Na een zware pot tegen GM Sipke Ernst heeft Mees van Osch zijn eerste IM norm te pakken!

Hulde en Champagne!

Foto: Mees krijgt de meesternorm uitgereikt door Loek van Wely

vanwelymeesTijdens het Unive Open heeft Mees van Osch deze week geweldig schaak laten zien. 2,5 uit 3 tegen IM's en de winst vandaag op een GM leverde 'm een ronde voor het eind een norm op. Dat ging niet zonder slag of stoot. Al snel stond hij beter tegen lokale favoriet Sipke Ernst echter pas na een lange zes uur durende zeeslag kon hij op de 80e zet de winst noteren.

De meesternorm is een feit. Vandaag werd er nog wel verloren tegen de tjechische grootmeest Jori Stocik. De wedstrijd is na te spelen op univechess.nl.

Daarmee werd Mees wel de beste Nederlander op een 10e plek. Er spelen deze week overigens veel meer Torenaren van Hoogeveen tot in India. Een open toernooi, een interland of een WK.

Het toernooi begon voor Mees vorige week zaterdag tegen de Canadees GM Eric Hansen. Na al snel een pionnetje kwijt te zijn geraakt door een onnauwekeurigheid is het tegen dit soort spelers vroeg of laat bekeken. Het werd 'laat', maar verloren werd er wel.

Daarna volgde een indrukwekkend rijtje van scores. Eerst nog tegen een laag gerate Nederlander. Vervolgens werd gewonnen tegen de spaanse IM met de geweldig naam Alejandro Franco Alonso. 3 remises tegen Lucas van Foreest (talent met 2300+), FM Rob School (stond lang beter, maar na 5 uur zwoegen een halfje afgestaan door een foutje), IM Robert Ris (snelle remise). Om af te sluiten met een winst tegen IM de Jong en GM Sipke Ernst.

Mees van Osch heeft daarmee nu al zijn toernooi bekroond met een IM norm. Hopelijk kan hij het ook nog verzilveren in klinkende munt morgen. Daarvoor volg univechess.nl.

Overigens hebben Dick Vliek en Niels Matser meegespeeld in groep A. Niels wist de onderlinge Toren-twist in zijn voordeel te beslechten. 3,5 uit 7 t.o.v. 3 uit 7. 

Daarnaast speelt Bart von Meijenfeldt mee op het WK jeugd. Een loodzwaar toernooi in India met oa. Robin van Kampen en Quinten Ducarmon. Bart's score staat op 6,5 uit 12 met nog 1 ronde te gaan. Tevreden zal hij er niet mee zijn. Echter meespelen in het gezelschap van de toekomstig allerbesten van de wereld is iets bijzonders.

Etienne Goudriaan staat 2e in de open groep van BDO chess tournament. Na 4 overwinningen volgde 4 remises. Dat betekent dat voor toernooiwinst morgen gewonnen moet worden. Hij treft echter Lars Ootes en daarmee op papier de sterkste speler na Etienne. Een mooie afsluiting van het toernooi en een due or die momentje.

Rembrandt Bruil, Arthur Maters en Anna Martinez speelden een interland tegen Belgie. Een mooi verslag is al te vinden op onze site. Echter het verslag was al een beetje naar onderen gedrukt. Derhalve:

http://www.schaakverenigingdetoren.nl/jeugd/team-schaken-jeugd/4167-3-torenaars-spelen-interland-belgie-nederland-.html