(door Bob Beeke)


Met een record aantal deelnemers, en ook veel van een groot kaliber, zou het weer een spannend weekendtoernooi gaan worden in Haarlem dit jaar. Op het lijstje stonden onder anderen: Epishin, Van den Doel, Nijboer, Tiviakov, L’Ami en Ruud Jansen die winnaar was van vorig jaar. Verder waren er natuurlijk de nodige meesters en sterke vrouwen om het feest compleet te maken.

Met 200 man in een grote groep spelen is leuk zolang je maar met een remise ergens in het begin van het toernooi zorgt dat je uit de ‘jojo’ komt. De jojo komt erop neer dat je steeds tegenstanders hebt die of veel sterker zijn dan jezelf of veel zwakker. Ik heb geen remises gespeeld en zo gebeurde het dat ik zes ronden lang tegenstanders had met minimaal 200 ratingpunten meer of minder dan ikzelf.

Eigenlijk was ronde vijf tegen Venegoor (2331) de enige echt interessante partij. Jammer is echter dat ik zondagochtend door een telefoon met een ‘eigen wil’ zonder het te vermoeden ongeveer een uur te laat opstond en rustig ging douchen, aankleden en me op mijn dooie akkertje naar de speelzaal begaf om onderweg een NS klok te zien die toch echt half tien aangaf terwijl de ronde om negen uur begon. De 40 minuten minder op de klok tegen deze Fide-meester was erg goed voelbaar in het complexe eindspel waar hij echt niet mocht klagen met zijn overwinning. Verder heb ik kansloos verloren tegen GM Erwin l’Ami doordat ik een opening koos die op Internet altijd prima werkte…;) Verder vier partijen gespeeld tegen de wat lager declasseerden die ik met wisselende moeite allen heb weten te winnen. Hopelijk krijg ik de volgende keer wat meer tegenstand rond de 2200 al zal dat in Vlissingen in een Zwitserse groep van 450 man er ook niet inzitten. Haarlem is toch zeker weer een optie voor volgend jaar!


Uit de 2de ronde:

Wit: Bob Beeke (2141) vs. Zwart: Sietske Greeuw (1849)
Tactisch zeer sterk: 20. Pb5 x d6(!)…

Ronde 5:

Wit: Bob Beeke (2141) vs. Zwart: Taco Vrenegoor (2331)
Tijdnood zal Bob hier parten hebben gespeeld: 42. Da6 – b7+(?). Een mokerslag volgde: … ; Ke7 – d8(!)…Haarlem 2005: BBpartijen!
Bob Beeke


diagrammen Michel
Reikimaster0