Hoi Torenaren,

Ten eerste wil ik jullie namens de Toren allemaal nog een gelukkig nieuwjaar wensen! Dat jullie dit jaar veel leuke partijen mogen schaken.

Als eerste, de partijen zijn na te spelen in de browser via de link onderaan het artikel (met dank aan Ruud voor het extra commentaar bij de analyses).
Afgelopen vrijdag was er weer interne competitie. Alle groepen speelden de laatste ronde van de tweede periode. De sfeer zat er lekker in. Vooral Tom was enthousiast, aangezien hij de keizergroep had gewonnen. Voor de laatste ronde stond hij 8 punten voor op nummer twee, dus dit wist hij al op voorhand. In de koningsgroep wist Saša periodekampioen te worden. Goed gedaan jongens! Applausje voor jullie.

Hieronder de partijen in een nutshell:

Tom's laatste partij was tegen Arnoud Roothaan. We waren met een oneven aantal, dus speelde Arnoud mee als invaller. Tom was simpelweg te sterk voor hem.

Lise en Mark kwamen in een Pirc met 4... e5 vroeg gespeeld. Al snel gingen alle stukken van het bord en kwamen ze in een gelijk loper eindspel terecht. Hier kwamen ze tot een remise.

Elmar speelde een leuke aanvalspartij tegen Frank, die eerstgenoemde wist te winnen.


Bij Thijmen – Mike stond Thijmen een stuk achter, maar won hij toch. Ik zou deze partij zeker even doorklikken als ik jullie was, hij is erg leuk om te zien en eindigt met een classic ''mat-achter-de-paaltjes''.

Bart en Ilan speelden de langste partij van de dag. Er kwam een draak op het bord, waarin wit besloot om kort te rokeren. Bart kwam een stuk voor te staan, maar Ilan had een vrijpion. Deze partij eindige in een remise. Onderstaand fragment komt uit hun partij:

Bart - Ilan

Stelling na 31… Txc2

Wit speelde hier 32.Tc8+. Echter heeft wit hier een veel betere zet. Welke? (Antwoord onderaan het verslag)

Thiemen en Saša speelden een snelle remise, waarbij wit in de eindstelling nog gerust door had kunnen schaken.

Bij Lorens – Yaron ging het vrij gelijk op. Totdat zwart ergens een fout maakte en Lorens veel beter kwam te staan. Met een truucje wist hij een loper te winnen, waarna het snel eindigde.

Als laatste ga ik mijn eigen partij tegen Lodewijk even beschrijven. Lodewijk was wit en ik (Catheleijne) was zwart. Wit kwam beter uit de opening, maar maakte een foutje waardoor ik een pion won. Uiteindelijk gaf ik hem terug, maar ging in ruil daarvoor een ietsje beter eindspel in (, terwijl ik dat niet besefte). Helaas trapte Lodewijk daarna in een truucje en won ik een loper.

Tactiek van de week:
Willy en ik zijn het erover eens dat Elmar deze week de ''tactiek van de week'' heeft gespeeld. U ziet hem hieronder.


Elmar – Frank

Elmar - Frank

Stelling na 21.Lxe4

Frank speelde hier 21… Pxe4? Zie jij wat Elmar speelde? (Antwoord onderaan het verslag)


Dit was mijn eerste verslag van de Keizer-en Koningsgroep. Als jullie dit leuk vinden, dan schrijf ik er volgende week weer één. Bedankt voor het lezen!

Catheleijne

 

 


Antwoorden:


Bart-Ilan: Bart speelde 32. Pb6! En wit kan de vrijpion op gaan halen, zonder dat zijn paard al te ver van de pion verwijderd raakt.
Tactiek van de week: Elmar speelde 22. Dg4! Nu dreigt hij mat en Ph6+ met damewinst.

 

 Alle partijen zijn hier na te spelen 

Reikimaster0