(door Kees Spruijt)

Na een kleine vertraging ging de eerste match van start. De ploegen waren aan elkaar gewaagd, zodat het een spannende avond zou worden.

Reinier Heinz(1300) zette de toon door vanuit een beduidend mindere stelling tegen Luka Dokic(1371) op zoek te gaan naar tegenkansen en bij de eerste de beste gelegenheid meteen toe te slaan.

Een klein handje geholpen zodat de volgende combinatie slagen kan: 26. Lg2 x b7 , Tb8 x b7(?) ; 27. Te5 – e8+ , Kg8 – h7 ; 28. Lf4 x g3. Hierna was zwart de kluts kwijt: … , Df6 – d4+ ; 29. Lg3 – f2 , g7 – g6(??) ; 30. Lf2 x d4 en na nog wat tegengespartel wist debutant Reinier Heinz op het zesde bord heel netjes te winnen.

Op bord 3 had Khaled Saad Mohammed(1368) het zwaar, hij moest het al betrekkelijk snel opgeven. Niet de tijd nemend om de mogelijkheden die er wel degelijk waren te benutten, dolf hij in ‘t eindspel tegen Henk Post(1472) het onderspit.

Na Td7 staat wit wel iets beter. Echter het verrassende Kg8 is ook een goede mogelijkheid om het gelijkspel zeker te stellen, want Txf7 , Txh3+ ; Pxh3 , Kxf7 moet voldoende zijn. Khaled dacht hogere machten aan te kunnen spreken met 31. … , Td3 – d2(?) en raakte door 32. Tf1 x f7+ te veel van slag om nog aanspraak te kunnen maken op een halfje.

Aan bord 2 was Bettus aan ’t Goor nog aangetreden, ondanks dat hij op de avond zelf er nog achter kwam dat hij mee moest doen. Dat getuigt van ware teamspirit. Helaas mocht het niet leiden naar een overwinning voor hem. Het veels te optimistische begin werd door Rob Dijkstra hardhandig afgestraft.

TeamCaptain Kees Spruijt(1466) zelf eiste tegen Paul Gockel(1249) op bord 4 alle aandacht voor zich op. Hij stal de show door op onnavolgbare wijze de 2 – 2 op het scorebord aan te laten tekenen. Als een echte spelverdeler had hij de lijnen uitgezet.

Gewoon even een verdediger uitschakelen: 34. Ta7 x e7(!) en de aanval sloeg genadeloos door. Grappig was de promotie 43. e7 – e8T(!). Dit kwam goed van pas, want met een dubbele aanval op koning en dame moest de tegenstander het opgeven. Volledig in de knoop droop de tegenstander af en is zo’n vijfde deur op de terugreis best handig…

Op bord 5 had Jan Schoemaker(1431) het tegen Mike Zwama(1229) moeilijk. Hij verslikte zich in een giftige dame, dit werd hem noodlottig.

Pxf1 is natuurlijk het enige, en wie weet wat er dan nog mogelijk zou zijn geweest met dames en torens op het bord… In een opwelling greep Jan echter naar 28. Pe3 x d1. Die buitenkans liet zijn opponent niet onbenut…

Peter Das(1450) aan bord 1 had het zwaar, hij zat voortdurend in het nauw en het leek er op dat hij de partij zou gaan verliezen. Aan het eind van de avond bleek echter dat René Veerkamp(1736) een mat in één over het hoofd had gezien en onze kopman met de eer ging strijken.

Op buigen en barsten: 28. … , Pc4 x e3 ; 29. f2 x e3(?!) , Dg6 x g3+ ; 30. Kg1 – h1 , Dg3 x h3+ ; 31. Pf3 – h2 , Te8 x e3 ; 32. Db3 – d1 , Te3 – g3. Zo dat is dat moet wit hier gedacht hebben…

33. Td4 x d5(??), natuurlijk alleen rekening houdend met Tg2, maar … Dg2#!! Keiharde sport!

In Peter Das hebben we een echt ‘GoudHaantje’ voor de club gevonden. Was hij vorige week al een overtuigende MatchWinner bij De Toren 6, ditmaal maakte hij ‘t op het topbord René Veerkamp dermate lastig dat die pardoes een mat in één overzag… 3 – 3!!

De Match: De Toren Arnhem 8 vs. Groenlo!

De mannen van het ‘Achtste’ haalden dus het onderste uit de kan met het gelijkspel tegen Groenlo. Een verdienstelijk resultaat mannen, dat geeft vertrouwen voor de toekomst!TeamCaptain Kees Spruijt

diagrammen + tekst Michel
Reikimaster0