Arthur Maters kampioen!!!. Verslag met uitslagen, interviews, foto’s, schaakfragmenten en een schaak puzzel, met kans op een leuk prijsje. 

Sinds mensen heugenis komen we met de jeugd van de Toren al op bezoek bij De Cirkel te Ede. Inmiddels alweer tien jaar IJSCO toernooi in Ede. Het is altijd weer een genoegen om daar ontvangen te worden in een zeer gemoedelijk onderkomen, het Open Hof. Dus nu ook in 2015. Met maar liefst 24 deelnemers van De Toren werd de reis door sneeuw, ijzel en kou aanvaard richting Ede. 

Dat het glad kan zijn op de wegen heeft iedereen vanochtend die er op uit moest kunnen ondervinden. Dat het glad kan zijn op het schaakbord, komt niet door de kou. Maar door snel te spelen en jezelf niet de tijd gunnen om de juiste combinatie en of het juiste aanval’ s doel te vinden. Dat ondervonden vele kinderen. Maar het grote voordeel is dat kinderen ontzettend snel leren. En het mooie is dat IJSCO toernooien de gelegenheid geven dat kinderen fris en vrij kunnen spelen, zoals zij dat willen. Ook al doen de begeleiders nog zo hun best om hun pupillen voor de valkuilen te behoeden. Ze komen er vanzelf wel achter, met schade en schande beter worden. En zo verliep het ook.

Een kort verslag van een schaakmoeder.                                                                                                   Afgelopen zaterdag, 24 januari, zitten de kinderen van De Toren in Ede voor de IJSCO – wedstrijd. Naast het feit dat de kinderen het erg goed doen, was er dit keer ook echte ijspret.   ’s Morgens in de sneeuw naar Ede en tussen de rondes door lekker  “chillen” of sneeuwballen gooien.

In de Open Hof heerst een gezellige drukte tijdens het schaken. Ik vind het persoonlijk erg indrukwekkend en heb nog nooit zoveel kinderen zo rustig geconcentreerd zien spelen. Ook vind ik het mooi om te zien hoe sportief onderling de kinderen zijn.

Karin van de Meer                                                                                                                                         (moeder van Floris van Gemert) 

Partij fragment en schaakpuzzel.  Hier een partij fragment van Floris. Floris speelde met wit. Zwart heeft net d6-d5 gespeeld. Floris dacht waarschijnlijk voordat deze zwarte pion schade gaat aanrichten, zal ik hem maar slaan,  c4xd5.  Weg ermee.   Maar de huiskamer vraag is, welk zet  zou jij gedaan hebben?????  Stuur je zet op naar Cor  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onder de goede inzendingen word a.s. vrijdag bij de prijsuitreiking van de IJC, een leuk prijsje verloot. Doe je best.  Dus speel met wit één goede  zet vanuit onderstaande stelling.........

                                                       partij_fragment_Floris_van_G

 

Wie ook mee deed was Ruben van der Meulen:

Op de vraag hoe het gaat, zei hij. Och, Het gaat, twee gewonnen en vier verloren. Ruben zei: Het is niet spannend maar je moet wel op blijven letten tijdens de partijen. Ik probeer tijdens de partij te kijken of ik een ongedekt stuk kan pakken en waar de koning staat van de tegenstander. Ik kijk ook of hij al gerokeerd heeft of niet. Ik speel het liefst met wit, want dan kan ik snel rokeren en heb één zet voorsprong. Mijn favorieten opening is 1. e4 –e5. 2.Lc4 – daarna speel zwart meestal paard c6. Ik vind de IJSCO toernooien erg leuk en je leert er ook veel van. Ruben eindigde op de 6e plaats met toch 2,5 punt. Maar dat kan op een ander IJSCO zo weer anders zijn. In Druten bij de IJSCO nacht werd hij eerste, dus. 

 

Mahbod Hatamirad die wat ons betreft wel vaker aan een IJSCO toernooi mee mag doen. Was nu wel aanwezig in Ede. Mahbod hebben we al veel over gehoord en word als talentvol gezien. Dat laat hij ook zien in zijn partijen. Dat heeft als gevolg dat hij in de hogere groepen van de IJSCO mag (moet) spelen. Nu in Ede ook. We vroegen hem hoe het ging: Mahbod;Hoe gaat het?  Nou niet zo goed.  1,5 punt uit vier wedstrijden. Oke je hebt 1 gewonnen, 1 remise en twee verloren. Weet je ook waarom je hebt verloren. Mahbod; De spelers zijn sterker. Ja zij doen betere zetten en die zie ik niet aankomen, soms. Niet altijd, ik win ook vaak een stuk. Paard, loper of zelfs een toren.

Maarrrr ik win ook vaak omdat ik een stuk kan pakken die hij dan over het hoofd ziet. Dat zie ik dan wel en dan win ik vaak. Mahbod; Ik probeer altijd plannetjes te maken. En dan let ik op waar de koning staat, en de dame of ongedekt stuk. Maar ik probeer ook mijn stukken dicht bij de mat te zetten.  Mahbod werd 4e met 3,5 punt.

mahbod

Hier een partijfragment van hem, Mahbod speelt met zwart en probeert wit met een dubbel pion op te zadelen op de koningsvleugel. 

 

Imre Woest. Waar kennen we haar ook al weer van?? Oh ja. Zij is de kersverse OSBO D meisjes kampioen. Een zeer goede prestatie en zij mag de OSBO in Rijswijk in de maand mei vertegenwoordigen. Maar nu doet ze mee met het IJSCO toernooi te Ede.  We vroegen haar hoe het ging tot nu toe. Imre; ik sta derde. Ik maak geen kans op een eerste plaats. Want de nummer een en twee moeten tegen elkaar, dus de een of de ander krijgt er een punt bij. Misschien dat ze nog remise spelen.  Maar ik ben tevreden met een derde plaats. Maarrrrr. We hebben te maken met de OSBO kampioene. Ben je er al een beetje aan gewend. Imre; ja . Ik ben eigenlijk snel schaak schaakkampioene.  Vind je het leuk dit soort IJSCO toernooien. Imre; Ja, alleen de korte tijd in deze rapid partijen, valt een beetje tegen. He dat is raar. In die barrage was je de beste, dus dan heb je niets te vrezen toch? Imre; nou dat is soms een voordeel, maar mijn voorkeur gaat toch naar langzame partijen. Oke het is duidelijk. Imre werd 2e met 5 punten en had de laatste partij gewonnen. 

In groep 3 speelden Luc Maters en Sofie van den Born bij elkaar in de groep. En uiteraard moesten ze tegen elkaar. Toen hun partij was afgelopen gingen we even praten met deze twee kanjers. De eerste vraag was, wie heeft er gewonnen. Luc antwoorde als eerste, ik. De 2e vraag. Was het moeilijk? Want in de opening stond je wat minder. Luc; in het begin wel. Maar ik kon wat stukken afruilen. En Sofie, wat vond jij van deze partij? Sofie; Ja ik maakte een fout en kwam steeds slechter te staan.  Luc; ja ik kon een toren winnen en daarna de dame afruilen. Het was een soort van penning. Sofie: ja ik had wel een plannetje, een soort van dreiging.  Luc; ik kon net op tijd met mijn koning weg. Luc; ik dacht dat ik wel zou gaan winnen, maar ik moest toch wel oppassen, want mijn koning stond midden op het bord en Sofie had nog een dame, dus. Sofie. Ja, na de afruil dacht ik wel dat ik zou verliezen, maar probeerde het toch. Luc eindigde op de 4e plaats met 4 punten. Sofie 5e plaats met 3,5 punt. 

Op het eind van het toernooi gaan we even praten met de winnaar van het Tinnen soldaten toernooi. En wel met Arthur Maters. We vroegen hem hoeveel punten hij had gehaald uit zeven partijen. Arthur; 6 punten. Dus maar één verloren. Maar hoe ging het, was het moeilijk. Arthur; Het ging wel goed, pittige groep. Arthur; ik heb de partijen goed kunnen opzetten, Eén partij heb ik mazzel gehad, stond een stuk achter, maar hij zag niet dat ik de promotie kon dekken, dus. Ja het was wel moeilijk, maar toch is het mij gelukt.  

Arthur antwoorde op de vraag: wat is het toverwoord, jouw winst formule, kortom wat is jouw geheim? Arthur; ja het is gewoon training. Thuis stappenboeken (red; stappenmethode), Playchess, chesstempo. Chesstempo? Wat is dat? Arthur; Dat is een site met allemaal schaak opdrachten.  Dus je traint bijna wel elke dag. Arthur; Ja dat klopt. Wat zou je de kinderen mee willen geven om net zo goed te worden als jouw. Arthur; ja veel trainen, elke dag wel iets doen en dan word je van zelf beter. Maar je bent dus kampioen van jouw groep geworden en ook IJSCO kampioen van Ede? Arthur; ja dat klopt. Nou gefeliciteerd, klasse.  Arthur werd eerste in groep 1, met 6 punten. 

arthur_IJSCO_Ede_2

Voor nog een verslag en foto’s van het IJSCO toernooi de eindstanden, zie: Ede courant . Kijk ook voor alle gedetailleerde  uitslagen en overige IJSCO toernooien op de IJSCO website via De Toren website.

Vergeet niet met de schaakpuzzel mee te doen.

Eindstanden: 
Groep 1:
1. Arthur Maters (De Toren + Rivierenland) 6,0
2. Frank Hoijtink (Veenendaal) 5,0
3. Mark Bakker (De Cirkel) 4,5
 
Groep 2:
1. Stein van Tol (Het Kasteel) 5,5
2. Imre Woest (De Toren) 5,0
3. Matthijs van Dodeweerd (Veenendaal) 4,5
 
Groep 3:
1. Fabian de Vries (Schaakmaat) 6,0
2. Thomas Kutchoukov (Almere) 5,5
3. Emilo Weenink (Wageningen) 4,5
 
Groep 4:
1. Lydia van Dodeweerd (Veenendaal)  5,5
2. Timo Stijf (De Cirkel) 4,0
3. Dominick van Dijk (De Toren) 4,0
 
Groep 5:
1. Lazlo van Kuijk (Velp) 7,0
2. Fadi el Kasah (De Cirkel) 5,5
3. Jeroen Nijhuis (Velp) 3,5
 
Groep 6:
1. Ivan Wijono (Tornado) 6,0
2. Sietse Twijnstra (De Toren) 5,5
3. Julian van Meegen (De Toren) 4,0
 
Groep 7:
1. Jesse Jansen  (De Toren) 6,0
2. Fardad Nejad (De Toren) 6,0
3. Thimo de Wolff (Lelystad) 5,0
 
Groep 8:
1. Sander Nijhuis (Velp) 6,5
2. Vera Maters  (De Toren + Rivierenland) 4,5
3. Marijn Meurs (Tornado) 4.0
 
Groep 9:
1. Merijn Jansen (De Toren) 5,0
2. Nestor Shirokov (De Cirkel) 5,0
3. Mathijs ten Boske (Elster Toren) 5,0
 
Groep 10:
1. Thomas van der Meulen (De Toren) 7,0
2. Joas Achterstraat (De Cirkel) 6,0
3. Levi van Ginkel (Huisschaker)  4,0 
 

Reikimaster0