Op dit moment spelen De Toren 1 en De Toren 2 beiden de eerste thuiswedstrijd van het seizoen in het Olympuscollege. Wilt u komen kijken? De ingang zit aan de Zeegsingel (naast de bushalte). De wedstrijden beginnen om 13:00 uur en zijn rond 17:30 uur afgelopen.

 

De Toren 1 speelt tegen Pion 1 uit Groesbeek, De Toren 2 speelt tegen Max Euwe 3.

 

Nog zoekende naar een thema voor dit verslag besloot ik hiervoor een oproep via twitter te doen. Ik zal zo de suggesties met u doornemen.

Allereerst de stand van zaken in de poules van de beide teams:

En dan natuurlijk de opstellingen:

 14:00

 Zoals beloofd neem ik even kort met u de suggesties door die binnen zijn gekomen als mogelijkheden:

- Tjaart O te G: "ik wil graag als thema voorstellen "exotische fruitschalen"

- Bart van O te A: "als Thema graag Jeroennen in het schaakwereldje"

- Jan WvW te H: "Roodharigen als voorbeeld voor de maatschappij"

- Ben McN te A: "Whiskey rules Chess"

- Sebas B te A: "onze tegenstander van Max Euwe op google afbeeldingen zoeken"

 

 

En we hebben gekozen voor de laatste optie. We nemen eerst tegenstander Max Euwe maar eens onder de loep. Te beginnen met hun teamcaptain Anne Veltman. Googelen levert de volgende verrassende afbeelding op:

Behalve de metamorfose die Anne blijkbaar heeft ondergaan valt tevens op dat Anne blijkbaar vol-uit Lesley-Anne heet, als favoriete hobby turnen heeft met als specialisatie "het paard", dat laatste lijkt me als schaker overigens logisch.

 

Als tweede bekijken we de bord 1 speler van Max Euwe eens nader: Ton Ellenbroek. Een spimpele zoekopdracht op zijn naam levert ons gelijk een foto van zijn "berufsprofil" op. Het is me miet gelijk duidelijk of Ton hier ook zelf op de foto staat of dat hij dit gemaakt heeft. Het leert ons in elk geval wel dat het een creatief man is:

 

Het zevende bord van Max Euwe wordt vandaag bespeeld door Good-Old Vincent Vleeming. Oud Torenaar, waarvan de beste online te vinden foto er eentje is waar hij zich op de achterbank van een auto presenteert. Tip voor Vincent: "treedt iets meer op de voorgrond") ☺️

 

En tenslotte van dit blokje nog even de tweede bordspeler Malek Dellair, die volgens Vincent uit Koerdistan komt en ook nog even in Italië heeft gewoond. Om geen risico's te nemen dat ik hier wellicht de verkeerde persoon portretteer heb ik de profielfoto van Fide.com genomen.

 

En ondertussen wordt er ook nog geschaakt. We zullen eens een blik gaan werpen.

 

15:15

Blik geworpen en vrijwel gelijk door de scheidsrechter uit de speelzaal verwijderd omdat dat zoveel herrie maakte.

T2 - Max Euwe 3:

Op het achtste bord lijkt Jan-Mathijs het initiatief te hebben genomen en is zoekende naar een mogelijkheid om de vijandige stelling open te breken.

Op het zevende bord speelt Vincent Vleeming tegen Rein. Beiden hebben overduidelijk geen haast en er zijn net tien zetten gedaan. (voor beiden dus feitelijk gezien zijn er 20 zetten uitgevoerd maar een kniestoor die daar op let).

Op het zesde bord is Arthur Maters ouderwets aan het knallen. "Ouderwets" is wellicht wat overdreven aangezien het slechts zijn tweede partij in De Toren 2 ooit is. Nu kijken of hij kan door drukken naar winst.

Op het vijfde bord zit de tegenpool van Arthur. Steven Glasbeek pakt zijn partij heel rustig en gedegen aan. Inmiddels heeft hij met de zwarte stukken wel een open koningsstructuur maar compenseert dit met een vriendelijke glimlach. En een glimlach is meer waard dan een olifant te water, zoals u ongetwijfels allen weet.

Op het vierde bord mag Thomas aantreden tegen "Lesley"-Anne Veltman. Thomas heeft zijn tegenstander voorafgaande aan de match blijkbaar ook goed bekeken en heeft binnen de kortste keren beide paarden van Anne te pakken. De rest lijkt dus een kwestie van techniek.

Op het derde bord bord maak ik me wat zorgen om Jorick. Er staat zowaar een gedegen stelling op het bord. Normaliter moeten de beide Teamcaptains van De Toren 2 na een zet of tien van Jorick beiden al aan de valium, maar dat is ons tot dusver bespaard gebleven.

Op het tweede bord speelt Ron Engelen tegen de onbekende Malek en tot dusver ziet het er niet helemaal goed uit. Hetgeen we van het weer buiten ook kunnen zeggen. Miezerig op dit moment maar hopelijk schijnt achter de wolken de zon.

En tenslotte op het eerste bord van De Toren 2 zit Mathieu met de zwarte stukken. Tegenstander Ton Ellenbroek lijkt net een kleine misser te hebben begaan en Mathieu krijgt hopelijk wat tegenkansen.

 

Ondertussen bij het eerste haalt Etienne Goudriaan voor De Toren 1 het eerste bordpunt binnen. Daaris de stand dus 1-0 voor De Toren 1.

 

15:23

Noud besluit het bij De Toren 1 weer spannend te maken en geeft op. 1-1 aldus.

 

15:35 

Arthur kan vanuit een mindere stelling naar een zetherhaling toe en pakt daarmee een remise.

 

En dan nu verder met onze "tegenstanders in Google". De volgende die aan de beurt is, is Marieke Dirksen die al sinds 2006 vindbaar is met foto's. PK van de NBSB in 2006:

 

En dan nu wellicht de grootste verrassing van de dag. Bord vijf Wouter de Haas blijkt ook al wielrenner te zijn en daarnaast nog een andere hobby te hebben. De eerste foto die we kunnen vinden als we googelen op zijn naam leidt in elk geval tot de conclusie dat Wouter er met bril ineens heel anders uit ziet.

 

En hiermee is het tijd voor een biertje geworden.

 

15:50

Ron denkt inmiddels 20 minuten na over het al dan niet slaan van een toren van diens tegenstander. Er is net een stuk van Ron geslagen, dus de beide stuurlui aan wal zouden terugslaan. De druk bij Mathieu neemt toe. Ron slaat de loper in plaats van de Toren. Jorick krijgt een remise-aanbod en wil deze weigeren. Idem Thomas.

 

Ondertussen krijg ik de vraag binnen of ik ook iets zinvols kan vertellen over de borden bij De Toren 1.

En uiteraard voldoe ik graag aan die behoefte.

Het gaat om zogenaamde vouwbare schaakborden van 52 cm van karton die plastic gelamineerd zijn. De velden zijn afwisselend wit en bruin en hebben een afmeting van 55mm. Ze zijn geschikt voor zwaar gebruik. Op de website van raindroptime.com zijn te al te koop vanaf € 6,35 per stuk. http://www.raindroptime.com/chessboard-52-cm-plastic-foldable-white-brown-squares-55mm-premium-quality.html

Ruud wint inmiddels eenvoudig op bord 1 en helaas geeft Tom op bord 10 net een stuk weg. De stand is daar nu 2-2. Geert heeft in een pionnen-eindspel een pion meer. Jeroen van Onzen heeft het zwaar op bord negen. Het feit dat inmiddels alle aanwezige team-captains aan het bier zitten zal hier ongetwijfeld niet meehelpen. Opvallend detail hier is dat alle velden op de vijfde rij afwisselend door een wit en een zwart stuk worden bezet. Dries Wedda lijkt een klein plusje te hebben. Joost staat in mijn optiek gewonnen waar helaas Bart totaal verloren lijkt te staan. Willy heeft initiatief en positioneel voordeel hetgeen ik als een dodelijke mix zie.

 

16:15

Bart geeft op en dus is het bij De Toren 1 - Pion 1 2-3. Willy wint vervolgens en daarmee is het weer 3-3.

Rein staat tegen Vincent twee pionnen achter maar beiden hebben last van tijdsdruk. Ruud besluit ook eens polshoogte te komen nemen en vergeet daarbij helaas om ondergetekende op een biertje te trakteren. Verder is het een prima gozer.

De prognose die hij uitspreekt is 5 of meer bordpunten voor De Toren 1. Op dat moment wordt tot remise besloten bij Dries. 3½-3½ aldaar dus met nog drie borden spelend. Joost wordt op winst gezet.

Dan gaat het helaas ineens hard bij De Toren 2. Rein heeft op, Steven heeft de foto van Wouter onder ogen gekregen, schrikt, geeft pion weg en de partij. Jan-Mathijs wint op acht. De stand is derhalve 1½-2½ en de overige borden geven nog geen aanleiding tot al te hoge verwachtingen. Mathieu lijkt te moeten gaan kiepen.

 

16:55

We zullen eerst ons "tegenstander googelen" even afmaken met de bord zes speler Andre Langendijk. We vermoeden dat ie recentelijk naar de kapper is geweest.

En tenslotte natuurlijk nog bord acht van Max Euwe 3, Joop Mengels waarvan de volgende foto werd gemaakt tijdens diens afscheid als projectleider van Bureau Bestuur:

Ondertussen: Mathieu heeft remise aangeboden hetgeen geweigerd is. Ron strijd op leven en dood. Jorick lijkt een heel klein plusje te hebben en Thomas zou moeten winnen.

Bij De Toren 1 lijkt Geert de weg naar de winst ingeslagen te zijn. Jeroen van Onzen wil ook gewoon graag een biertje.

 

17:05

Geert moet berusten in een remise en daar is het nu aan Jeroen om de winst voor het team binnen te halen. 5-4

Thomas wint en gaat ook aan het bier. 2½-2½. Mathieu krijgt een remise aanbod en accepteert deze. 3-3

 

17:15

Jorick speelt remise en Ron biedt ook remise aan hetgeen door de tegenstander niet begrepen wordt of hij wil niet. Hoe dan ook er wordt doorgespeeld. Bij het bord van Jeroen is inmiddels het handboek Halma erbij gekomen.

 

17:33

Jeroen heeft het handboek uit, besluit dat halma gewoon stom is, slaat een pion en wint de partij. 

 

17:40

Ron alsnog remise en dus 4-4.