Afgelopen maandag was onze vijfde match tegen ASV 10, onze schaakvrienden uit het Noorden. Om mee te blijven draaien in de top wilden wij natuurlijk winnen, maar ook ASV moest winnen om in onze poule niet onderin te blijven. Uiteindelijk wonnen wij onze vijfde match  met 4,5 - 1,5.

Eerst maar even de opstellingen (T 6 - ASV 10):
Peter Lincewicz     1644   -   Walter Wong      1606   0,5 - 0,5
Rolf Hendriks        1581  -   Henk Schunck     1623   0,5 - 0,5
Arie Schouten       1513  -   Ko Kooman        1429      1 - 0
Eric Roelofs          1569  -   Koen van Keulen  1520     1 - 0
Jan Schoemaker    1421  -   Kees van Keulen 1370    0,5 - 0,5
Franke van Netten 1447  -   Jelle Noordhuis   1301       1 - 0

Wie goed oplet ziet dat Jan heeft ingevallen in ons team, want Cor was een weekendje weg.  Jan bedankt voor jouw invalbeurt.

Aangegeven was dat elk van de teamleden zelf een indruk van zijn gespeelde partij op papier kon doorgeven en ook de partij wereldkundig kon maken. Voor zover ik niets heb ontvangen van een teamlid staat onderstaand een algemene indruk van de partij, die ik tussentijds heb waargenomen.

Onze Arie haalde moreel het eerste punt voor ons team binnen. Arie had er duidelijk zin om er een snelle pot van te maken. Net voor 21.00 uur had Arie zijn punt binnen. Na de korte rokade van Ko ging Arie al vroeg in zijn partij met zijn pionnen aan de Koningsvleugel de vijandelijke stelling aanvallen. Nadat Arie zijn Torens had gedubbeld op de H-lijn en zijn Dame aanvallend had gericht op de Koningsvleugel van Ko was het eigenlijk vrij vlot over. Jammer voor Ko, maar Arie speelde heel aanvallend en kreeg hierdoor een snelle overwinning.

Rond 22.00 was de stand bij de overige partijen als volgt.

Peter stond een pion achter. Rolf stond een pion voor (7 tegen 6 pionnen en beiden een Koning, Dame + gelijke Loper). Bij mijn partij was een pion afgeruild en daarnaast had ik een Paard + Loper minder tegen 2 Paarden minder bij mijn tegenstander. Bij Jan waren al vroeg in de partij de Dames afgeruild en op het vermelde moment had Jan en zijn tegenstander beiden een Koning + 7 pionnen + een ongelijke Loper. Bij Franke waren de Dames, een Paard en Loper afgeruild en Franke stond daarnaast een pion voor. Dus nog niets echt beslist.

Peter kwam in het eindspel terecht met zijn Koning + een Toren tegen een Koning + Loper + 2 pionnen voor zijn tegenstander. Lastig voor beiden om dit even simpel te winnen. Uiteindelijk werd remise overeengekomen.

Ondanks dat Rolf een pion voorstond was het ook voor Rolf niet gemakkelijk om de partij maar ff te winnen. Door de Dames op het bord wist de tegenstander van Rolf uiteindelijk eeuwig schaak te forceren waardoor Rolf moest berusten in remise.

Franke wist zijn positionele voorsprong uiteindelijk gedegen af te wikkelen en won zijn partij. Goed gedaan Frank.

Ondanks dat Jan een pion achter kwam te staan kon Jan toch remise behouden door de ongelijke Lopers. Zo zie je maar weer dat een pion achterstand niet altijd verlies betekent en een pion voorsprong net zo min winst.

En zo hadden we de matchwinst al binnen met 3,5 - 1,5.

Ondanks de matchwinst wilde ik natuurlijk ook graag winnen. Mijn jeugdige tegenstander was een lastige tegenstander om gemakkelijk van te kunnen winnen. Gelukkig had ik meer tijd dan Koen en dat werkte toch iets in mijn voordeel. Mijn opening was niet echt geweldig en ik moest alle zeilen bijzetten om mijn stelling niet vroegtijdig open te laten breken. Mijn geluk op het eind was dat ik Koen schaak kon geven en hiermee zijn Loper kon winnen. Maar ondanks een Loper voorsprong moest ik erg opletten om niet te verliezen. Koen had nog altijd een Dame en een Toren op het bord om mij aan te vallen en ik moest mijn zetten echt zorgvuldig doen om verlies te voorkomen. Uiteindelijk kon ik de druk op de stelling van Koen opvoeren en Koen besloot op te geven.

Eindstand 4,5 - 1,5.

En zo blijven we in de top van onze poule meedraaien.

Stand na 5 ronden:

De Sleutelzet

8.

ASV 10

Tot de volgende match op dinsdag 11 maart a.s., uit, tegen SMB 5.

Groetjes,
Eric Roelofs, teamcaptain T6