Op zaterdag voor de passen (19  april) hadden we bijna een thuiswedstrijd met de IJSCO op de Vlamoven, Arnhem (Presikhaaf). 20 Torenaren deden mee. Thijmen van Wolfen,  Lucas van der Weiden (debutant) werden tweede in de C en D groep. Tom van ’t Hoff werden bijna Kampioen, op weerstand werd hij tweede in de A groep. Gefeliciteerd.

Het was al weer lang geleden dat ik mijn neus liet zien op een IJSCO, maar een toernooi op fietsafstand, daar moest ik even met mijn fototoestel naar toe. Helaas had ik vroeg in de middag al weer andere privé afspraken waardoor de foto reportage bleef steken in de tweede ronde (alle foto’s op Picasa). Nu heb ik altijd wel wat te schrijven en ASV had een prachtige blog bijgehouden, kortom genoeg stof voor een IJSCO verslag.

Volgens mijn archief was dit de derde keer dat het open Arnhems Jeugd Kampioenschap (OAJK) werd georganiseerd door ASV en dat deden ze weer prima. ASV is een goed geoliede schaakorganisatie als het om toernooien gaat, voor de diverse senioren toernooien, maar ook voor dit jeugdtoernooi. De mooie locatie op de Vlamoven was weer het decor. Een prima goedkope kantine en voldoende plaats voor iedereen.

lucasUit het historisch archief: Frank van Hoorn won in 2012 en Dimitrios Loutragotis in 2013. Geert van Hoorn werd derde in 2012 en gedeeld tweede in 2013, zou hij deze keer kunnen winnen…..? Dat bewaren we voor het laatst, eerste de lagere groepen.

Groep D: Crijn Schumacher, Roef Corbijn, Lucas van der Weiden

Lucas eindigde samen met Pieter Damaschek gedeeld eerste met 7 uit 8. Hij verloor alleen in de 7de ronde, maar won wel van Pieter. Op weerstand werd Lucas tweede. Een top prestatie van Lucas die debuteerde in de IJSCO cyclus. Ik heb genoten van dat prachtige jochie achter het schaakbord. Mijn gedachten gingen terug naar de allereerste IJSCO van mijn zonen. Geert won toen ook een prijs. Crijn speelt in de paarde groep in de IJC en Roef al in de loper groep. Toch was Crijn vandaag de beste van de twee met 5½ punten en werd hij gedeeld 6de. Roef werd gedeelde 13de.

thijmen tegen MahdadGroep C: Abel Hogenhout, Mahdod Hatamirad, Skipper Corbijn, Thijmen van Wolfen, Dominick van Dijk.

Abel had de pech net in groep C ingedeeld te worden. Een zware groep voor hem. Toch wist hij gelijk te eindigen met Dominick, Mahdod en Skipper op een gedeelde 13de plek. Thijmen deed als enige Torenaar mee voor de prijzen, in de eerste ronde speelde hij Mahdod van het bord. Het kracht verschil is ook wel groot. Thijmen werd na 7 rondes uitgeroepen tot kampioen met 6 uit 7. Toen bleek dat in de tweede ronde een verkeerde uitslag doorgegeven te zijn en werd Patrick Wijono bleek 6½ uit 7 te hebben en was dus de kampioen. Thijmen werd tweede, toch wel een beetje zuur als je denk kampioen te zijn. Laat dit een les voor alle jeugdige schaker zijn. Controleer elke keer na een ronde of je resultaat in de tussenstanden klopt, dat voorkomt dit soort vervelende situaties.

IsarGroep B: Wouter Hodzelmans, Max Meijer, Imre Woest, Iland van der Zand, Julian van Dijk, Isar Bonthuis.Imre

6 Torenaren, 4 uit de Damegroep en twee uit de Torengroep, waaronder Wouter. Hij had het heel zwaar. Gewoon doorgaan, de volgende keer gaat het echt veel beter. Max zit altijd vol plezier achter het schaakbord, de juiste instelling, lekker plezier hebben in het schaken. Hij werd samen met o.a. Ilan gedeeld 11de. Julian en Imre werden gedeeld 7de en kregen net geen prijs. Imre zit altijd heel statig achter het schaakbord, vol concentratie (zie foto). Isar Bonthuis deed mee voor de prijzen. Hij ging prima met 4 uit 5, maar de laatste twee wedstrijden lukte het niet meer. Hierdoor werd hij vierde, toch nog een prachtige prestatie.

Kaj en Ikira Wortel ook uit de dame groep en regelmatig te vinden op IJSCO ontbraken. Ikira is een zeer getalenteerd altviool speelster. Dit weekend deed zij mee als lid van het beste jeugdorkest van Belgie en Nederland: Euregio tijdens de Goch-Paasconcerten.

Maar uit de dame groep ontbraken ook Yacoub van der Heyden, Arthur Maters en Sara Martinez en uit de Toren groep: Sofie van der Born. Deze 4 deden mee aan het NK voor de E in Waalwijk. Dit heb ik vrijdag en deze zaterdag regelmatig via het internet gevolgd. Arthur was zo goed bezig…..Ongelofelijk jammer van de laatste wedstrijd…….daar in Waalwijk. Arthur was de verassing van het NK hij werd 4de. Gefeliciteerd, je bent een kanjer. Yacoub zit momenteel in een dipje. Hij werd 31ste in een veld van 44, maar was er welKnipogen. Sara werd bij de meisjes 7de en Sofie 8ste. Voor jullie alle vier petje af.Stoer

groepAGroep A: Geert van Hoorn, Rembrandt Bruil, Quirine Naber, Anna Martinez, Tom van ’t Hoff en Dries Wedda.

De A groep met 14 deelnemers was goed bezet. 6 Torenaren maakte het elkaar moeilijk. Het was net de IJC op de vrijdagavond. 5 hiervan gaan naar het NK dit jaar. Volgende week al (26 april t/m 5 mei) in R’dam in de B: Geert en Quirine (alle partijen tijdens NK in Rijswijk zijn live te volgen). En 29 t/m 31 mei in Rijswijk NK D doen mee: Dries, Rembrandt en Anna. Maar Tom had hier natuurlijk ook bij gehoord, maar de OSBO is erg sterk in deze leeftijdsklasse. Bijvoorbeeld Paris Loutragotis van het Kasteel, die ook bij het NK D gaat spelen en nu ook speelde. Ook zijn grote broer Dimitrios Loutragotis was aanwezig vandaag en gaat binnenkort naar NK C in R’dam. Genoeg over de NK’s, tijd voor de wedstrijden in Arnhem.

driesGeert als tweede geplaatst vermoede dat het vandaag niet zijn dag was en die verwachting kwam uit. In de tweede ronde won hij nog prachtig van Paris, maar daarna ging het moeizaam. Rembrandt speelde remise in de derde ronde tegen Geert. In ronde 4 staat Geert straal gewonnen tegen Tom, maar geeft dan een dame cadeau en verliest. Tom had geluk maar speelde absoluut een sterk toernooi. Hij won in ronde 3 verrassend van Quirine. Die in de tweede rond heel verassend Dimitrois had verslagen. Kortom een hele spannende groep. De vorm van de dag werd bepalend. De broertjes Loutragotis winnen in ronde 6 van Tom en Rembrandt. Geert blijft cadeau's weggeven, die Quirine in ronde 6 dankbaar aanvaard en wint hierdoor.

annaMet nog 1 ronde te gaan, staat Paris aan kop met 5 uit 6 en Dimitrois en Tom met 4½ uit 6 op een gedeelde 2de plaats. Dimitrois wint van Paris en Tom pakt Rembrandt in. Dimitrois en Tom hebben dan beide 5½ uit 7. Op weerstand wordt Dimitrois eerste en prolongeert daarmee zijn titel van vorig jaar. Tom wordt heel knap tweede. Wanneer gaat Tom zijn eerste IJSCO op zijn naam zetten…..? Onbeslist

Geert wordt 4de, Quirine 5de, Rembrandt en Dries gedeeld 8ste. Anna bleef deze twee heren netjes voor in het eindklassement en werd heel mooi 7de.

geertGeert speelde een matige IJsco, in de avond had hij zijn vorm terug. Hij deed mee aan het KNSB zaterdagavond internet toernooi. Dit is een toernooi waar iedereen aan mee kan doen van de KNSB met een playchess account. Een snel schaak toernooi voor senioren vergelijkbaar met de KNSB woensdagmiddag internet toernooi voor de jeugd. Geert doet regelmatig mee en meestal is hij al blij met een 50% score. Haalt hij meer dan is hij dik tevreden. Zaterdagavond 19 april zal hij niet snel vergeten. Halverwege het toernooi won hij van een hele echte IM. Hij bleef goed door gaan en het geluk was aan zijn zijde. Geert werd derde en liet 7 spelers met een (snel schaak) rating van meer dan 2000 achter zich. Ik verwacht dat het wel weer een jaartje gaat duren voordat hij dit resultaat evenaart. Het is wel een mooie opsteker na zo’n IJsco. Het laat zien dat de vorm van het moment (geen eens van de dag) sterk bepalend is voor het resultaat en dat iedereen van iedereen kan winnen, met een klein beetje geluk.

Dus allemaal veel blijven oefenen en veel succes bij de IJSCO in Wijchen 4 mei of op de NK’s.

Reikimaster0