De voorbereiding begon al slecht.

 Nick bleek op Sicilië te zitten en was niet op tijd bereikbaar/beschikbaar en Bram zat nog een laatste keer in Zuid-Duitsland. Kortom er waren weer 2 invallers nodig. Waar we normaal echter kunnen putten uit spelers uit Toren 2 en 3, was dat dit keer niet wenselijk. Doordat veel OSBO teams dreigen te degraderen uit de KNSB is zelfs een 6e of 7e plaats niet veilig in de promotieklasse. We kozen er dus voor om hier niet aan te zitten (overigens zonder resultaat aangezien beide teams helaas roemloos onderuit gingen). Dit leverde 2 bijzondere invallers op. Nadia Bloemendaal werd (na Marcella Gunther) de 2e dame ooit in De Toren 1 en Yassine Mouhdad kan met zijn 11 jaar en 1 maand de titel jongste speler in De Toren 1 ooit op zijn naam zetten (zelfs nog iets jonger dan Sebas Beumer jaren geleden). De kans is ook groot dat dit een record in de 2e klasse KNSB is. Zie onder onze jongste debutant en de 2e dame:

T12_27031001

T12_27031012

Na 2 uur zag het er nog redelijk uit. Jan Puyman had weliswaar zijn opening met wit volledig mishandeld en keek tegen een beroerde stelling aan, maar Willy en Theo hadden een prima stelling en de rest (ook bij Nadia en Yassine) zag er nog prima uit. Helaas was dat het moment dat Yassine in de fout ging. Hij blies zijn eigen koningsstelling op en kreeg een vernietigende koningsaanval over zich heen.

De volgende uitslag liet op zich wachten tot de tijdnoodfase. Onverwacht was het echter dat het Willy was die de koning om moest leggen tegen Etienne Goudriaan. Lang leek Willy op winst af te koersen, echter in tijdnood liet Etienne zien dat hij erg handig kan zijn. Niet lang daarna bracht Theo ons op het scorebord. Theo stond binnen 10 zetten met zwart in een eindspel, maar liet zien dat hij duidelijk de betere schaker was van de 2.

T12_27031003

Kort daarna moest ook Nadia de koning omleggen. Of liever gezegd, ze liet zich mat zetten. Even daarvoor was er in het centrum iets misgegaan toen ze een afwikkeling verkeerd om speelde. Maar toch een prima partij als je het John Cornelisse 4 uur lang zo moeilijk kunt maken. Het is toch een ratingverschil van meer dan 400 punten. Hiermee werd het 1-3 en de vooruitzichten waren niet best. Beide Jannen stonden er niet best voor. Jan Puyman had zijn kwaliteit terug gekregen, maar stond inmiddels wel 4 pionnen achter. Een beetje veel. Jan van Dorp raakte ergens een stuk kwijt, maar had net als zijn tegenstander wel een paar vrijpionnen. Dit leek echter niet genoeg. Zo rond uur 5 bleek het in beide gevallen inderdaad onvoldoende. Daarmee was de nederlaag bij een 1-5 tussenstand een feit.

T12_27031000

Blijven Bob en ikzelf over. Ik kwam vanuit een fransman in een stelling waarin mijn tegenstander een goed paard had tegenover mijn slechte loper. Het was alleen niet makkelijk om hiervan te profiteren. Toen wit dan ook iets te veel wilde sneuvelde er een pion en waren er goede kansen op een vol punt. Helaas bleef het paard beter dan de loper en uiteindelijk bleek dat net voldoende voor remise. Bob had een wildwest partij achter de rug (waarin hij op een bepaald moment 2 pionnen achter stond met compensatie) en was in een op het oog remise eindspel aanbeland. Wit (Bob) kon echter risicoloos naar hartenlust blijven proberen. Dat leverde uiteindelijk een pion op bij blijvend initiatief. Aangezien dit ook extra verzwakking met zich mee bracht in de zwarte stelling was het daarna gebeurd. Hiermee kwam de 2,5-5,5 eindstand op het bord. 

T12_27031009

T12_27031004

Thomas van Nispenrode
Teamcaptain De Toren 1

P.S. Foto's en partijen volgen