Onze tweede match was tegen Velp 2. Onze tweede match eindigde ook weer met 2 matchpunten door een uiteindelijke uitslag van 2,5-3,5. Maar het was echt ploeteren om de matchwinst binnen te halen. Peter L. en Cor konden wegens lesverplichtingen niet spelen en dus hadden we 2 invallers nodig.

Deze werden gevonden in René Reulink en Marco Vastenhout. René en Marco bedankt voor jullie invalbeurt.

Eerst maar de opstellingen (Velp 2 1352 - T 6 1476 ):

Walter Manschot  

1622

-

Rene Reulink

1341

1-0

Jan van Gelen

1631

-

Rolf Hendriks

1581

0-1

Rene Mugie

1502

-

Marco Vastenhout

1405

1-0

Bert Janssen

1552

-

Eric Roelofs

1569

0-1

Jean Lewin

 671

-

Arie Schouten

1513

0-1

Alain van der Velden

1131

-

Franke van Netten

1447

½-½


Aangegeven was dat elk van de teamleden zelf een indruk van zijn gespeelde partij op papier kon doorgeven en ook de partij wereldkundig kon maken. Voor zover ik niets heb ontvangen van een teamlid staat onderstaand een algemene indruk van de partij, die ik tussentijds heb waargenomen.

Onze Arie mocht tegen een jeugdspeler en had het qua ratingstand eigenlijk een makkie. maar een jeugdspeler blijft een lastige tegenstander en Arie moest zijn hele trukendoos opentrekken (Hans Klok zou er jaloers op zijn) maar onze schaakrot wist door bigamie te plegen op het schaakbord (sorry Lies maar Arie had deze avond niet genoeg aan 1 Dame) zijn jeugdige tegenstander de hoek in te drijven zodat zijn tegenstander uiteindelijk wel moest opgeven. Om met de wijze woorden van Arie te spreken, het moeilijkst is een gewonnen staande partij ook daadwerkelijk te winnen. Goed gedaan Arie! En Arie tekende de 0-1 aan.

Marco mocht deze keer op bord 3, om Marco niet weer de druk op te leggen van kopman. Binnen een aantal zetten waren al diverse stukken van het bord verdwenen inclusief de Dames. De stelling was compleet gelijkwaardig totdat Marco genoeg had van een van zijn overgebleven Paarden en dit Paard gratis in de uitverkoop deed. Marco baalde flink, want hierdoor was het Paard achter de spreekwoordelijke wagen gespannen en de meeste mensen weten dan wel, dat het dan slecht afloopt. Marco vocht door en ging het eindspel in met een achterstand van een Toren en enkele pionnen. Verlies was niet meer te voorkomen en het werd 1-1.

Hierna duurder het erg lang voordat de derde partij werd afgewikkeld. Ik geloof dat Rolf als derde speler zijn partij beëindigde. Rolf kwam al vroeg in de partij een Toren voor te staan, maar het duurde wel enige tijd voordat Rolf de stelling van zijn tegenstelling kon kraken. Hij moest bovendien opletten dat niet 1 van zijn Torens werd ingesloten. Maar ook onze oude schaakrot Rolf wist dit varkentje uiteindelijk wel te wassen en won zijn partij. 1-2 voor de the good guys.

Franke stond al vroeg in zijn partij positioneel iets minder (aan beide kanten enige tijd een Koning, een Dame, 2 Torens, een Loper, 6 pionnen voor Franke en 7 pionnen voor zijn tegenstander). Ook Franke moest tegen een jeugdspeler en net als in de partij van Arie, een jeugdspeler, blijft ondanks zijn flink lagere rating, een lastige tegenstander. Op een gegeven moment bood Franke remise aan en zijn jeugdige tegenstander accepteerde dit. Zo werd het 1,5-2,5.

Op dat moment waren er nog 2 partijen gaande.

Het werd bijna het scenario van de eerste match. Ik was wel niet als laatste bezig van ons schaakteam maar doordat duidelijk werd dat René uiteindelijk zou gaan verliezen, kwam weer alle schaakdruk op mij te liggen. De eerste uren van de schaakavond zat ik te rillen en te kleumen van de kou; was dit bewust door onze tegenstander in gang gezet? Want ik was niet de enige die het lange tijd flink koud had. Aan het einde van mijn partij weer een stijging van mijn bloeddruk en een flink aantal hartslagen per minuut. Weer diverse ogen op mijn gericht. Gelukkig had ik meer tijd op de klok dan mijn tegenstander. Mijn tegenstander had gezien onze stelling zeker wel remise verdiend maar het liep voor mijn tegenstander anders af. Ik begon mijn partij niet goed met zwart en kwam al snel in de verdrukking. Lange tijd stond ik een pion achter. Doordat ik kort had gerokeerd en mijn tegenstander lang, kwam het er op aan wie het eerst de Koningsstelling van de ander kon openbreken. Het leek er op dat mijn tegenstander als uiteindelijke winnaar uit de strijd tevoorschijn zou komen. Gelukkig ben ik een tamelijk taaie verdediger en kon ondanks dat ik positioneel slechter stond nog redelijk goed verdedigen. Toen deed mijn tegenstander plots een soort van offer dat hij beter niet had kunnen doen. Hij ruilde zijn Toren tegen mijn Paard. Deze afruil bood mijn opeens allerlei mogelijkheden. Maar een eigenlijk gewonnen staande patij moet je ook nog maar even zien te winnen. Het was al weer na 23.00 uur en na een slechte nachtrust en een werkdag achter de boeg geen ideale omstandigheden om de partij winnend te kunnen afsluiten. Het duurde daarom nogal lang om de partij naar mij toe te kunnen trekken. Met een gedwongen afruil van de Dames, met tegelijkertijd het schaak zetten van de Koning van mijn tegenstander, kon de winst mij niet meer ontgaan. Het was derhalve ploeteren tot het einde toe, maar ondanks alle druk die op mij lag kon ik de partij toch winnend afsluiten.

Onze kopman René, als invaller van Peter L. had het tegen de kopman van Velp 2 het grootste gedeelte van zijn partij niet echt moeilijk. Wat dat betreft klasse René. Heel lang was het aan beide kanten 2 Torens, een Loper, een Koning en 6 pionnen. Het was een gelijkwaardige stelling en remise was een goede uitkomst geweest. René wilde meer dan remise en speelde door. In zijn euforie om te gaan winnen verloor hij helaas eerst een pion en dat was eigenlijk het begin van het einde. René, remise tegen deze ruim 1600 speler was een heel goed resultaat geweest, maar wil je meer dan kan het ook wel eens verkeerd uitpakken. Ondanks zijn verlies heeft René wel een goede partij gespeeld achter het eerste bord.

Uiteindelijke uitslag: Velp 2 - T 6: 2,5 - 3,5.
Voor Velp 2 was het wel een onfortuinlijke uitslag, want net als in de eerste match verloor Velp 2 weer met 2,5 punten voor Velp 2 en 3,5 punten voor hun tegenstander.
Chess is a hard game.

Voor mij persoonlijk was mijn winstpartij weer een fantastisch slot van deze schaakmatch. Ik won mijn partij, was tevens de matchwinnaar en kon ons team 2 matchpunten bezorgen. Hiervoor teken ik weer graag de komende speelronden!

Tot de volgende match op maandag 16 december a.s., thuis tegen Zevenaar 3.

Groetjes,
Eric Roelofs, teamcaptain T6