In de vertraging alsnog een verslag en foto’s van het Nederland jeugdkampioen schaken voor de A, B en C jeugd. Er werd  vanaf vrijdag 29 april t/m zaterdag 8 mei in Rotterdam gespeeld. Thomas, Geert, Dries, Anna, Imre en Elmar deden mee van de Toren. Hun inbreng in het verslag is groot.

A thomas liaHet was al weer de derde keer dat het Jeugd A,B,C NK schaken plaats vind in Rotterdam. De organisatie en locatie (topsport centrum, naast het Feijenoord stadion) was net als de andere jaren weer top. Voor alle uitslagen, partijen en dag bulletins kijk op de website van Pathena.

Ruim 100 foto’s, niet alleen van Torenaren staan op Google plus.

Voor de tweede keer deed Thomas mee in de A jeugd. Thomas speelt voor de Toren in de meesterklasse met de Toren A/B. Vorig jaar viel hij net buiten de prijzen in Rotterdam. 

A thomas derdeThomas Beerdsen

Voorafgaand aan het toernooi was mijn belangrijkste doelstelling een plaatsing voor het EK of WK. Over het begin van mijn toernooi was ik zeker niet ontevreden. Ik speelde goed en kwam eigenlijk niet echt in de problemen. De 2e ronde had ik de hele partij kansen, maar lukte het me helaas niet om te winnen van concurrent Casper Schoppen. In de 4e ronde tegen de nummer 1 geplaatst Robby Kevlishvili speelde ik de hele partij goed, tot op één moment. Na een verschrikkelijke blunder van mij, was de partij meteen over. Na overwinningen in ronde 5 en 6 deed ik met 4½ uit 6 nog goed mee. In ronde 7 moest ik tegen de koploper van dat moment, Hing Ting Lai. Dat was meteen de slechtste partij van mijn toernooi, vooral de opening was van beide kanten erg slecht. Helaas maakte Hing Ting de minste fouten en strafte hij die van mij af. In ronde 8 ging de partij lang gelijk op maar wist ik gelukkig wel te winnen, waardoor ik in ronde 9 tegen Max Warmerdam aan remise voldoende had om me te plaatsen voor het EK. Dit lukte ondanks een matige partij, dus nu mag ik in augustus naar het EK in Praag! Ik ben hier erg blij mee en ik ga er alles aan doen om daar een goede prestatie neer te zetten! 

Thomas werd derde met 6 uit 9 in de A groep. Gefeliciteerd en veel succes in Praag. Hing Ting Lai werd kampioen met 8 uit 9 en Robby Kevlishvile werd tweede met 7½ uit 9.

In 2016 waren er 22 deelnemers in de B jeugd. In 2014 waren dat er nog 29 en in 2015 26. 22 is opmerkelijk weinig. Eén daarvan was Geert.

B geert partijGeert van Hoorn

Ik begon met een simpele overwinning in de eerste ronde. In ronde twee was ik de hele partij net iets minder dan mijn tegenstander Bart Dubbelman. Met een paard eindspel wist ik nog remise te houden. In ronde drie bakte ik er vrij weinig van en verloor ik dus. In ronde vier was ik als langste bezig van iedereen. Met een pion minder wist ik het toreneindspel tot remise te brengen. Ronde vijf was een schitterende partij. Ik probeer Wiggert Pols op de dame vleugel mat te zetten. Hij probeerde dat bij mij op de konings vleugel. Ik kwam één zet te kort  om mat te zette en ging helaas zelf mat.

B geert spectakel In ronde zes won ik heel snel. Zodat ik in ronde 7 tegen Tyro Bekedam moest. Die hield ik na een hele slechte stelling toch op remise (een toren loper met een plus pion tegen twee torens).  In de achtste ronde won ik met een mooie truc van Arne Pols. Over ronde negen zeg ik wijselijke maar niks, die verloor ik. Ik ben over het algemeen tevreden. Alleen de laatste ronde was gewoon heel slecht, als ik die had gewonnen was ik mooi gedeeld vierde geworden nu werd ik slechts elfde.

In de B was het heel spannend. De favorieten hadden het moeilijk in begin. De uiteindelijk kampioen Marijn Den Hertog had na 4 ronde maar 2½ punten. Dit gold ook voor  Kevin Nguyen die uiteindelijk derde werd. Joris Kokje ging wel heel goed van start met 5 uit 5 en verloor toen 3 keer op rij. Uiteindelijk werd hij toch nog tweede. Geert speelde geen rol voor de bekers maar won in de vijfde ronde samen met Wiggert Pols de spektakel prijs. Een zeer uitgebreid partij verslag hiervan staat in bulletin van dag 5 (pag. 15-17).

A thomas B geert C Dries

Thomas Beerdsen
Resultaat:  3de, 6 uit 9,TPR: 2344
Geplaatst: 3de, Rating: 2356 (fide)

Geert van Hoorn
Resultaat: 11de, 4½ uit 9, TPR: 1921
Geplaatst: 10de, Rating: 1902 (fide)
Dries Wedda
Resultaat: 16de, 4½ uit 9, TPR: 1564
Geplaatst: 9de, Rating: 1879
C elmar C m anna Cm Imre
Elmar Roothaan
Resultaat:17de, 4½ uit 9, TPR: 1498
Geplaatst: 24ste, Rating: 1352
Anna Martinez
Resultaat:  2de, 7 uit 9, TPR: 1361
Geplaatst: 1ste, Rating: 1480
Imre Woest
Resultaat: 10de, 4½ uit 9, TPR: 915
Geplaatst: 9de, Rating: 967

In de C jeugd deden 38 jeugdschakers mee, waaronder Dries en Elmar. Beide haalde  4½ uit 9. Voor Dries was dat een tegenvaller, voor Elmar, heel goed.

C dries partij De C werd gedomineerd door Liam Vrolijk en Eelke de Boer. In de derde ronde speelde ze tegen elkaar remise. Beide speelde nog een keer remise, maar wisten verder alles te winnen. Liam Vrolijk won de barrage. Derk Kouwenhoven werd derde met 6½ uit 9.

Dries Wedda

Ik heb continu wel prima partijen gespeeld en ook gewonnen gestaan (behalve in ronde 8, tegen Derk). Helaas miste ik op het eind vaak de skills om het ook echt af te maken, of maakte ik weer een rekenblunder (ronde 4 als dieptepunt). Het was wel erg gezellig daar. Hopelijk speel ik volgend jaar minder beroerd en maak ik ook minder van zulke grove blunders.

In de meisje C deden Anna en Imre mee in een veld van 19 dames. Anna was als eerste geplaatst en dat is lastig. In begin ging het niet helemaal goed, maar ze wist heel goed terug te komen. Imre speelde een goed toernooi.

Cm overzicht

Cm anne 2deAnna Martinez

Ik vond het een erg leuk toernooi en ben best blij met mijn prestatie.

C m anna partijIn het begin had ik erg last van de zenuwen en verloor de eerste partij. Daarna ging het steeds beter en won ik zelfs nog een prijs voor de mooiste partij van het toernooi bij de dames!

Ik stond met 7 uit 9 gedeeld eerste met 2 andere meisjes (Pascalle Monteny en Marlinde Waardenburg). In de barrage won ik van allebei 1 partij en verloor de ander (2 uit 4). De Pascalle (2½ uit 4) won en speelde remise tegen de Marlinde (1½ uit 4), dus toen was ik 2e!

Cm irme partij

Imre Woest

Ik vond het een erg leuk NK. Ik ben over het algemeen wel tevreden over mijn partijen (met een uitzondering namelijk mijn partij tegen Eva). Uiteindelijk heb ik 4½  uit 9 gescoord (ongeveer naar verwachting want ik was in het midden geplaats).

Thomas, Geert, Dries, Anne en Imre bedankt voor jullie medewerking. De twee foto's met prijzen zijn afkomstig van de website van het NK en genomen door Cissy Caljé.

Iedereen een mooie schaakzomer. En wie weet tot het volgende NK of ander toernooi waar ik met mijn fototoestel opduik.

Monique van Hoorn

Reikimaster0