Maandagavond nieuws van 7 Januari 2019

Na alle oliebollen en appelflappen zijn we weer met het schaken begonnen en hebben we ook onze schaaklessen in de Blue band bajes weer opgepakt.

Al met al, gaat het weer een geweldig schaakjaar worden.

Onze Ledenadministrateur heeft de twee nieuwe leden, Harrie Boekhorst en Guido van Kleef, officieel laten inschrijven bij de Schaakbond. Wij zijn er heel erg blij mee, en hopen dat men zich bij ons snel thuis zal voelen en veel plezier gaat beleven aan het mooie schaakspel.

Vanavond kwamen er 22 schakers naar de Steenen Camer. Dit kwam mede door het bezoek van Lochem 1 ( 4 man). En er werd natuurlijk ook interne competitie en beker gespeeld, waarbij Bert Maas een knappe remise speelde tegen Franke van Netten.

Uitslag interne competitie ronde 7, op 7 januari 2019

Bart van den Akker          - Arie Schouten                     1 – 0

Ad Braam                         - René Reulink                       ½-½

Rolf Hendriks                   - Arthur Ornée                        0 – 1

Fred Schonis                     - Theo Giesbers                    1 – 0

Bert Maas                         - Franke van Netten                ½-½

Gerjan Brands                  - Peter Koelman                     0 – 1

SOS Competitie

De match tussen SV Barneveld 1 en SV De Toren 1, die zou worden gespeeld op

Dinsdag 8 januari 2019 is niet doorgegaan..

Maar is op verzoek van de SV Barneveld 1, verplaatst naar 22 januari.

Uitslag De Toren 2 versus SV Lochem 1, op 7 Januari 2019

Raimond Vastenhout       1742    - Jan Haker                1850     ZW      ½-½

Tom Brans                       1642    - Ernst Fuld                1673     WZ      0-1

Hans Donker                    1658    - Theo van Beersum  1691    ZW      1-0

Marco Vastenhout            1419    - Pieter van Delft       1706     WZ      0-1

Gem. Rating:                    1615    - gem. Rating:            1730                1½-2½

Uitslag De Sleutelzet 2 versus De Toren 4 op 8 januari 2019

Een hele knappe prestatie van Gerjan die remise speelde, en daarmee de naam van De Toren 4 hoog hield.

Bert Langeveld                 1273    - Fred Schonis            969      ZW      1-0

Henk van de Woude         1296    - Gerjan Brands         1089    WZ      ½-½

Frits Willems                    1131    - Peter Koelman          1244    ZW      1-0

Jelmer Visser                   800      - Theo Giesbers           800      WZ     1-0

Gem. Rating:                    1125    - gem. Rating:             1025                3½-½

De ziekenboeg;

Zojuist is het bericht binnengekomen dat Jan Schoemaker de volgende week donderdag (17 januari) wordt geopereerd. Het is een zware operatie en de verwachting is dan ook dat de gehele behandeling in het Radboud ziekenhuis in 10 dagen in beslag zal nemen.

Wij wensen Jan met z’n, allen VEEL STERKTE toe.

Van wie leerde jij het schaken Peter Koelman ?

Op school kwam ik de heer Jan van Vulpen van de schaakvereniging Ugchelen tegen. Dit gebeurde toen ik in klas 5 zat, dat zou nu groep 7 zijn.Het interessante was dat je bij schaken je eigen zetten kon doen, wat ik nog steeds super vindt. Bij andere vakken waren er teveel regels wat ik niet zo leuk vond (Oftewel schaken was voor mij het leukste vak na gym).Na het behalen van pionnen en toren diploma, deden we mee aan schoolschaak.

Een aantal jaren les gehad ook bij Jan van Vulpen in het wijkcentrum  Ugchels-belang. Helaas is dit door stoute club spellers gestopt.Een Oom van mij kwam regelmatig bij ons thuis, daarvan heb ik een aantal keren verloren, waarna de winst binnen liep en daarna deze zeer slimme Ome het nakijken had. Dit speelde we zonder klok zodat de partij best lang duurde, vond ik als 12 jarige. Na wat jaartjes studeren en met af en toe schaken ben ik uiteindelijk bij De Toren Arnhem gekomen. Het stokje doorgegeven aan mijn nog fanatieker zoon. Een school vriendje was al lid van De Toren en kwam bij ons waar door het “balletje” weer ging rollen. Toen heb ik een aantal jaren nog schoolschaak lesgegeven en daarbij met een team schaak kampioen van OSBO geworden. Het les geven aan de schoolschaak kids was erg intensief en super leuk om te doen.

Door de diverse activiteiten, zoals het simultaan schaken tegen Jan Timman, Chess on the River en Chess in de blueband bajes is De Toren een gezellige en actieve vereniging te noemen.

Hierbij geef ik het stokje door aan Bart van den Akker

Anekdote (echt gebeurd)

Tijdens de ledenvergadering van een schaakvereniging werd er aan de competitieleiders een cadeaubon uitgereikt voor hun inspanning. Een aanwezig lid stelde de vraag waarop competitieleiders wel een cadeaubon krijgen maar jeugdleiders niet. Een andere spreker reageerde hierop met de woorden: "Omdat volwassenen moeilijker in de hand zijn te houden!".

Op maandag 14 januari, geeft Babak om 19:00 uur weer schaakanalyse.

Daarna is er om 19:45 uur schaken voor iedereen..

U bent allen van harte uitgenodigd.

Prettig Weekend

Fred Schonis