In navolging van De Toren 1 heeft ook het tweede zich geplaatst voor de achtste finales. De Toren 2 speelde afgelopen zaterdag in de tweede ronde van de OSBO-Cup. Net als De Toren 1 wist ook het tweede zich te plaatsen. Het ging niet zo makkelijk als bij het eerste, maar het resultaat telt. Op het vierde bord zat ik te ploeteren tegen ene Peter Bongers, vroeger geschiedenis gestudeerd samen met Gerrit Janssen. Goed uit de opening gekomen besloot ik een beslissende aanval op te zetten. Na mijn eerste zet bleek deze aanval gestrand en zag ik zelf een aanval aankomen. Na een blik op de borden besloot ik remise aan te bieden. Dit werd direct aanvaard. De analyse achteraf wees uit dat zijn aanval doorslaand was (too bad). Op het eerste bord besloot Ron Engelen zijn op dit moment blakende vorm los te laten op de arme Weijsenfeld. Vanuit de opening nam Ron het initiatief en nadat hij twee kleine aanvallen had afgeslagen lag wits stelling aan gruzelementen en werd door Weijsenfeld opgegeven. Op het tweede bord was teamcaptain Renze Post geposteerd. Hij had uitgerekend deze dag besloten zich bescheiden op te stellen. Niet dat we hier iets van gemerkt hebben ...
Renze kwam sterk uit de opening en had een winnend eindspel op het bord. 6 versus 3 pionnen en een lopertje. Renze besloot dat hij dit best nog kon verkloten en liet met zijn koning de dekking van twee cruciale pionnen los zodat de vijandige loper deze kon veroveren. Hierna werd besloten tot remise. Dit legde de druk volledig bij Vincent Vleeming die mij na een zet of tien nog toevoegde dat hij zich door zijn tegenstander zwaar beledigd voelde. Dit had met de verkrachting van de Siciliaan te maken. iets in de trend van (Vincent zwart): 1. e4 c5 2. Pc3 Pf6 3. Pf3 Pc6. 4. d3? 5. h3? 6. Ld2?
Vincent ging aan het werk om deze onzin in klinkende munt om te zetten maar bij het ingaan van het eindspel zat hij in zwaar weer. Ik was inmiddels van het bier weer op de frisdrank overgegaan, want als Vincent zou verliezen moest er nog gevluggerd worden. De tegenstander van Vincent had uiteindelijk toch nog geen kaas gegeten van eindspelletjes en toonde feilloos aan hoe het niet moet. Alsnog remise, voor ons de winst en voor mij een biertje. De tegenstander in de volgende ronde heet Wageningen 5.


De Vrijpion-De Toren-
F. Weijsenfeld (1834)-Ron Engelen0-1
Renze Post-E. Hartman (1821)½-½
H. Polman (1813)-Vincent Vleeming½-½
Jeroen Kruiver-P. Bongers (1659)½-½
Reikimaster0