We zijn van start gegaan in een seizoen waar we het heel zwaar zullen gaan krijgen om ons te handhaven.

Uit tegen ASV is dan wel een prettig begin. Qua locatie en reisafstand dan. We zijn te bewonderen in het Grand Cafe van Lorentz aan de IJsselburcht 3. 

Terwijl ik voorafgaande de wedstrijd rustig bij de bushalte wachtte op taxi Engelen had ik rustig de tijd om mijn omgeving te observeren en aldaar kwam ik tot een aantal bemerkingen waar ik u graag deelgenoot van maak:

Ten eerste is het hebben van een deugdelijke rem op een fiets toch wel van belang. De jongeman die aan de overkant van de weg tevergeefs probeerde te remmen voor een rood stoplicht was nochthans erg blij dat de aanstormende auto tijdig tot stilstand wist te komen. Met een rood hoofd en zijn fiets in de hand vervolgde de jongeman daarna zijn weg

Ten tweede kan een gesprek over appelbomen aardig uit de hand lopen. De beide heren op leeftijd die enige tijd naast mij kwamen zitten begonnen allervriendelijkst hun kennis te delen over het hoe en wat van hun appelbomen die zij beiden in de achtertuin bleken te hebben. Het begin van het gesprek, over de bestuiving van appelbomen en hoe dit te bevorderen, leidde tot veel instemmend geknik en lachende instemming. De toon van dit gesprek veranderde echter rap toen één van de heren het snoeien ter sprake bracht. Zelden sloeg de sfeer zo snel om en vlogen kreten als "macrobiotisch", "handappels" en "plukgeneratie" me om de oren. Na een venijnig "jouw appels zijn slechts tot moes gedoemd" stond één van de heren op en liep zwijgzaam en hoofdschuddend weg van de plaats delict. Gelukkig voor mij kwam, net op het moment dat de achtergebleven man mij vroeg wat mijn mening was ten aanzien van het snoeien van appelbomen, diens bus er aan en kon ik ontkomen aan een verdere verhandeling over appels.

In de auto met Ron en Jan-Mathijs werden kort de onhandigheid van het moeten rijden met een auto in Londen, het al dan niet fris en fruitig zijn van Jan-Mathijs en diens zeven jaren in Afrika langs om dan op locatie aangekomen ons voor te bereiden op hetgeen voor die dag de hoofdmaal zou worden.

 

 

Schermafbeelding 2017 09 16 om 13.45.34

 

14:00

Na een uurtje gespeeld te hebben heeft Arthur al een waar spektakel op het bord getoverd. Inmiddels is daar het rumoer wat verstomd en heeft hij aan zijn avonturen in elk geval een pionnetje overgehouden. Op de overige borden is het nog rustig en kalm te noemen.

 

15:00

Meest opvallende op dit moment aan de borden is het feit dat naast vier flesjes bronwater er ook vier verschillende soorten Coca Cola op tafel staan, waarvan akte. Een rondgang door de locatie levert mij daarnaast nog de kennis op dat het hier blijkbaar niet toegestaan is om zonder toestemming te "krikken", een grapjas het woord patchkast heeft omgetoverd in pachtkast en er een onbegrijpelijk bordje in de gang te vinden is met een pijl die vergezeld gaat van de tekst "die kant op" zonder enig inzicht te geven in wat er dan die kant op te vinden zou moeten zijn.

 

15:30

Dan toch maar eens een blik op de borden. Mathieu houdt bijzonder goed stand op het eerste bord, heeft voorzichtig het initiatief genomen en zet diens tegenstander onder druk. Leo schuift rustig aan de stukken over het bord en heeft een klein positioneel voordeel. Bij Ron kan gesteld worden dat men van dikke planken ook prima luciferhoutjes kan maken. Vooralsnog staat hij een kwaliteit achter. Bij Jorick is de stelling erg complex en beide spelers investeren dan ook veel tijd in hun stelling.

Arthur is nog steeds prima bezig tijdens zijn debuut en houdt vrolijk het initiatief vast. Bij de partij tussen Rein en Quirine lijken beide spelers te wachten op het initiatief van de tegenstander. Quirine lijkt met haar verdubbelde Torens snode plannen te hebben. Ook bij Ben en Barth lijkt het in evenwicht te zijn. Barth heeft wat ruimte-voordeel maar dit kan ook komen doordat Ben momenteel zijn baard laat groeien. De tweede debutant, Jan-Mathijs, speelt een leuke pot en heeft een aardige aanval opgezet.

 

15:45

Het is dan toch Rein die het initiatief neemt en brutaal de vijandige stelling binnenstormt met Dame. Quirine lijkt daarna de mogelijkheid tot Tf3 gemist te hebben, nu nog even wachten of Rein die ook zal spelen. De stuurlui aan wal zien een punt aan de horizon verschijnen.

De stelling bij Mathieu blijft onveranderd spannend, Leo moet een aanval zien af te slaan, de klok bij Jorick loopt angstaanvallend snel richting de nul, Arthur wordt inmiddels ook onder druk gezet, Rein heeft inmiddels Tf3 daadwerkelijk gespeeld, bij Ben en Barth lijkt het nog steeds in evenwicht te zijn en Jan-Mathijs bouwt rustig verder aan zijn aanval.

Inmiddels staat Verstappen verrassend op P1 na Q2 van de Grand Prix van Singapore.

 

16:15

De stellingen lijken complexer te worden, de druk wordt verhoogd en het eerste biertje is genuttigd. Ofwel, we gaan richting eerste tijdnoodfase. Jorick staat vanuit het niets twee pionnen achter. Ron ziet een vloedgolf aan stukken over het bord zijn kant op komen, Rein zou remise kunnen afdwingen maar speelt nog even door. Ben is een pionnetje kwijtgeraakt, Jan-Mathijs kan eeuwig schaak toe staan en Leo vindt zijn eigen stelling wel best.

 

16:30

Rein snoept een pionnetje maar moet zijn eigen defensie ook in de gaten blijven houden. Ron heeft de grote afruilshow gehouden en nu bekijken beide spelers wat er resteert. Jorick staat van twee pionnen achter nu een pion voor en heeft een tegenstander die zijn klok goed in de gaten moet blijven houden. Arthur probeert tegelijk de aanval van de tegenstander af te slaan en trucjes in te bouwen. Leo lijkt een kwal voor te komen. En Jorick pakt nog een pionnetje mee. Bij Mathieu lijkt het alle kanten op te kunnen en is sprake van een echt titanengevecht. Ron heeft loper tegen toren en heeft twee versus drie pionnen.

Jorick wint ⯑

 

16:40

Mathieu lijkt winst in handen te hebben na een paar fantas, idem bij Leo. Ron geeft op. 

 

17:00

De winst bij Mathieu is binnen en kort erop volgt Leo. Direct erop besluit ook Jan-Mathijs remise te nemen en dus is de stand totaal onverwacht 1,5-3,5 voor ons. De rest van de borden in ogenschouw nemend zien we Ben onder druk en met materiaal minder, Rein die Quirine in een wurggreep heeft maar nog zeker niet knock-out en Arthur die toren en drie pionnen tegen toren en drie pionnen heeft.

 

17:25

Uiteindelijk volgt dan toch de knock-out bij Rein en dus is het winnende punt binnen! Sensationeel begin van De Toren 2 derhalve. Direct erop volgt de remise op het bord van Arthur.

 

17:45

Ben pakt de kans die hij aangeboden krijgt met beide handen aan en forceert eeuwig schaak. De winst krijgt zo nog meer glans. 2,5-5,5