Zaterdag 16/12 wederom een spannende wedstrijd voor Toren 2. Gaan we weer verrassen? Volg het hier semi-live via regelmatige updates van dit verslag vanaf ca. 13:30 uur.

 

De opstelling mag duidelijk zijn, met gemiddeld 100 ratingpunten minder zullen we een klein wonder vandaag nodig hebben:

 PSVDoDo 0

Maar zoals wel vaker  gezegd, dit is:

Niet het einde

Wat me gelijk brengt op de locatie. Naast bovenstaande soort foldertjes stond ook de kansel al klaar in de zaal om een stichtelijk woord tot een ieder te richten. Daar heb ik toch maar vanaf gezien....

Na de opening door wedstrijdleider, die zich gelijk ook voorstelde als barman en koffiejuffrouw, kon de wedstrijd beginnen. Helaas geen wifi aanwezig dus zullen de updates wat minder frequent zijn vandaag.

14:00 uur:

Na het eerste rondje door de zaal vallen me toch een paar zaken op. Voor alle niet gelovigen  is er toch wel sprake van enige intimidatie. Levengrote posters met Christelijke teksten staren je aan. Ik weet niet of het daaraan ligt of aan iets anders, maar bij zowel Rein als Leo verdwijnen in rap tempo de stukken van het bord.

Dat is heel anders dan op bord 1, waar onze 'joker' Jeroen speelt. Als non-playing teamcaptain was hij, ivm de vele invallers die Toren 1 nodig had, zelf de klos om mee te spelen. Nu had hij daar vorige wedstrijd al op aagestuurd, want na zijn rijm-verslag van vorige keer, had hij al aangegeven dat het verslag deze keer van mij moest komen. Hij had echter vast niet in gedachte dat hij vandaag zelf achter het bord plaats moest nemen. Zijn eigen inschatting was dat hij zo rond 13:20 uur wel weer mee kan werken aan het verslag, maar dat is toch niet uitgekomen. Hij zit nog  steeds achter zijn bord en er is nog geen stuk vanaf.

Op de overige borden wordt er veel voorzichtiger gemanouvreerd en daar is nog niet veel over te zeggen.

14:45 uur:

Ergens blijkt Leo zich vergist te hebben of  zijn tegenstander heeft een prima aanval geplaatst. Resultaat is in ieder geval dat Leo een pion minder heeft en ook een iets mindere stelling. Rein leek eenzelfde lot toebedeeld, maar heeft nu toch een leuke aanval geplaatst. Volgens de kenners staat hij prima. Bij Jeroen op het bord lijkt de tegenstander er op te vertrouwen dat hij de langste adem zal hebben. Beide spelers zijn met hun stukken nog niet over het midden geweest. Ik vermoed dat Jeroen vandaag niet de eerste zal zijn die zijn stukken kan opruimen.

Op het bord van Thomas vinden we een zeer complexe stelling. Zoals hij zelf aangeeft, hij kan +3 hebben, maar het kan ook -3 zijn. Daar gaan we nog vuurwerk krijgen. Steven heeft vandaag de sterkste tegenstander tegenover zich. Tot nu toe houdt hij prima stand. Dat geldt ook voor de borden van Ben, Ron, Mathieu. Ook daar is nog niet veel over te zeggen.

15:15 uur:

Leo staat ondertussen 3 pionnen achter en staat eigenlijk straal verloren. Aangezien de 'grote'  stukken nog op het bord staan en er nog aanvalskansen zijn, geeft hij nog niet op. Uit Rein zijn aanval heeft hij een pion overgehouden. Misschien had dat meer kunnen zijn, maar hij houdt in ieder geval een gezonde druk op de stelling van de tegenstander.

Thomas lijkt een pion te gaan verliezen. Nog niet fataal, maar het gaat daar moeilijk worden. Bij Jeroen op het bord willen de stukken nog steeds niets over het midden geen komen. Ik vermoed dat daar een soort van drempelvrees aan de hand is. 

Ook bij Ron, Ben en Mathieu zijn er nu enkele stukken van het bord, maar zijn de stellingen nog steeds in balans. Een voorzichtige schatting: 5-3 verlies. Maar het is nog vroeg en we hebben wel vaker uiteindelijk voor een verrassing gezorgd.

Aangezien Jeroen en ik normaal gesproken tegen deze tijd allang aan het bier zitten, zal ik het nu maar houden bij een foto:

34576 BIER IN DE ZON

15:45 uur:

Het eerste  punt is binnen. Net op het moment dat ik vreesde dat Rein een stuk zou gaan verliezen, slaat hij genadeloos toe. Even later geeft de tegenstander op. Het is 0-1 voor T2. Waarschijnlijk is dit ook het laatste positieve bericht gezien de de stellingen op de rest van de borden. Ron moet nog knokken om remise te houde, aangezien de tegenstander een actievere Koning heeft in het eindspel met allebei een Toren en 5 pionnen. Bij Steven en Mathieu lijkt het nog steeds alle kanten op te kunnen. Het isn og te vroeg om te zeggen dat het op beide borden het wel remise zal worden, met name omdat de tegenstander van Steven daar nooit mee akkoord zal willen gaan. Ben staat flink onder druk. De verbonden Torens zijn zijn stelling in gekomen en het is keepen voor hem. 

Bij Jeroen is er eindelijk een stuk van het bord.  Er zitten aan beide kanten leuke aftrek aanvalletjes in de stelling. Normaal gesproken zal het ratingoverwicht hier de overhand brengen. Op de één of andere manier leeft Leo nog. Zijn stelling is echter nog steeds verloren. Bij Thomas blijft het een linke stelling. Het staat een pion achter, maar zijn stukken staan actief. 

Om 15:55 uur komt Leo aan de bar om zijn verdriet weg te drinken. Hij heeft uiteindelijk dan toch verloren. Hij is weer gelijk: 1-1.

16:10 uur:

De uitslagen stromen binnen. Ben verliest en, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, Jeroen speelt remise.

Tussenstand::

PSVDoDo 1

16:30 uur:

Steven raakt een pionnetje kwijt en daarna gaat het heel snel. Een verkeerde berekening leek een stuk+Toren voor de Dame, maar bleek uiteindelijk nog een stuk te kosten. Dat was teveel van het goede en Steven kon gelijk opgeven. Even daarvoor hadden Ron en Olger al esloten dat remise het hoogst haalbare was en daarmee staat het nu  4-2 voor PSV/DoDo.

Alleen Mathieu en Thomas spelen nog. Bij Thomas staat het aan stukken gelijk, maar hij heeft een passieve Loper en Thomas dreigt een pion te verliezen. Mathieu heeft zeker nog kansen, hoewel het daar net zo goed ook remise of zelfs verlies kan worden. 

16:50 uur:

Mathieu weet het inderdaad slim uit te spelen en pakt het punt. Thomas moet nu winnen om nog een matchpunt te pakken, maar zijn stelling is net van iets minder naar hopeloos gegaan. Een laatste misgreep en het was afgelopen.

Eindstand:

PSVDoDo 2