Op donderdag 28 november speelde Toren 1 een uitwedstrijd tegen Koningswaal 1. Nadat we waren aangekomen bij het kleine houten clubgebouw van de watersportvereniging kwam de mededeling dat Koningswaal helaas maar 3 spelers hadden die konden spelen. Ik besloot de bye te nemen, zodat ik een verslag kon gaan schrijven.

De opstelling is als volgt:

Koningswaal 1

Toren 1

Geen Tegenstander

Raimond Vastenhout

Marcel Lever

Laurens Storms

Henk van Kortenhof

Ron Engelen

Arnold Hoekstra

Fred Beumer

Na een kwartier spelen zie ik dat er nog niet veel is gebeurd op de borden. Laurens speelt op bord 2 met zwart een Siciliaanse opening. Ron krijgt een Franse opening tegen zich en Fred speelt, net als Laurens, een Siciliaanse opening.

Na ongeveer 45 minuten besluit ik weer een ronde te maken langs de borden. Over de stelling van Laurens valt niet zo veel te zeggen, behalve dat er veel ruimte op het bord is. Bij Ron valt mij op dat de tegenstander van Ron erg aanvallend probeert te spelen, de tegenstander heeft namelijk kort gerokeerd en vervolgens f5 gespeeld. Ron lijkt zich er niets van aan te trekken en probeert rustig op te bouwen. Fred staat erg teruggetrokken, zijn stukken staan namelijk op de onderste 2 rijen. Fred heeft hierbij wel het geluk dat zijn tegenstander ook niet erg actief staat, het lijkt wel alsof ze allebei het initiatief niet willen nemen om druk te zetten.

Na iets meer dan een uur spelen loop ik langs het bord van Ron en het valt mij op dat zijn toren op d6 staat ingesloten. Gelukkig kan Ron wel een paard terugwinnen, maar komt dus wel een kwaliteit achter. Fred staat gelukkig nog gelijk qua stukken, al vind ik hem wel positioneel iets minder staan. De tegenstander probeert druk uit te voeren op de geïsoleerde d pion, waar Fred geen compensatie voor heeft. Bij Laurens lijkt er niet veel gebeurd te zijn. Waar Laurens zijn stukken beter heeft staan in het centrum, heeft de tegenstander de open A lijn. Ik durf niet te zeggen wie er beter staat, want beide spelers hebben voor en nadelen aan hun stelling.

Waar ik iets meer dan een half uur geleden nog niets durfde te zeggen over de stelling van Laurens, vind ik Laurens momenteel wel iets beter staan. Qua materiaal is het nog wel gelijk, maar Laurens probeert stapje voor stapje zijn stukken beter te positioneren. Ron heeft bij het verlies van zijn toren tegen paard nog een pion gewonnen. De tegenstander lijkt met een klein voordeel in materiaal weer de aanval te kiezen, iets wat in mijn ogen de juiste keuze is. Ron zal alle zeilen moeten bijzetten om de ‘storm’ van zijn tegenstander te overleven. Fred heeft inmiddels de druk op zijn D pion verdedigd, maar heeft de tegenstander wel de open C lijn moeten geven. Fred staat beduidend minder, en ik vraag mij af of Fred alles kan blijven verdedigen als de tegenstander zo meteen op C7 binnenkomt.

Het is nu iets na tienen als ik maar weer eens langs de borden loop. Laurens blijft bezig met zijn stelling zet voor zet te verbeteren. De tegenstander kan eigenlijk alleen maar verdedigen, en het lijkt dat vroeg of laat Laurens er wel doorheen moet komen. Ron heeft de ‘storm’ van zijn tegenstander overleefd en probeert zelf ook nog aanvallend te spelen. Fred lijkt alles te kunnen verdedigen. De tegenstander heeft wel zijn Toren op C7 gezet, maar lijkt vooralsnog niets te kunnen doen met de Toren op de zevende rij.

Het is tegen half 11 als ik zie dat Ron een mooie truc doet en daarmee zijn kwaliteit terug wint. Ron staat nu dus een pion voor. Bij Fred en Laurens is er niet veel veranderd.

Het is 22:45uur als het ineens hard gaat. Ron wint nadat de tegenstander in een mooie truc trapt. Ondanks dat Ron eerder op de avond een kwal had verloren, heeft die zich goed herpakt en knap gewonnen. Bij Fred is het remise geworden. Fred heeft een goede afruil gedaan, waarna het ineens een stuk beter eruit zag voor Fred. Een remise lijkt mij, als je de stelling bekijkt, wel de juiste beslissing. De resultaten van Ron en Fred zorgen ervoor dat Toren 1 ook de tweede wedstrijd van het seizoen heeft gewonnen. De stand is nu 2,5 – 0,5 voor De Toren.

Het is iets na elven als ik besluit weer wat te gaan schrijven voor het verslag. De stelling van Laurens begint steeds beter te worden. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de tegenstander onder de druk bezwijkt.

Het gaat vanaf 23:15uur ineens snel bij Laurens. Eerst wint Laurens op een mooie manier een pion, waarna de stelling helemaal open ligt. Een paar zetten later wint Laurens een stuk, en zet vervolgens op een mooie manier mat. Dit brengt de eindstand in 3,5 – 0,5 voor De Toren.