Eindelijk onze eerste match van het nieuwe seizoen 2013-2014. Onze eerste match was tegen De Sleutelzet..

Onze eerste match dit  nieuwe seizoen begon goed. 2 matchpunten door een uiteindelijke uitslag van 4-2. Na lang op 0-2 achter te hebben gestaan had ik dit niet meer verwacht, maar zo je maar weer in de schaaksport, het kan verkeren.

Eerst maar de opstellingen (T6 1515 - De Sleutelzet 1435):
Marco Vastenhout  1405 - Pieter van der Zwan    1794   0-1
Rolf Hendriks         1581 - Bert Nobel                 1631   1-0
Cor Lindeman        1573 - Bert Sigmond             1529   0-1
Eric Roelofs           1569 - Herman de Munnik      1516   1-0
Arie Schouten        1513 - Theo kloppenburg      1274   1-0
Franke van Netten  1447 - Pascal van den Born     864   1-0

Wie goed oplet ziet dat Marco heeft ingevallen in ons team, want Peter L. kon wegens andere verplichtingen niet spelen. Marco bedankt voor jouw invalbeurt.

Aangegeven was dat elk van de teamleden zelf een indruk van zijn gespeelde partij op papier kon doorgeven en ook de partij wereldkundig kon maken. Voor zover ik niets heb ontvangen van een teamlid staat onderstaand een algemene indruk van de partij, die ik tussentijds heb waargenomen.

Onze kopman Marco, als invaller van Peter L. had het niet gemakkelijk. Hij moest tegen de sterkste speler van De Sleutelzet aantreden en dat viel niet mee. Al vroeg in de partij maakte Marco naar zijn zeggen wat foutjes waardoor hij snel een Toren tegen een Loper en een paar pionnen minder achter kwam te staan. Wie Marco kent weet dat hij altijd doorknokt maar na enige tijd doorspelen resteerde enkel de optie opgeven. Jammer Marco, maar troost je met de gedachte dat ook elk ander teamlid waarschijnlijk van de kopman van De Sleutelzet zou hebben verloren. Stand 0-1.

Cor had ook geen beste avond en kwam niet echt goed uit zijn openingen en ik zag dat hij al snel een paar pionnen achter kwam te staan. Naar eigen zeggen van Cor was het einde oefening toen Cor zijn Dame verspeelde. Kan gebeuren, heel vervelend Cor en ik kan enkel zeggen de volgende keer beter. En zo stonden we al vroeg in de avond op 0-2.

Rolf en zijn tegenstander hadden een stelling van beiden een Koning+Dame+gelijke Loper en een aantal pionnen. Rolf zag op een gegeven moment weinig mogelijkheden om simpel te winnen en wilde remise aanbieden. Gezien onze achterstand op dat moment van 0-2 heb ik zijn voorstel voor remise niet geaccepteerd. Met zo'n achterstand moet je simpelweg doorspelen. En maar goed ook. Door een penning kon Rolf eerst een pion winnen en hierna ging het volgens mij snel. Rolf wist dus uiteindelijk te winnen. Rolf, ik heb het al vaker tegen jou gezegd, dat je meer dan genoeg schaakervaring in huis hebt om een partij winnend te kunnen afsluiten. Dat bewijst deze winstpartij ook maar weer eens. Vergeet dit niet de komende matches.

Stand 1-2 en dit geeft de burger moed; althans voor de nog spelende schakers.

Mijn tegenstander bood in de tussentijd een keer remise aan, maar ik kon dit gezien de stand niet accepteren.

Arie kreeg ook een aanbod voor remise maar Arie sloeg dit ook af. Arie stond gewoonweg veel beter, had meer druk op de stelling van zijn tegenstander en wist hierdoor de winst naar zich toe te trekken. Goed gedaan Arie!

Franke stond al vroeg in zijn partij positioneel beter en het was een kwestie van goed uitspelen. Ook Franke heeft genoeg schaakroutine in huis en ook het verschil in rating niveau zal hebben meegespeeld, maar toch, je moet een schaakpartij ook nog maar eventjes in jouw voordeel beslissen. Maar Franke deed dit met verve.

Na de winstpartijen van Arie en Franke was de stand opeens 3-2 voor ons! Je kunt niet eens ff rustig een sanitaire stop maken of je komt terug en krijgt opeens alle druk op je schouders om minimaal remise te spelen. Remise kon mijn tegenstander echter niet accepteren en ik moest dus doorspelen. Een partij die mij een stijging van de bloeddruk en een flink aantal hartslagen per minuut bezorgde. Ook nog eens relatief weinig tijd op de klok en tig omstanders die naar de schaakverrichtingen van mijn tegenstander en mij keken.

Mijn tegenstander had gezien onze stelling zeker wel remise verdiend maar het liep voor mijn tegenstander anders af.

Op een gegeven moment was de schaakstelling behoorlijk gesloten en mijn tegenstander probeerde binnen te komen via de Damevleugel, want hij wilde een pion terugwinnen die al vroeg in de partij op zijn Koningsvleugel had gewonnen. Heel even zat ik flink in de tang en dreigde ten onder te gaan. ik kon de stelling echter blijven verdedigen en toen ik een gaatje zag ging ik in de aanval. Ook mijn tegenstander stond onder de nodige druk want op een gegeven kon ik door een penning een Loper winnen. Hierna moest ik eerst de Koning nog goed positioneren en kon hierna pionnetje voor pionnetje gaan opsnoepen. Volgens Arie heb ik op een gegeven moment een mat in 3 over het hoofd gezien. Kan best in het heetst van de strijd, maar dit heb ik niet meer nagekeken. Toen ik mijn tegenstander dwong zijn Dame af te ruilen na het schaak zetten van zijn Koning gaf mijn tegenstander op. Hij stond toen een Paard en diverse pionnen achter.

En zo kon het gebeuren dat we een 0-2 achterstand konden ombuigen in 4-2 eindstand.

Voor mij persoonlijk een fantastisch slot van deze schaakmatch. Ik won mijn partij, was tevens de matchwinnaar en kon ons team 2 matchpunten bezorgen. Voor dit soort matches teken ik graag de komende speelronden!

Tot de volgende match op vrijdag 15 november a.s., uit, tegen Velp 2.

Groetjes,
Eric Roelofs, teamcaptain T6