Toren 4 had kunnen winnen, maar had ook kunnen verliezen. Dan deden ze geen van beide. (nu met partij van Malcolm)

frank geertOp 11-11 won Toren 4 van Meppel 2 en nu op 12-12 was VSG de tegenstander. Op papier vergelijkbaar met Meppel 2, maar Toren 4 was iets verzwakt. Jeroen Kruiver was niet fit, Babak was zijn vervanger. Renzo Post was er niet i.v.m. privéomstandigheden.  Gelukkig was Marco Vastenhout, die toevallig rondliep, bereid  plaats te nemen in het team.

Toren 4 zaten in alle rust op de tweede verdieping, terwijl het oer gezellige pepernoten toernooi zich afspeelde op de begane grond. Toren 6j speelde ook thuis en wel tegen Wageningen 5. Dit werd ook gelijk spel 3-3. Hun eerste wedstrijdpunt gefeliciteerd.

Meer foto van T4 en T6j staat op picasa.

Dick Vliek was als eerste klaar. Hij was in super vorm en super trots op zij overwinning op een bijna 1900 speler.

dickDick
Met zwart mocht ik het op bord 3 proberen. Ik kwam lekker uit de opening, maar zoals vaak kwam ik in het middenspel beetje bij beetje iets slechter te staan en kwam zelfs een pion achter.

Door nog een pion te geven kon ik echter een truc inbouwen waarbij de witte toren ingesloten raakte. Met een kleine kwaliteit meer kon ik de partij goed uitspelen en won.

Babak was kort daarna ook klaar. Hij verkeerd in een vorm crisis en was er finaal afgespeeld.

Het bleef een tijdje rustig. Volgens Bart van Onzen kon het nog alle kanten op. Hij voorspeelde 4-4 en we kunnen concluderen dat hij er verstand van heeft. (zie totaal overzicht aan het einde)

Daarna was iedereen kort achter elkaar klaar. Hieronder volgen de stukjes van Fred, Marco (geschreven door zijn zoon Raimond), Frank en Geert, Malcolm en Tom.

Fred
Het liep niet echt lekker deze avond. Na een rustige opening belandde ik in een vervelend middenspel. Ik moest alle zeilen bijzetten om een Koningsaanval te pareren. Gelukkig was mijn tegenstander ook moe na een week werken en toen ik, tegen beter weten in, opportunistisch de damevleugel opengooide werd het zo complex dat hij remise aanbood. Gezien de overige stand op de borden heb ik dat onmiddellijk geaccepteerd. 

marcoMarco

Om 20:00 uur werd ik gevraagd om mee te doen met Toren 4, omdat er iemand niet kon. Ik mocht dus mijn debuut maken in de 1e klasse. Ik had wit, en speelde op bord 8. In een voorzichtige opening van beide spelers, kwam ik best wel lekker te staan, want de tegenstander speelde erg afwachtend, ik speelde daar goed op in. In het middenspel bleef het gelijk opgaan, en het resultaat was dat we het eindspel in gingen met een dame, 2 torens en 5 pionnen. Het enige verschil was de tijd, daar had ik een achterstand van 20 minuten. Toen ik nog 12 minuten had, en mijn tegenstander nog 30 minuten, gaf ik een pion weg. Ondanks het verlies van de pion bleef ik vechten voor een remise, maar de tegenstander speelde het vervolgens goed uit, zodat ik vervolgens de partij verloor. Dit was geen schande want mijn tegenstander had ruim 450 ratingpunten meer.

frankFrank
Ik was vandaag zwart en mocht aantreden tegen Rob Boterenbrood. Mijn tegenstander begon met 1. Pc3, ik ben hier niet echt bekend mee. Ik speelde 1.c5 in de hoop dat we op een of andere manier in een Siciliaan zouden komen. Ik had geluk na 5 zetten zat ik weer in de theorie van mijn eigen klassieke Siciliaan. Het was ook meteen duidelijk dat mijn tegenstander hier geen theorie van wist, want hij deed op zet 6 al een mindere zet. Ik kan een loper voor een paard afruilen en voor een geïsoleerde dubbelpion zorgen en ik heb nu natuurlijk het loperpaar. Een paar zetten later is deze stelling ontstaan (figuur 1). Ik speel het in de stelling wat rustig aan. Ik ontwikkel gewoon mij stukken en mijn gedachte was dat uiteindelijk die dubbelpionen wel zwak zou worden. Mijn tegenstander had ondertussen al flink in de denktank gezeten en begon vervolgens weer rustig na te denken in deze stelling. Ik had in deze stelling zo’n 10 minuutjes gebruikt (voor mij nog een redelijk bekende stelling), terwijl mijn tegenstander al dik 40 minuten had gebruikt. Dit gaat natuurlijk vroeg of laat ook meespelen.

T4 frank fig 1 t4 frank fig 2 T4 partij frank fig 3
Figuur 1 Figuur 2 Figuur 3

In de stelling (figuur 2) heb ik net een pion gewonnen met Txb2, ik heb hier een hele tijd over nagedacht, omdat ik al een best goede stelling heb. Moet ik wel zo hebberig zijn en de pion pakken? Het was namelijk heel duidelijk dat mijn tegenstander die pion wel wou offeren voor veel spel. Maar na lang denken heb ik besloten toch die pion te pakken, want een pion is tenslotte toch een pion en het spel van mijn tegenstander kon ik redelijk onder controle houden, door de druk op de e5 pion, die hij alleen maar met zijn dame kan dekken. Ook de e3 pion begint zwak te worden.

geertEen paar zetten later (figuur 3) heb ik het voor elkaar gekregen om mijn slechte loper op c8 te ruilen voor de loper op d3. Intussen heeft wit wel zijn paard omgespeelt en zijn torens verdubbeld op de f-lijn. Maar na 24…. Tb1 zijn alle dreigingen eruit bij wit. Met deze zet ruil ik een paar torens en win nog een extra pion. Vervolgens heb ik het netjes en rustig uitgeschaakt en was het punt binnen. Het was nog even schrikken toen hij zijn paard offerde op zet 29 Pxe6, maar dit offer sloeg helemaal nergens op. Het was een kwestie van tijd totdat mijn tegenstander uiteindelijk op zet 43 opgaf.

Geert
Ik zat weer op bord twee zoals de vorige keren. Ik wist dat ze hun op papier beste speler op bord 2 hadden zitten maar ik had er zin in met wit met in mijn achter hoofd dat ik de vorige keer ook van een 2000 speler had gewonnen en dat was met zwart. De opening werd een grand prix dit vind ik een van de leukste openingen om te spelen aangezien je eigenlijk altijd wel kan aanvallen met wit. Deze stelling (figuur 4) kwam op het bord zwart heeft net 8.Db6 gespeeld.

Ik kies hier de voor om 8…...Lxc6. Dit is waarschijnlijk verreweg niet de beste zet gewoon verder stukken ontwikkelen en verder spelen is waarschijnlijk een beter idee. 9. Lxc6 Pd5?! Dit is een leuke zet want als hij slaat kom je toch wel lekker te staan alleen na 10.Dd8 doet het paard eigenlijk vrij weinig. 11.c3 Pe7 12. Pxe7 Dxe7 13. f5exf5 14. exf5 (figuur 5)

In deze stelling was het misschien een goed idee om gewoon Dxe1 te spelen. Hij speel de echter 14……Lxf3 hiermee lever  je gewoon je loperpaar in en staat wit toch  nog beter. 15. Dxe7+ Kxe7  in deze stelling dacht ik nog even kort na over xg6 maar zwart kan natuurlijk Ld5 spelen. 16. Txf3 f6 17 Lf4 deze zet Lf4 is een fijne zet om te hebben. (figuur 6)

fig4 fig5 fig 6
Figuur 4 Figuur 5 Figuur 6
fig7 fig8 fig 9
Figuur 7 Figuur 8 Figuur 9

T4 2Zwart speelt hier 17…… g5 dit is niet de besten aangezien wit met tempo de E-lijn in kan nemen. 18. Te1+ Kd7 19.Tfe3 Lf8 20. Lg3 h5 (figuur 7)

In deze stelling speel ik de logische zet 21. h4 makkelijker is misschien toch Te6 en na h4 gewoon Lf2 te spelen en met de breek zet d4 te komen. 21……Th7 22. Te6 Tf7 23. c4 Te8 24. a3 a5 25. a4 Kc8

Dit is een belangrijk moment (figuur 8) wit heeft alle controle alleen moet zien er door heen te komen. Ik speelde 26. Kf2 met het idee om de koning naar d5 te brengen hij speelde echter zelf 26……d5 daarom was het wellicht beter om Te8 te spelen in plaats van Kf2. 27. Te8 dxc4 28 dxc4 Tfd7 29 Txd8 Kxd8 30.hxg5 fxg5

In deze stelling (figuur 9) speel ik 31. Le5 hiermee geef ik echter mijn laatste beetje voordeel weg en wordt het zelfs nog kepen in het eindspel. 31……Tf7 32. Td1+ Kd8 33.g4 hxg4 34. Kg3

figuur 10In deze stelling (figuur 10, links) had Zwart nog een mooie winst kans namelijk Ta6 waarop ik geen Lb6 kan spelen van wegen Ld8. Dit werd niet gezien door zwart en wat volgde was  42……Te1+ 43. Le5 Txe5 44.Kxe5 Kf7 ik speelde nog een stukje door om vervolgens een wel verdiende remise te accepteren.  Tot nu toe dit seizoen 2½  uit 3 voor mij met een TPR van 2239. Net geen topscoorder van team op dit moment maar zeker een verdienstelijke score.

Malcolm
Vandaag had ik er compleet zin in om te gaan schaken in een externe wedstrijd. Vorige week had ik namelijk verloren tegen Frank, gelijk daarna was ik constant straftrainingen aan het volgen. Ik had de zwarte stukken vandaag, en gelijk kreeg ik de Trompovsky opening, de variant dat ik het meest haat. Ik speelde het opening prima, maar doordat ik weer ongeduldig was met het versimpelen, kreeg ik weer bijna een verloren stelling. Gelukkig had ik mijn tegenstander kunnen trucen vanwege tijdnood en zo kunnen winnen. Het was verder gezellig, wel jammer dat ik de pepernotentoernooi had gemist.

Babak TomTom
Vol goede moed begon ik aan mijn partij. De opzet van mijn met wit spelende tegenstander was vrij rustig. Waarschijnlijk heb ik mij hierdoor toch een beetje zand in de ogen laten strooien, want er bleef de hele partij door een lichte druk tegen mijn stelling bestaan. Uiteindelijk slaagde ik erin om af te wikkelen naar een lopereindspel met gelijke aantallen pionnen en allebei een zwartloper. Op de damevleugel kon wit niets beginnen (daar kon ik zelfs moeiteloos een hardlopende vrijpion creëren, indien nodig). Helaas maakte ik de fout mijn h-pion op te spelen, in plaats van deze thuis te houden ..... . En ook de geringe hoeveelheid resterende bedenktijd hielp niet echt mee, om het eindspel te houden. Dit alles vergde zoveel aandacht, dat ik pas na afloop merkte dat door mijn verlies de stand op 4-4 was gekomen. Tsja, kleine foutjes hebben grote gevolgen (1 matchpunt i.p.v. 2), dus bij deze: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa ..... .

 

 

De Toren 4

1701

 

VSG

1856

4-4

1

Frank van Hoorn

1834

-

Rob Boterenbrood

1916

1-0

2

Geert van Hoorn

1887

-

Jan Lambrechts

2003

½- ½

3

Dick Vliek

1637

-

Ernst Keijer

1892

1-0

4

Fred Beumer

1762

-

Sape Westra

1831

½- ½

5

Malcolm Lok

1708

-

Bas West

1833

1-0

6

Babak Zahmat

1737

-

Mark de Graaf

1806

0-1

7

Tom Brands

1651

-

Roland Bes

1719

0-1

8

Marco Vastenhout

1396

-

Gerard de Hoop

1849

0-1

We moesten ons haasten bij het opruimen. Het was 12 uur toen Toren 4 het Olympus verliet. Net op tijd, anders was het alarm af gegaan.

Donderdag 15 januari gaan we afreizen naar Deventer.

Allemaal fijne feestdagen en een goed, gezond en gelukkig 2015.