Maandag 7 november 'jongst'leden moest Toren 10 aantreden tegen Voorst. We moesten er een eindje voor rijden vanuit Arnhem maar het was de moeite waard.

Aan bord 1 Marco Vastenhout. Omdat het voor de teamcaptain soms een hachelijke zaak is om exact de gebeurtenissen te beschrijven aan de borden heb ik de spelers verzocht hun eigen verhaal aan mij te mailen. Hieronder de woorden van Marco:

“Marco koos voor de franse afruilvariant, waarbij de zwartspeler steeds ligt in het voordeel was.
In het eindspel miste de tegenstander 2x de kans op winst, door de c pion op te spelen.
Hierdoor kreeg Marco een paar zetten later zelfs een betere stelling. Na bijna 3½ uur gespeeld te hebben moest de tegenstander dringend weg. Hij gaf Marco al de hand met gefeliciteerd, maar Marco was zo sportief om er een remise van te maken”.

Aan bord twee ondergetekende. Waarschijnlijk is mijn opening te classificeren als een geweigerd Damepannekoek of een vroeg Nimzo-Italiaans zonder tomaten. Het maakt allemaal niet uit want de olie waarin deze partij gebakken werd daar wordt je niet vrolijk oud van. Wat nog het meest steekt is dat ik een mat in één niet zag. Ik deed een damezet om mijn tegenstander schaak te zetten en met de gedachte ‘hierna vind ik wel de juiste oplossing’. Na deze zet zag ik plots dat indien ik de dame een veld verder had gezet de tegenstander mat had kunnen zetten. Op dat moment ben ik verbijsterd naar buiten gehold om daar vervolgens in de grond te zakken. Na tot bezinning te zijn gekomen en weer achter het bord plaats had genomen, stelde mijn tegenstander remise voor en zette haar koning terug. Uiteraard weigerde ik dat want mijn stelling was beter. Na een herhaling van de schaakzetten kon ik haar precies zo mat zetten zoals ik dat eerder had moeten doen. ‘Goh’ zei mijn tegenstander, ‘dat had ik niet gezien’. Het enigste wat ik nog kon stamelen is, 'ik de eerste keer ook niet  ' en dat verzachtte bij mij ietsepietsie de pijn.

Aan bord 3, de onverschrokken Alex Versteeg. Helaas niet zo onverschrokken als bij de interne competitie bij De Toren. Extern spelen is waarschijnlijk toch een andere discipline en hier zal Alex nog wat zelfvertrouwen moeten opbouwen voordat Toren 10 van hem resultaat gaat zien. Maar als Teamcaptain heb ik daar vertrouwen in en om hem een handje te helpen zal ik bij Alex disciplinaire maatregelen moeten nemen.

Aan bord 4 Jeroen van Zaanen. Hieronder zijn woorden. "Hoewel Jeroen sterk schaakte en met 2 pionnen achterstand wit goed onder druk zette kreeg hij de winst min of meer in de schoot geworpen door een enorme blunder van wit in de 33ste zet Txe4.
Db3 (pion dekken en Toren aanvallen was beter geweest) Nu gaf wit zijn toren voor een paard. Na het afruilen van Dames was er geen houden meer aan en gaf wit na 40 zetten op: 0-1"

Aan bord 5 Rene Reulink. Hieronder zijn woorden.
"Mijn potje was een interessante wedstrijd die tamelijk over en weer ging.
Op een gegeven moment leek remise in de lucht te hangen waarbij ik zelfs met een subjectieve beleving er naar neigde om mezelf een heel licht positioneel voordeel te geven. Mijn klok stond op nog 1 uur en zes minuten te gaan en die van mijn tegenstander liet zien dat hij nog minder dan 5 minuten had. Toen hoefde hij niet meer te schrijven en ik wel. En hoe raar dat ook klinkt maar ik werd geïmponeerd door de snelheid waarmee de zetten plots gedaan werden. Ik ben nog zo onervaren. Tijdens deze tombola van zetten beging ik weer eens een kinderlijke fout terwijl ik nog alle tijd van de wereld had. Maar ja..... dit is inmiddels alweer verleden tijd en heb dit voorval (de zoveelste) geparkeerd onder "Lessons Learned"".

Als laatste aan bord 6 onze superman Yannick van de Horst die als een pijl over het bord vloog en zijn tegenstander geheel vermorzelde in 12 krachtzetten. Zie bijgevoegde partijen. Helaas is de partij van Rene niet ter beoordeling beschikbaar gesteld.

Team Captain.
Han Winters