Allereerst wil ik jullie bedanken voor alle leuke reacties die ik kreeg op het vorige verslag! Ik had niet verwacht dat zoveel mensen het zouden lezen. Omdat jullie het leuk vinden (en ik het leuk vind om te doen ;) ), ga ik er vrolijk mee door.

De antwoorden en de fragmenten zijn onderaan het verslag te vinden.

Het was relatief rustig in de keizer-en koningsgroep.  Toren 4 speelde namelijk tegelijkertijd externe competitie.  Toren 4 moest tegen Mook en heeft uiteindelijk 4-4 gespeeld.  Dit was beter dan verwacht.

Ondanks dat er minder spelers waren, kwamen er nog steeds interessante partijen op het bord. Hieronder een aantal dingen die me opvielen.

In de partij Lorens – Lars kwam er een klassieke koningsaanval over de witte velden op het bord. Dit zijn natuurlijk niet mijn woorden, maar die van Willy. In de opening maakte wit een foutje, waardoor zwart al snel groot voordeel kreeg.

Lorens – Lars
Jeugd diagram1 20180119
Stelling na 12... Dg6

Zwart heeft veel ruimte en staat erg actief. Wit speelde hier 13.g3?! Dit was helaas niet zo'n goede zet, omdat de witte velden rondom de koning nu erg zwak worden. De partij ging zo verder:

13... Lg4 14.De3 Lf3?!

Jeugd diagram2 20180119

Stelling na 14... Lf3?!

Wit speelde hier 15. Dxa7?? Hij dacht een pionnetje mee te pakken en misschien wat counterplay te creëren. Echter raakt de dame nu ver verwijderd van de koning en doet ze niet meer mee in de verdediging. Lars kan nu snel mat gaan zetten.

Maar 14... Lf3?! Was eigenlijk een beetje een onhandige zet. Je hebt hier namelijk 15.d3 Wat ervoor zorgt dat wit meer ruimte krijgt, de loper erbij kan halen en de zwarte aanval dus minder gevaarlijk wordt.

Hierna ging het hard. De partij eindigde zo:

15...Dg4 16.Da8+ Kd7 17.Da4+ c6 18.Dd4+ Ld6 19.Db6 Dh3 20.Dxb7+ Ke8 21.Dxc6+ Td7 22.Dc8+ Ke7

0–1

 

 

Tactiek van de week:

Yaron speelde deze week de tactiek van de week. Hij kwam een stuk achter, maar wist de partij alsnog te winnen. Hij maakte het erg mooi af.


Yaron – Ruben
Jeugd diagram3 20180119

Stelling na 24... Dd8
Wit speelde hier een mooie zet, waarna het direct over was. Welke?

 

Extra Tactiek:
Omdat het Tata Steel toernooi is afgelopen, leek me het leuk om een extra tactiek toe te voegen. Het Tata Steel toernooi is een van de grootste schaaktoernooien van de wereld. Het wordt elk jaar gehouden in Wijk aan Zee en een paar van de beste schakers van de wereld spelen mee. Anish Giri is dit jaar tweede geworden (achter Magnus Carlsen). De eindstanden zijn hier te vinden: https://www.tatasteelchess.com/

Onderstaand fragment komt uit ronde 2 van het Tata Steel toernooi.
Jeugd diagram4 20180119

Kramnik staat hier al slechter, maar na de volgende zet komt Giri materiaal voor te staan, zonder dat zwart er compensatie voor terugkrijgt. Op grootmeester niveau is het dan gelijk over. Zwart speelde 28… Pd7.  Zie jij hoe Giri een kwaliteit wint?

 

Dit was het voor deze week. Bedankt voor het lezen!

Catheleijne

 

 

 

 

Antwoorden:

Tactiek van de week:
Yaron speelde 25. Txd7! De partij eindigde zo: 25... Dxd7 26. Dg8+ Lf8 27. Dxf8#

Tata tactiek:
Wit speelt 29. Lxe7 en zwart speelt 29…Pxb8. Vervolgens komt: 30. Lb4 en opeens staat de Toren

 

Alle partijen zijn hier na te spelen 

Reikimaster0