Op maandag 25 maart stond de wedstrijd tegen Zutphen op het programma. Doordat Zutphen geen vervoer had, gingen wij voor de tweede maal dit jaar naar Zutphen toe.

De opstelling was als volgt:

Raimond Vastenhout – Sjef van der List
Tom Brans – Arthur Arakelyan
Hans Donker – Jacques Ferfers
Marco Vastenhout – Jos Landsheer

Omdat De Toren eigenlijk een thuiswedstrijd zou spelen, was ik op bord 1 zwart. Ondanks dat ik zwart heb, zoek ik al snel de aanval op. Op bord 2 speelde Tom, met wit. Tom speelt een goede opening, en lijkt na de opening iets beter te staan. Op bord 3 speelt Hans met de zwarte stukken, hij lijkt na de eerste paar zetten minder te staan, mede omdat hij het het initiatief geeft aan wit. Op bord 4 speelt Marco met wit de schotse opening. Marco lijkt de opening goed door te zijn gekomen.

Het is nu ongeveer half 9, wanneer ik na 13 zetten gewonnen heb. De tegenstander is mijn aanval niet te boven gekomen en gaat mat of veel materiaal verliezen. Hij geeft zelf aan dat opgeven de enige juiste optie is. De stand is dus al snel 1-0.

Tom heeft in zijn goede stelling lang gerokeerd, wat betekend dat zijn tegenstander gelijk een goede aanval kan opzetten. Hierdoor verwacht ik dus dat Tom een lange avond tegemoet gaat. Ondertussen heeft Hans het lastig. Hans staat nog steeds defensief, terwijl zijn tegenstander langzaamaan zijn stelling aan het verbeteren is. Over de stelling van Marco valt niet veel te vertellen. Marco staat nog gelijk en qua stelling is het ook aardig in evenwicht.

Het is nu een paar minuten later, maar Tom heeft zijn stelling helemaal uit handen gegeven. Hij staat 2 pionnen achter en heeft ook een mindere stelling. Bij Hans is er niets veranderd ten opzichte van toen net. Marco staat ook wat minder ondertussen, hij heeft vooral een ontwikkelingsachterstand. Op dit moment verwacht ik dat het een lastige avond wordt voor De Toren.

Het is iets voor negenen als Tom heeft opgegeven. Zijn slechte stelling is die niet meer te boven gekomen. Helaas betekend dit de 1-1. Marco heeft mede door zijn ontwikkelingsachterstand een toren verloren.

Het is 21:10 uur als ik weer een rondje langs de borden besluit te maken. Eigenlijk valt er over de stelling van Hans nog steeds niet veel te vertellen. Hans zijn stelling is heel complex en het enige duidelijke dat ik erover kan vertellen is dat Hans qua materiaal gelijk staat. Marco vecht voor zijn laatste kans, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat dit afgelopen is.

Het is zo'n vijf minuten later als Marco besluit om op te geven. Zijn tegenstander heeft het goed uitgespeeld met een toren meer. De stand is nu 1-2.

Iets voor half tien besluit ik weer bij Hans te gaan kijken. Hans heeft zijn stelling flink verbeterd en lijkt zelfs een pion voor te komen.

Tegen kwart voor tien heeft Hans inderdaad een pion gewonnen. Tevens heeft hij een goede stelling gecreëerd, als Hans dit goed uitspeelt moet het een punt opleveren.

Het is tien uur als ik zie dat Hans zijn pion naar de tweede rij schuift. Zijn tegenstander kan alleen de pion tegenhouden als die een stuk weggeeft ervoor. De tegenstander kiest voor een verkeerde oplossing en verliest hiermee een toren en besluit op te geven. Dit brengt de eindstand op 2-2, waardoor De Toren 2 aan kop blijft staan van klasse 3C in de SOS viertallen competitie.