De Toren 4 verslaat Meppel!!! 5-3 Een prachtig verslag waarin alle spellers aan het woord komen.

zaalDit verslag is een coproductie van alle spelers onder reactie van Monique die het geheel aan elkaar plakte, foto’s toevoegde en het op de site plaatste. We starten met een introductie van Fred en Tom en dan gaan vertellen de spellers hun persoonlijk verhaal. Tot slot de volledige partijen van Malcolm en Tom.

Fred:
Op Sint Maarten reden 8 dappere strijders van De Toren 4 naar de provincie Drenthe, waar de wedstrijd tegen Meppel wachtte. Een prachtig stadje, met aan het Kerkplein het stadscafé, Oasis. Helaas was Jeroen geblesseerd en Renze verhinderd. Babak en Rolf boden zich moedig aan als invallers om voor de eer te gaan strijden tegen het almachtig geachte Meppel. Het zou anders lopen; niet alleen de eer werd gered, een overwinning werd behaald 5-3. Gedenkwaardig en misschien wel een opmaat naar meer. Van overwinningen wordt je hongerig.....

 

Meppel 2

1853

 

De Toren 4

1729

3-5

1

Menno Koningsveld

2008

-

Frank van Hoorn

1834

1-0

2

Alwin Paupit

2008

-

Geert van Hoorn

1887

0-1

3

Gerhard Paupit

2042

-

Fred Beumer

1762

0-1

4

B. de Boer

1611

-

Babak Zahmat

1737

0-1

5

Stefan Spekrijse

1816

-

Malcolm Lok

1708

0-1

6

Willem Wijnstok

1752

-

Tom Brands

1651

0-1

7

Alexander van Setten

1778

-

Dick Vliek

1637

1-0

8

Boen Tan

1814

-

Rolf Hendriks

1616

1-0

tomTom:
Onderweg daar naar toe heb ik Dick opgepikt, waarna we naar Meppel togen. Aldaar aangekomen hebben we even navraag gedaan, waar we nu precies moesten zijn (de adressering was ietwat verwarrend). Gelukkig waren we op mijn verzoek al een kwartiertje eerder vertrokken, dus om 19.45 uur waren we (ruim op tijd) alsnog in eetcafé Oasis aangekomen. Het bleek dat we niet de enige waren die moeite hadden om het te vinden. Auto met de familie van Hoorn deed navraag bij een pompstation, ook Babak had daar al navraag gedaan.

Toch was iedereen op tijd aanwezig om in een klein zaaltje boven het eetcafé plaatst te nemen.
Na een korte voorbespreking mochten we aan de slag om te proberen de klus te gaan klaren.
Tijdens de partij heb ik enkele keren een rondje langs de overige borden gemaakt. Toen ik dit rond 21.30 uur deed, leek het erop, dat we blij zouden mogen zijn met de kleinst mogelijke nederlaag. Tot mijn verbazing (en aangename verrassing!) begon vanaf ca. 22.00 – 22.30 uur de zaak te kantelen.

Rond kwart over tien kwam ik binnen. Tot mijn verbazing was iedereen nog aan het spelen. Ik maakte foto’s van de stellingen op het bord.

b1 frank b2 geert 
 Bord 1: Frank met wint, gelijke strijd.  Bord 2: Geert met zwart, plusje voor Geert
 b3 fred  b4 babak
Bord 3: Fred met wit, gelijke strijd,
duidelijk tijdvoordeel Fred
 Bord 4: Babak met zwart, buit is binnen
 b4 malcolm  b6 tom
 Bord 5: Malcolm met wit. Gewonnen Bord 6: Tom met zwart, veel spanning 
 b7 dick  b8 Rolf
 Bord 7: Dick met wit, tevergeefs doorgeploeterd!  Bord 8: Rolf met zwart, lijkt veel op remise stelling

Ik was nog met de laatste foto’s bezig toen Malcolm en kort daarna Babak de eerste 2 punten binnen haalde. Dick stond echt verloren. Verder was nog alles mogelijk. 

malcolmMalcolm:
Erg enthousiast was ik eigenlijk niet in het begin, ik kwam net terug van het werk, waardoor ik het hele rit naar Meppel aan het slapen was. Toen we er eindelijk zijn, was ik zeer verbaasd doordat het schaakclub in een bar zit. Het sfeer was geweldig, waardoor ik ook klaar wakker was voor het wedstrijd. Heel trots was ik eigenlijk niet op mijn partij, ik stond goed in het opening, maar door constant blunders in het middenspel had ik zelfs bijna verloren. Uiteindelijk werd het eindspel heel scherp, en doordat mijn tegenstander in tijdnood zit, had ik ook een voordeel gekregen waardoor ik ook uiteindelijk won. (volledige partij met commentaar aan het einde van het verslag)

babakBabak:
Ik speelde met zwarte stukken. Omdat ik een externe partij tegen een voor mij onbekende speler speelde en niet in al te avontuurlijke mood was, heb ik voor een slavisch opening gekozen. Ik kwam al redelijk snel op een gelijke stelling uit de opening. Maar in de overgang naar het middenspel heb ik veel te snel gespeeld en mijn koningsstelling in gevaar gebracht door de g5 loper weg te jagen met h6, en g5. Vanaf dat moment heb ik tot het eindspel redelijk veel onnauwkeurige zetten gemaakt. In een verloren eindspel waarbij ik een pion minder en loper/toren tegen toren/toren was beland had ik een lichtpuntje over. Dat was namelijk het feit dat ik rond de 50 minuten bedenktijd had tegenover de 9 minuten van mijn tegenstander. Door het eindspel wel nauwkeurig te spelen en zo mijn tegenstander in de nauw te werken heb ik hem zover gekregen dat hij een catastrofale fout maakte, met resultaat dat ik mat in 2 heb gezet. 

RolfHelaas ging het niet goed bij Rolf die rond 22:30 klaar was. Teleurgesteld zat hij naar zijn eindstelling te kijken.

Rolf:
In de eindfase van de wedstrijd ging met mijn koning wat heen en weer in afwachting van wat mijn tegenstander zou gaan zetten. Ik zet zonder verder er bij na te denken mijn koning van e8 naar d7, waarop mijn tegenstander met zijn toren op d1 schaak geeft. In plaats van dat ik mijn toren op d5 plaats, zet ik mijn koning op e8. De witte toren geeft schaak op c8 en het was uit! Een grote blunder, maar Anand deed iets dergelijks in zijn tweede partij tegen Carlsen tijdens het wereldkampioenschap.

Tom voegde het derde winst punt toe.(volledige partij met commentaar staat aan het einde van het verslag).

Frank speelde een hele mooie pot, maar ging ten onder. Om 10 over 11 staakte hij de strijd.

frankFrank:
Na een lange reis (heb zelf geredenGlimlach) en wat moeite met het adres, zijn we uiteindelijk in Meppel aangekomen bij het café. We waren mooi op tijd. We hebben met z’n alle een teamopstelling gemaakt, waaruit bleek dat ik het vandaag weer eens op bord 1 mocht gaan proberen. Ik wist van tevoren al dat het een zware pot zou worden, want de gemiddelde rating van Meppel lag een stuk hoger dan die van ons. Toch gingen we allemaal vol voor de winst. Ik zelf kwam in een rare variant van het Siciliaans. Waar ik zelf een paar zetten door elkaar haalde. Hierdoor kwam ik al snel onderdruk te staan.  In het middenspel wist ik met een beetje onder de druk uit te werken. Ik dacht zelfs even dat ik met een diepe combinatie ging winnen. Toen ik de zet deed, schoot mijn tegenstander in de denktank, dit zag hij niet aankomen. Het bleek echter dat 5 zetten later er toch nog een verdedig was, die ik niet had gezien. Dus klopte mijn combinatie niet en verloor ik gewoon een stuk, na nog wat te hebben door geploeterd. Ik heb uiteindelijk toch opgegeven. Het was een zeer interessant potje, alleen jammer dat ik heb verloor, maar het team heeft wel mooi gewonnen 5-3.

dickDick mocht eindelijk met wit spelen. Vorig seizoen speelde hij alle externe competitie wedstrijden met zwart. Dat ging hem toch beter af. Nadat Frank de handdoek in de ring had gegooid volgde Dick 2 minuten later.

Dick:
Ik (wit) kreeg dat nare Scandinavisch tegen me. Na een lange rokade van zwart gooide ik alle damevleugelpionnen naar voren en zag het er een tijdje veelbelovend uit. Vergat echter zelf om kort te rokeren en na wat stukkenruil waren mijn opgerukte pionnen eerder prooien dan aanvallers. Na een wat lang eindspelletje, ik had meer tijd dus ik ging door, met twee pionnen minder moest uiteindelijk de vlag gestreken worden.

Tussen stand: 3-3 en de klok tikte verder, half 12 kwam in zicht. Fred en Geert waren  nog bezig. Tom vroeg zich af wie er nerveuzer was: de groep omstanders bij Fred, of Fred zelf. Hoe dan ook, ondanks enkele gevaarpunten wist Fred de buit binnen te halen.

fredFred:
Ik speelde met wit een rustige opening, waardoor een redelijk evenwichtige stelling ontstond. Het middenspel was behoorlijk complex en mijn tegenstander wilde zeer graag het initiatief. Om hierbij een citaat van Bob Beeke aan te halen: ‘Aanvallen kost veel tijd en energie’. Ook hier uitte zich dit in het ruime gebruik van tijd van mijn tegenstander. Zoals in onderstaande stelling te zien is, dreigde zwart toch een aanval op de koningstelling in te zetten via de f-lijn.

Na Pd5 moest de toren van de f-lijn en kon wit de stelling langzaam openen. Nadat de stand 3-3 was en ik hoorde dat iemand mijn tegenstander in het oor fluisterde dat hij moest winnen, ging ik op zoek naar remise. Ik vond een variant voor zetherhaling op straffe van dame verlies. In tijdnood pakte mijn tegenstander toch de koning, zag het dame verlies, keek me in de ogen en gaf op. Geert maakte het helemaal af door het broertje van mijn tegenstander te verslaan. Top.

Geert:
Ik kon vrijuit spelen aangezien ik wist dat mijn tegenstander een rating boven de 2000 had. Er kwam een siciliaanse draak op het bord. Dit is een opening die ik best vaak speel. Mijn tegenstander speelde echter een variante die mij wel bekent voorkwam. Echter net een beetje anders. Hij sloeg een zet over en zijn loper ontwikkelde niet. Ik kwam onderdruk te staan. Ik vond achter het bord een geweldige zet. Tijdens de analyse de volgende dag bleek dat bleek dit toch 6 keer eerder te zijn gespeeld volgens mijn database. In het korte midden spel maakte mijn tegenstander een fout. Waardoor ik kon afwikkelen, voor een voor mij zeer goed eindspel. Ik was zelf nog niet helemaal van overtuigt van de winst.

geertIk vond een briljante zet: Loper e5 naar f6. Zie de stelling op de foto. Mijn tegenstander kan in deze stelling mijn loper slaan en mijn e en f pion nemen, maar als hij dat doet, pak ik zelf zijn c en b pion. Dan krijg je een toren eindspel met een plus pion. Goede kans op winst voor zwart. Maar als wit subliem speelt is het wellicht remise te houden. Mijn tegenstander deed dit niet, hij sloeg wel mijn loper. Maar speelde vervolgens Tf3, waar ik Kf7 op speelde hier door sta ik gewoon een solide pion voor. Ik kreeg voor elkaar, dat hij gedwongen zijn toren moest ruilen. Hier na was het echter met een pion meer, gewoon gewonnen voor mij. Ik maakte echter nog een fout en hij had op een gegeven moment nog een kans om remise te maken. Dit zag hij echter niet, tijdnood denk ik en ik won het eindspel.

Toen ik dit eindspel aan het spelen was stond het 3-3 en was ook Fred nog bezig hij stond in stelling gelijk, maar had wel een groot tijd voordeel. Ik dacht dat dit remise zou worden. Dus dat ik moest winnen om de winst binnen te halen.  Aan het eind van mijn eindspel toen ik echter al simpel gingen winnen zag ik dat Fred had gewonnen. Een mooie maar toch verassende over winning voor het team was het gevolg 5-3.

rolf2Fred:
Met Malcolm duttend op de achterbank en vrolijk babbelend met Rolf over de oude Grieken, Piramiden, de exponentiële stijging van de wereldbevolking en al wat daar uit voort kan komen, tuften we weer vrolijk in de nacht naar het vertrouwde Gelderse Arnhem.....

Tom:
Na Dick te hebben thuisbezorgd ben ik tegen half twee mijn nest ingedoken, om de volgende dag in elk geval van een welverdiende vrije dag te genieten (die had ik alvast wijselijk ingepland…… .).

Een terugreis zo ver, met winst op zak dat is goed te doen. Ik lag heerlijk te dutten op de achterbak, terwijl de jongens nog uitgebreid de partijen doornamen. Ik was vrij de volgende dag, net als Tom. Maar Geert en Frank niet. Ondanks de korte nacht zaten ze weer de volgende ochtend op tijd in de schoolbanken.
De invallers bedankt, namens het vaste team.  7 van de 8 borden was Toren 4 de underdog. Een gemiddelde rating van ruim 100 punten minder. Inderdaad een gedenkwaardig overwinning.
De volgende keer vrijdag 12 december in het Olympus tegen VSG (Veluwes Schaakgenootschap uit Ermelo).

Partij Malcolm Lok

1. e4 d6 2. d4 Nf6 3. Nc3 g6 4. f4 {Het meest ambitieuze variant van wit
tegen het Pirc, hier probeert wit simpelweg zijn tegenstander mat te
zetten} Bg7 5. Nf3 O-O 6. h3 c5 7. Be3 cxd4 8. Nxd4 {En opeens is het een
Siciliaanse Draak geworden} Nc6 9. Qd2 (9. Qf3 {Qf3 was nauwkeuriger, hier
dekt de dame de e4 pion en het zwakke g3 veld}) 9. .. a6 10. O-O-O Nxd4 11.
Bxd4 b5 12. e5? dxe5 13. fxe5
stelling 1 malcolmNd5 14. Bc5 {Dit was het hele idee toen ik e5 speelde, de paard staat in
penning en dekken met e6 geeft een kwaliteit weg, maar...} Nxc3! 15. Qxd8
Bh6+! {Opeens zijn de rollen verwisseld, ik verlies nu een stuk of een
kwaliteit} [zie stelling hiernaast: Na 15. ... Bh6+!]16. Qd2 (16. Rd2?? Rxd8 17.bxc3 Rxd2)
16. .. Bxd2+ 17. Rxd2 Ne4 18. Bxe7 Nxd2 19. Kxd2 Re8 20. Bf6 {Ik
verloorde een kwaliteit, maar ik kreeg er veel compensatie voor terug} Bb7 21.
Rh2 Rac8 22. Bd3 Rc5 23. h4 h5 24. g4? {Dit bleek een blunder te zijn, maar
je moet het ook helemaal uit kunnen rekenen tot het eind. Hier was mijn
tegenstander ook in het tijdsnood fase} Rcxe5 {Zwart ruilt een toren
voor mijn sterke loper} (24. .. hxg4 25. h5 g3 26.
Rh3 g2 27. hxg6 fxg6 28. Bxg6 Rd8+!! 29. Ke2 g1=N+!) 25. Bxe5 Rxe5 26. g5
Kf8 27. Rf2 Ke7 28. Rf4 Bd5? {Deze was niet nauwkeurig, beter was Bc6 zodat
a4 niet meer zo sterk is} (28. .. Bc6 29. a4) 29. a4 Bc6 30. Kc3
(30. Rf6 Re6 31. Rxe6+ Kxe6 32. axb5 axb5) 30. .. Re1 31. Rf6 Re6 32. axb5
stelling 2 malcolmaxb5 33. Rxe6+ Kxe6 34. Kb4 f6 35. gxf6 Kxf6 36. Bxb5?? {Deze zet was eigenlijk
een blunder wat meteen de partij beslist. Geen van ons beiden hebben
het gezien tijdens het partij} Bxb5 37. Kxb5 g5 38. hxg5+
Kxg5?? {Blunder dat het winst weggeeft, maar mijn tegenstander had hier
ook maar 2 minuten} (38. .. Ke6!! {Ondanks zwart maar
1 pion heeft, wint deze zet meteen. Wat ik nu ook doe, zwart promoveert eerst})
[CAP2 VAN BIJLAGE: Als zwart Ke6!! speelt)39. c4 h4 40. c5 h3 41. c6 h2 42. c7 h1=Q 43. c8=Q
Qb1 44. Qc3 Kf5 45. b4 Ke6 46. Kb6 Qd1 47. Qc6+ Ke7 48. b5 Qd4+ {Zwart
stond al verloren, maar deze zet verliest meteen} 49. Qc5+ Qxc5+ [FOTO VAN MONIQUE: Na 49. ... Qxc5+]
50. Kxc5 Kd7 51. Kb6 Kc8 52. Ka7 {Zwart kon mijn pion niet tegenhouden, hier gaf hij
op}

tom2Partij Tom

Wel, dat begon dus al een beetje rommelig (in mijn partij):

Wit: Willem Wijnstok (MSV2)
Zwart: Tom Brans (De Toren 4)

1 e4 c5      2 Pf3 d6     3 c3 ? Normaal gesproken doe je deze zet met wit op de 2e zet (als je deze variant wil spelen) …. Pf6      4 Le2 Pc6 Let op dit paard, het gaat een schitterende carrière tegemoet … .   5 Dc2 e6     6 d3 (degelijk, maar wel erg passief) …. Le7       7 Le3 a6     8 Pbd2 (alweer heel degelijk, maar o zo passief) … Dc7     9 0-0 d5 (ik moet doorzetten, anders doet wit het en kom ik in de verdrukking)    10 Tac1 Ld7     11 a3 Tac8 12 g3 ?

tom3Deze verzwakking wreekt zich verderop in de partij     e5 Vervelend voor wit, hij moet nu het centrum oplossen, wat nadelig voor hem uitpakt .     13 d4 cxd4      14 cxd4 Db8 (uit de torenlijn)    15 Db1 0-0       16 dxe5 Pxe5 17 Pg5 ? Wat hier het nut van is, weet ik niet      h6         18 Pf3 dxe4      19 Pxe4 Lc6         20 Pxf6+ Lxf6        21 Pd4 Ld5      22 Tfd1 Lc4 Ik probeer de witlopers te ruilen     23 Lxc4 Pxc4      24 Lf4 Le5 De zwarte dame mag niet wijken (zie stellings foto rond 22:15 uur)

In deze stelling is goed de onderhuidse spanning in de stelling te zien. Het lijkt erop, dat deze in evenwicht is, maar schijn bedriegt ……. .    25 Lxe5 Dxe5      26 Da2? Ziet het zwarte antwoord over het hoofd – waar ik trouwens zelf nog even naar moest zoeken(!!) …..   Pe3! Een zeer onaangename verrassing voor wit; de zwaar giftige knol mag absoluut niet geslagen worden! (Bijv. 27 fxe3 Dxe3+  28 Kg2 Txc1 en wit blijft een toren achter).   

27 Txc8 Pxd1!       28 Txf8+ Kxf8     29 Pf3? De enige kans om de zaak nog een beetje te redden, is Dc4 ……     De2! En hier hield de witspeler het voor gezien, mat is niet meer te vermijden (bijv. 30 Kg2 Dxf2+     31 Kh3 Dxf3  32 Dc4 Pf2+     33 Kh4 Df6+     34 Kh5 Dg5++).