teamleden.

Maar ons resultaat van 1 bordpunt  voor W6 en 5 bordpunten voor de T7 staat in ieder als een huis en hiermee was onze eerste matchwinst een feit!

Dick, onze kopman, had een partij die ging met de snelheid van Speedy Gonzalez. Na 10 zetten leek nog niets spannends aan de hand, maar op zet 11 was De7 een mindere zet van zijn tegenstander want Dick kwam gelijk met Pd5 en hierna begon de ellende voor zijn tegenstander. Na een wonderschone Paardevork op f6+ met onvermijdelijk verlies van een volle Toren voor zijn tegenstander, gaf deze het maar op. Om jaloers op te worden zo'n partij. Dick goed gespeeld en wat mij betreft win je met jouw partij terecht de schoonheidsprijs van deze match.

Kort hierna was bij mijn weten Stephan klaar met zijn partij met de mededeling dat ook hij had gewonnen. Stand al 0-2 voor de good guys. Stephan ging ook vlot van start en na 14 zetten waren al de Dames een Paard en 2 pionnen geruild. Hierna ging Stephan's tegenstander wat foutjes maken. Na f6 kon Stephan een Loper of Paard gaan winnen en Stephan's tegenstander ruilde toen zijn Loper af tegen een pion. Even later kon Stephan ook nog een pion winnen door een mooie penning en langzamerhand werd het net steeds strakker getrokken. Na 32 zetten was de partij over en uit. Stephan, ook heel goed gespeeld.

Dat leeftijd in je voordeel kan werken liet Arie blijken. Arie speelde een aanvallende partij, maar had onze 0-2 voorsprong in het achterhoofd en had ondertussen met haviksogen gekeken naar de andere onderlinge partijen. Bovendien was de bar ook een vrolijke ambiance (grapje Arie). Arie bood na overleg remise aan en zo hadden we na 3 gespeelde partijen 2½ bordpunten.  Dus nog maar 1 bordpunt binnen te halen voor de matchwinst. Uit strategisch oogpunt een goede beslissing van Arie.

Hierna wilde Rolf remise aanbieden gezien zijn stelling. Zijn tegenstander mocht dit van zijn teamcaptain echter niet accepteren, dit gezien de tussenstand en de statussen van de overige nog aan de gang zijnde partijen. Rolf speelde nog even door maar uiteindelijk werd deze partij toch remise.  Zoals ik in het begin al vertelde zegt rating niet alles, want op papier had Rolf toch "makkelijk" kunnen winnen, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Toch denk ik Rolf, onderschat je zelf niet teveel want ik denk dat je nog meer uit jouw partij had kunnen halen. Schaakkwaliteiten en schaakervaringen heb je namelijk inmiddels genoeg.

Dan onze Cor. Cor begon ook heel aanvallend en had met zwart al snel het initiatief in de partij. En waar menigeen dol is op een sterk Loperpaar ging Cor voor een Paardenspan. Zijn tegenstander moet wel bijna crazy zijn geworden van de oprukkende knollen van Cor. Na 19 zetten waren zijn knollen al diep naar het centrum van zijn tegenstander gegaloppeerd. Cor liet één Paard nog een flinke trap uitdelen naar een massieve Toren hetgeen Cor een kwaliteitsvoordeel  opleverde. Tussendoor had Cor's Dame ook nog even een pion verorberd. Doordat zijn andere Paard ook nog steeds irritante Paardensprongen (ja, geen bokkensprongen) probeerde te maken, verloor Cor's tegenstander ook nog een Loper. Na achterstand van een volle Toren en een pion, gaf Cor's tegenstander op. Cor, jij hebt ook heel goed gespeeld en ga zo door!

Zo was het om 23.00 uur al 1-4 voor ons en was de matchwinst dus al binnen. Dus was remise voor mij meer dan genoeg en zouden we naar huis kunnen gaan. Maar ik stond 2 pionnen voor (ook al was er 1 een dubbelpion) en wilde gewoonweg winnen, na de vele verliezen extern. Tijdens het spelen van de partij wist ik nog niets van de rating van mijn  tegenstander en dat was maar goed ook. Anders ga je alleen maar denken ik moet deze partij winnen,  ik mag niet verliezen en dat werkt al in je nadeel. Bovendien is schaken na 23.00 uur ook niet mijn sterkste punt, want ik ben toch meer ochtend- dan avondmens en heb hierdoor 's avonds laat al menig partij uit handen gegeven. Gelukkig werd ik deze keer positief geholpen door de klok, want met minder dan 2 minuten op zijn klok gaf mijn tegenstander op. En dat rond 0.00 uur. Spelen kan dus beter, maar in ieder geval gewonnen.

Eindstand 1-5. Derhalve een pluim voor ons team. Daarnaast nog een veer voor de teamleden die een remiseaanbod netjes hebben overlegd, want dit gebeurt in het heetst van de strijd ook niet altijd, maar is wel zo prettig.

Tot de volgende match.

Zie onderstaande partijen voor alle ins en outs.

Groet,

Eric Roelofs