Toren 4 begint iets na 8 uur aan de 3e ronde van de OSBO competitie. De tegenstander is ASV 5.

De opstelling is als volgt:

ASV 5 Toren 4
Anne Paul Taal Lex van Hattum
Wouter Abrahamse Koen Venne
Barth Plomp  Niels Matser
Paul van der Lee Peter Lincewicz
Siert Huizinga Stephan Antonijevic
Coen Mekers Tom Brans

Quirine Naber

Hendrik Elsinga
Paul Schoenmakers Dick Vliek

Om 20:25 uur maak ik het eerste rondje langs de borden. Op bord 1 speelt Lex met wit een gambiet van het Siciliaans door op de tweede zet d4 te spelen. Koen speelt met zwart zijn bekende Caro-kann. Niels speelt op bord 3 een variant van het Italiaans. Peter speelt met zwart de Pirc, de tegenstander kiest voor de aanvallende tegen variant met f4. Invaller Stephan heeft op bord 5 een pion geofferd, maar lijkt er niet veel voor terug te krijgen. Tom staat op bord 6 tegen een Engeles opening te spelen. Onze tweede invaller van vandaag, Hendrik, krijgt op bord 7 de Pirc tegen en kiest voor de gesloten variant.  Dick heeft op bord 8 het konings Indisch op het bord gekregen.

Het is 21:00 uur dus tijd voor een tweede rondje langs de borden. Lex staat gelijk, maar staat positioneel wel iets beter. Koen staat erg teruggetrokken, hij lijkt positioneel iets minder te staan. Bij Niels staan alle stukken nog op het bord, hij lijkt net zoals Lex positioneel iets beter te staan. Peter zit nog in de opening. Tot nu toe lijkt de tegenstander de f4 pion alleen als dreiging te gebruiken. Stephan staat nog steeds een pion achter, hij heeft nog steeds geen goede compensatie ervoor. Bij Tom staat alles nog op het bord. Er valt bij hem nog niets te zeggen wie er positioneel beter staat. Hendrik heeft zijn opening snel gespeeld, desondanks is hij de opening goed doorgekomen.  Bij Dick is de opening nog op het bord, er valt hier nog niet te zeggen wie er beter staat.

Om 21:30 uur besluit ik om weer een rondje langs de borden te maken. Lex is al is een gelijk eindspel terecht gekomen, waar hij een half uur voor staat in tijd. Koen staat nog steeds erg teruggetrokken, maar zijn tegenstander lijkt er niet optimaal van te profiteren. Niels lijkt een stuk te gaan verliezen. Peter staat een beetje teruggetrokken en zijn tegenstander probeert er langzaam maar zeker van te profiteren. Stephan staat nog steeds een pion achter, maar staat desondanks prima. Bij Tom staat het nog gelijk, er valt over de stelling nog niets te zeggen. Hendrik staat een stuk achter, hij heeft helaas ook een iets mindere stelling. Ziet er niet heel goed uit. Bij Dick is er na ruim 1,5 uur spelen nog niets van het bord. Er valt over zijn stelling nog steeds niets te zeggen.

22:15 uur Bij Lex is het nog steeds een gelijkwaardig eindspel, lijkt een remise te worden. Koen komt langzaam maar zeker in de wedstrijd, hij staat nog gelijk en ook qua tijd staat het gelijk. Niels heeft helaas geen aanval weten te krijgen. Hij staat dus een stuk tegen 1 pion achter. Bij Peter staat het nog gelijk, hier kan het nog alle kanten op. Stephan heeft de pion die hij in de opening verloor helaas nog niet terug kunnen winnen. Ondanks dat speelt hij wel een goede wedstrijd. Tom staat nog steeds gelijk. Qua stelling lijkt hij wel iets minder te staan. Hendrik heeft helaas verloren. 1-0 achterstand. Dick staat nog gelijk en heeft een kwartier tijdsvoorsprong.

22:30 uur Niels heeft helaas verloren. 2-0 achterstand

Aangezien er bij meerdere partijen het einde nadert, komt er nu eerder een update.

22:45 uur  Lex staat iets beter in zijn eindspel,  ook staat hij qua tijd voor, zo'n 50 minuten. Koen staat een pion voor en heeft een betere stelling. Peter staat nog gelijk, maar komt wel steeds meer onder druk te staan. Stephan komt ook langzaam maar zeker slechter te staan, met de pion achterstand die hij al had is dit niet fijn spelen voor hem. Tom staat nog steeds gelijk en er lijkt zelfs niets veranderd met de vorige keer.  Dick heeft een kwaliteit moeten geven en lijkt er niet al te veel voor terug te hebben gekregen.

Het is 23:00 uur als Lex zijn tegenstander een pionnetje afhandig maakt. Hij staat nu in een lastig eindspel een pion en ruim 45 minuten voor. Zijn tegenstander bied remise aan die hij, jammer genoeg, zelf besluit af te wijzen. Koen heeft zichzelf een prima stelling gegeven en staat een gezonde pion voor. Peter is aardig onder de druk uit gekomen, maar er valt nog niet te zeggen wie er gaat winnen. Stephan staat een kwartier achter in tijd en ook stelling wordt per ronde die ik loop slechter. Hij blijft wel vechten voor wat hij waard is, hopelijk levert het hem nog wat op. Bij Tom kan ik eigenlijk wel weer hetzelfde typen als de laatste keer, zijn stelling ziet er aardig remiseachtig uit. Dick heeft zijn kwaliteit teruggewonnen maar staat nu in een loper eindspel een pion achter.

23:05 uur: Lex heeft door een fout van de tegenstander een stuk gewonnen. Dit mag niet meer fout gaan voor de Lex

23:15 uur Koen heeft ondertussen een tweede pion gewonnen,  al leek deze pion vrij giftig. Peter goede wedstrijd met hopelijk een goed einde. Hij staat nog gelijk maar komt weer iets onder druk te staan. Stephan heeft een tweede pion verloren. Tom heeft een pion verloren, het ziet er niet heel rooskleurig uit bij hem. Dick staat nog steeds een pion achter, maar lijkt wel op weg naar remise

23:25 uur Lex heeft gewonnen en tegelijkertijd verliest Koen, totaal onnodig, de partij. 3-1 achterstand

23:30 uur Tom wint en Dick speelt remise. De stand is nu 3,5 - 2,5

23:35 uur Peter komt een kwaliteit en een pion voor, het lijkt gewonnen voor Peter. Het zou mooi zijn als de vechtlust van Stephan hem en het team een half punt op leveren.

23:40 uur Peter wint. 3,5 - 3,5. Come on Stephan

23:45 uur Stephan verliest helaas. De uitslag is 4,5 -3,5 geworden.