2 t/m 9 mei 2015 werd het Nederland jeugdkampioen schaken voor de A, B en C jeugd gehouden te Rotterdam. Thomas, Noud, Frank, Geert, Catheleijne, Quirine, Xadya, Willeke, Rembrandt, Dries, Anna  en Sara, deden mee. Hoe verging het ze? Ze vertellen het zelf.

NickNick Schilder ambassadeur van het jeugd schaken en zanger van het duo Nick en Simon, speelde een prominente rol tijdens de opening. Hij speelde een potje schaak met het grote Rotterdam schaakspel en zette daarna de eerste zet op bord 1. Ik heb heel wat foto’s van hem gemaakt een kleine selectie is opgenomen in Picasa tezamen met de echte schaakfoto’s.

A: Thomas, Noud en Frank

thomasHing Ting Lia werd kampioen met 6½ uit 9, Daarachter een groep van 6 schakers met 6 uit 9. Het was heel spannend in de A groep.

Thomas Beerdsen vorig jaar kampioen in de B debuteerde nu  in de A. Hij deed mee in de top maar kwam een ½ te kort voor een prijs. Noud Lentjes speelde zijn laatste jeugd NK, een prima toernooi. Het was wel balen dat zijn bril kapot ging tijdens het voetbaltoernooi. Frank van Hoorn deed het halverwege het toernooi goed (3de, 4de 5de en 7de partij).

thomas, Noud FrankThomas: Dit toernooi leverde helaas niet het gewenste resultaat op, ook al speelde ik eigenlijk wel redelijk. De slechtste partij was in ronde 6 tegen Mischa Senders. Daar deed ik al in de opening een dramatische zet (12. ... h5?) en was ik de rest van de partij kansloos. Mijn overwinningen waren solide zonder dat ik in al te groot gevaar kwam. In ronde 4 wist ik een beter eindspel niet om te zetten in winst, en in ronde 5 verloor ik een lastige maar betere stelling in tijdnood. Toen dacht ik dat mijn toernooi over was, maar toen ik ronde 7 en 8 won, had ik alsnog kans op een barrage! Als Lars Vereggen en Mischa Senders remise zouden spelen (wat ze ook deden), had ik bij winst een gedeelde 2e plek onder 18. Dan zou er nog een barrage met ons drieën zijn. Maar helaas wist ik de bizarre en spannende partij niet te winnen, en werd het remise. Uiteindelijk was dit resultaat wel terecht, want ik had deze partij kunnen winnen en verliezen. Met 5½  uit 9 ben ik niet tevreden, maar met mijn spel dit toernooi op zich wel.

noudNoud: Het NK begon voor mij niet zo goed met twee nederlagen en met een moeizame overwinning in ronde drie. Hierna speelde ik in ronde vier een redelijke partij en in ronde vijf en zes speelde ik zeer goed. Helaas ging het in ronde zeven mis met zwart tegen Lars Vereggen, ik stond iets beter met zwart, maar dacht te lang na en koos tegelijkertijd voor een moeilijke stelling waarna het in tijdnood mis ging. in de achtste ronde maakte ik helaas een blunder vroeg in de partij, waardoor ik verloor. De laatste ronde speelde ik weer goed alleen kon ik het net niet afmaken. Al met al ben ik redelijk tevreden over mijn spel dit NK. 

frankFrank: Ik heb over het algemeen redelijk gespeeld. Aan het eind van het toernooi wat pech gehad en daardoor op een resultaat gekomen van 3½  uit 9. Al met al was het weer een leuk en gezellig toernooi in de mooie locatie in het topsportcentrum van Rotterdam.

B: Geert

Max Warmerdam werd na een barrage met Marijn Den Hartog kampioen. Beide heren haalde 7 uit 9.

Meestal start Geert van Hoorn op jeugdtoernooien slecht en komt dat prima terug. Nu ging het omgekeerd.  Dimitrios Loutragotis de eerst geplaatste van de OSBO deed prima mee, in de subtop.

geertGeert: Ik speelde in het begin goed en begon met 2 uit 2, waaronder een overwinning op Sourav  Bhattacharjee (5de). Daarna ging het mis, ik verloor drie keer op ri,j wat op zich geen schande was tegen twee hoger rating tegenstanders (Max Warmerdam, 1ste  en Rolf Corstjen, 6de) en één van gelijke rating. In ronde zes ging het weer wat beter en won ik in een mindere stelling door een enorme blunder van mijn tegenstander. Ronde 7 was een prima overwinning. Daar door kwam ik toch weer op een respectabel score, maar mede door wat pech met de indeling in de laatste twee ronde, eindigde ik met een teleurstellende 4 uit 9.Onbeslist

meisjesMeisjes AB: Catheleijne, Quirine, Xadya, Willeke en Sara

De hoge huize favoriet: Anna-Maja Kazarian werd met 9 uit 9 kampioen. Daarachter werd hard gestreden. Catheleijne Sanders, lang niet meer gezien achter het schaakbord. Ze kwam terug op het schaaktoneel met een prachtige 3de plaats in de AB meisjes groep. Gefeliciteerd.  Quirine had het vorige jaar erg moeilijk, maar dit jaar ging het veel beter. Een prachtig resultaat. Xadya Van Bruxvoort reisde op en neer tussen Rotterdam en Arnhem. Ze zette een steady resultaat neer.  Willeke Knottnerus is al een tijd niet fit en kon daardoor haar niveau niet halen. Volgend jaar een nieuwe kans. Sara Martinez reserve voor de C-meisjes mocht invallen bij de AB meisjes. Ze pakte een punt en wist menig tegenstander peentjes te doen zweten. Het toernooi was een leerschool voor haar. Momenteel speelt ze in Rijswijk op het NK D meisjes.

cataCatheleijne:  Ik vond het een erg leuk NK en ben heel tevreden over mijn resultaat. Ik heb een whiplash opgelopen een tijd terug, daarom wist ik niet zeker of ik het toernooi überhaupt vol zou houden, maar dat is wel gebeurd! De lange partijen waren heel vermoeiend voor me, maar ik vind dat ik goed heb gespeeld, me er goed doorheen heb geknokt en een goed niveau heb behaald. :) Met een score van 6 uit 9 en een TPR van 1801 (waar ik heel trots op ben, want dit had ik door de whiplash van tevoren nooit verwacht) ben ik uiteindelijk 3de van Nederland geworden en eerste A-meisje (als je de B-tjes niet meetelt) en daarmee heb ik me geplaatst voor het EK t/m 18 jaar in Kroatië! Het is echt een droom van me om nog een keer een EK te spelen, dus hier ben ik super blij mee :) Wel gaat het EK 1500 euro kosten, dus als jullie nog ideeën hebben voor sponsoracties of zelf bereid zijn een klein bedrag te sponsoren (wat ik superlief zou vinden!), neem dan alsjeblieft contact met me op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Als laatste wil ik zeggen dat ik vind dat alle Torenaren goed gespeeld hebben! 

quirineQuirine: Ik ben zeer tevreden over mijn prestaties van dit toernooi. Ik vond de speellocatie erg prettig en de organisatie was goed. Misschien had ik bij een paar remise-partijen toch wat meer eruit kunnen halen, maar al met al kijk ik met een goed gevoel terug op het NK jeugdschaken 2015.

xadyaXadya: Voor dit NK had ik niet zoveel verwachtingen. Ik heb een jaar amper geschaakt (alleen wat KNSB-wedstrijden) en hoopte vooral op een leuke week met leuke partijen. Aan het begin had ik wat pech met de indeling, ik stond eerste na de helft geplaatst, dus ik mocht meteen tegen Anna-Maja. Toch was dit een hele leuke partij. Er volgden wat remises waar het merendeel wel terecht is. Er waren er twee waar ik wat minder tevreden mee was, omdat die naar mijn idee te makkelijk in een remise omgevormd werden. Volgende keer misschien toch doorspelen ook al vind ik het niet zo leuk om te wachten op een foutje van de tegenstander in een gelijk eindspel. Al met al redelijk tevreden, het duurde wat te lang voor ik mijn draai vond, maar toen ik die uiteindelijk wel vond heb ik er vooral heel erg van genoten. De motivatie is er in elk geval weer, dus nu eerst maar weer lekker wat toernooitjes spelenGlimlach.

willekeWilleke: Ik speelde de eerste dag tegen een speler die meer dan 300 rating punten meer had, dus verwachte ik niet te winnen en dat deed ik ook niet, maar de dagen erna had ik veel minder sterke tegenstanders. Omdat ik niet super goed speelde en steeds kleine foutjes maakte (die  vervolgens weer werden afgestraft) verloor ik de eerste paar partijen. Daarna begon het allemaal wat op te klaren, met een winst en vier remises kwam ik uiteindelijk toch nog uit op 3 punten. Ik weet dat ik onder mijn niveau gespeeld heb, maar zonder dalen merk je ook niets  van de pieken, dus ik ga het volgend jaar gewoon nog eens proberen.

SaraSara: Ik vond het heel leuk dat ik in mocht vallen bij de AB meisjes want ik was eigenlijk reserve bij de C meisjes.
Ik had verwacht dat ik 0 punten zou halen maar ik had er 1 gehaald dat was tegen Femke Koning.
Maar eigenlijk had ik 3 punten kunnen halen dat was wel jammer, maar als nog 1 punt!

C: Rembrandt, Dries

Liam Vrolijk verloor niet, speelde wel 4 maal remise. 7 uit 9 was voldoende voor het kampioenschap.

rembrandt MickDe OSBO spelers: Paris Loutragotis, Mick van Randtwijk, Colin Wouter en Rembrandt Bruil kwamen elkaar tegen in de subtop. Paris, Mick en Rembrandt haalde alle drie 5 uit 9. Rembrandt, nog een Dtje, had een moeizame start, maar kwam goed terug in het toernooi. Hij is lekker ingespeeld voor het NK voor de D en doet daar een gooi naar het kampioenschap. Colin liet de laatste ronde lopen voor andere belangrijke zaak: finale bekervoetbal van zijn team. Dries had het moeilijk. De spanning van een NK toernooi  had hem in zijn greep.

driesDries: Ik heb 3 uit 9 gehaald. Een voor mij teleurstellende score, dit kwam doordat ik niet erg scherp was. Het schaken was daar erg gezellig. Ik vond mijn tweede partij het leukst, die ik jammer genoeg wel had verloren van Sjoerd van Roon. Ik kwam na een snelle dame ruil in de opening met een klein plusje te staan. Nadat hij nog een paar slechte zetten deed, kwam ik bijna gewonnen te staan maar gaf ik in dat eindspel een stuk weg. Ik vond het erg gezellig en leerzaam om al die schakende toptalenten te volgen. Hopelijk mag ik volgend jaar weer meedoen en presteer ik dan beter!

Meisjes C: Anna

De kampioen werd Ting Ting Lu met 7½ uit 9. Anna Martinez is net als Willeke niet fit, ondanks dat speelde ze 8 goede partijen. Het toernooi was  één ronde te lang voor haar. De andere OSBO schaakster Anna-Marie Hulleman  speelde op haar niveau.

annaAnna: Ik stond in het begin 4e geplaatst, maar er zaten veel anderen onder mij die ook goed zijn. Ik begon het toernooi goed met 2½  uit 3 met een remise tegen Iris Schelleman, de eerst geplaatste. Daarna ging het wat minder goed omdat ik erg moe was van 2 partijen op 1 dag. En omdat ik Pfeiffer heb natuurlijk. Uit ronde 4½  en 6 haalde ik 1 uit 3, de twee rondes daarna ging het beter en haalde ik 1½ uit 2. De laatste ronde was een ronde te veel, die heb ik verloren. Uiteindelijk was ik 6e. Ik vond het heel leuk om mee te doen, volgend jaar weer!Glimlach

Het zit er weer op. Zo te horen zijn vele schakers volgend jaar van plan om terug te komen. Het was een geslaagd toernooi. Voor dagverslagen, uitslagen en partijen, zie de website van Pathena NK 2015. De organisatie bedankt, hopelijk volgend jaar weer in Rotterdam, dat bevalt prima.

Het was leuk om samen met de jeugd het verslag te componeren. Bedankt jongelui, Monique.Stoer

 

Resultaten overzicht OSBO schakers

Groep

Jeugd schaker

resultaat

TPR

ge-plaatst

rating

Vereniging

A

FM Thomas Beerdsen

8ste

5½ uit 9

2257

5de

2291

De Toren, Schaakstad Apeldoorn

A

Noud Lentjes

14de

4½ uit 9

2081

14de

2091

De Toren

A

Frank van Hoorn

21ste

3½ uit 9

1830

23ste

1817

De Toren

B

Dimitrios Loutragotis

11de

4½ uit 9

1939

9de

1916

Het Kasteel

B

Geert van Hoorn

17de

4 uit 9

1795

10de

1910

De Toren

AB m

Catheleijne Sanders

3de

6 uit 9

1801

2de

1862

De Toren, Rhenense Schaakclub

AB m

Quirine Naber

5de

5 uit 9

1636

9de

1616

De Toren

AB m

Xadya Van Bruxvoort

11de

4½ uit 9

1552

10de

1546

ASV, ex De Toren

AB m

Willeke Knottnerus

16de

3 uit 9

1232

12de

1467

De Toren, Pallas

AB m

Sara Martinez

18de

1 uit 9

850

18de

858

De Toren, Wageningen

C

Paris Loutragotis

13de

5 uit 9

1784

27ste

1491

Het Kasteel

C

Mick van Randtwijk

14de

5 uit 9

1720

9de

1842

Schaakmaat, Schaakstad Apeldoorn

C

Rembrandt Bruil

15de

5 uit 9

1720

10de

1832

De Toren

C

Colin Wouters

22ste

4 uit 8

1632

32ste

1373

Schaakmaat

C

Dries Wedda

31ste

3 uit 9

1450

17de

1674

De Toren, Pallas

C m

Anna Martinez

6de

5 uit 9

1201

4de

1285

De Toren, Wageningen

C m

Anna-Marie Hulleman

13de

4 uit 9

1001

12de

1000

Schaakmaat

Reikimaster0